Narodni muzej Zadar i umjetnička organizacija "Jadertina"

  

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA POVODOM OSLOBODILAČKE VOJNO REDARSTVENE OPERACIJE „OLUJA" I GENERALA ANTE GOTOVINE

 

Narodni muzej Zadar i umjetnička organizacija „Jadertina" ove godine imali su čast i zadovoljstvo ugostiti međunarodnu likovnu koloniju povodom oslobodilačke vojno redarstvene operacije „Oluja" pod pokroviteljstvom Zadarske županije. Kolonija je organizirana u čast Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, kao i sudionika Domovinskog rata, hrvatskog generala Ante Gotovine.

Sudionici kolonije su renomirani međunarodni i hrvatski umjetnici koji su imali priliku posjetiti dio ratom pogođenog područja Zadarske županije u vremenu od 04. lipnja 2012. do 06. lipnja 2012. godine.

Sudionici međunarodne likovne kolonije:

Denica Dančeva (Bugarska), Odbӧrn Pettersen (Norveška), Iris Dvornik, Željko Zima, Sergije Mihić, Dubravko Mokrović, Magiljevski Bogdan, Magiljevski Konstantin (Ukrajina)

Kao stručni suradnik sudionicima kolonije u općinama Bibinje, Polača i Škabrnja pridružio se i časnik Hrvatske vojske, umirovljeni kapetan fregate Ivica Luković, koji je ponudio svoja iskostva i znanje sa sudionicaima kolonije.

Sudionici iz Zadra koji su se likovnoj koloniji pridružili u prostoru Kneževe palače u oslikavanju platna posvećenog „Oluji" su:

Nikolina Dolfić, Marjan  Kecman, Dragan Jelavić, Robert Raspović, Ante Fabulić, Siniša Ilijašević

Organizirani obilazak značajnijih lokaliteta u „Domovinskom ratu":

04. lipnja 2012. Bibinje

Sudionici međunarodne likovne kolonije, kao i organizatori, voditelj umjetničke organizacije „Jadertina" Kosta Kostov te djelatnici Narodnog muzeja Zadar primljeni su od strane stručne suradnice za društvene djelatnosti Općine Bibinje Suzane Sikirić te pročeknika  Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bibinje Marina Diklana koji su im u ime Općine Bibinje poželjeli dobrodošlicu. Nakon iskazane dobrodošlice stručna suradnica za društvene djelatnosti Općine Bibinje Suzane Sikirić te pročelnik Marin Diklan, poveli su sudionike likovne kolonije u obilazak za Domovinski rat važnih lokaliteta kao što su brdo Križ iznad Bibinja na kojemu su sudionici odali počast bibinjskim braniteljima. Posjetom brdu Križ imali su priliku vidjeti iznimno važno  strateško mjesto za obranu Zadra i zadarske okolice u Domovinskom ratu koje je do operacije „Jaguar" u svibnju 1992. godine bilo srpsko uporište s kojeg su imali pregled cijelog zadarskog područja. Obilazak se nastavio kroz područje Općine Bibinje kako bi se što bolje dočarali uvjeti koji su vladali tijekom Domovinskog rata na području Općine Bibinje. Sudionici likovne kolonije imali su priliku vidjeti i vojno oklopno vozilo, tenk, zaostalo iz tog doba i ujedno njegov podsjetnik. Obilazak je završen u Dračevcu Zadarskom pored, u Domovinskom ratu porušene crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, još jednom podsjetniku ratnog stradanja.

Obilazak ratom pogođenog teritorija Zadarske županije, za sudionike međunarodne likovne kolonije, organiziran je u svrhu edukacije i razumijevanja događaja iz Domovinskog rata na zadarskom području. Obilazak je započeo u Općini Bibinje u ponedjeljak 04. lipnja, a nastavio se 05. lipnja na području Općina Polača i Škabrnja.

05. lipnja 2012. Polača

U utorak, 05. lipnja, u Općini Polača sudionike međunarodne likovne kolonije, unutar općinskih prostorija, primio je načelnik Općine Polača, Viktor Prtenjača. Tom prigodom zahvalio se sudionicima kolonije te organizatorima, voditelju „Jadertine" Kosti Kostovu te ravnateljici NMZ Renati Peroš, na posjetu njegovoj općini. Svoje goste poveo je u obilazak Općine Polača želeći nam približiti to područje u vrijeme Domovinskog rata, ali i danas u vrijeme napretka koji Općina doživljava. Sudionici kolonije odali su počast poginulom hrvatskom branitelju Franku Lisici na brdu Štikovača nad Polačom sa kojeg se prostire pogled na cijelo područje Općine Polača. Također su imali priliku vidjeti u ratu porušenu crkvu Svetog Kuzmana i Damjana koja je izgrađena 1989. godine, a do temelja srušena 1991. godine.

05. lipnja 2012. Škabrnja

Istog tog dana u popodnevnim satima sudionici likovne kolonije bili su primljeni u prostorijama Općine Škabrnja od strane načelnika Općine Škabrnja Luke Škare koji im je zaželio dobrodošlicu te rekao nekoliko riječi o samoj Općini. U Škabrnji načelniku su se u dobrodošlici sudionicima i organizatorima međunarodne likovne kolonije povodom oslobodilačke vojno redarstvene operacije „Oluja" pridružili prvi zapovijednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić te donačelink Škabrnje Damir Gurlica ujedno i prvi načelnik Općine Škabrnja. Sudionici kolonije ovom prilikom saznali su nešto više o događajima iz Domovinskog rata u Škabrnji, kao i samom padu Škabrnje 18. studenog 1991. godine.

06. lipnja 2012. Starigrad Paklenica

Posljednji dan obilaska lokaliteta na području Zadarske županije sudionici likovne kolonije uputili su se u Starigrad Paklenicu gdje su bili dočekani od načelnika Općine Starigrad Paklenica, Krste Ramića, koji je u kratkim crtama upoznao svoje goste sa poviješću Starigrada Paklenice i okolnog područja, prije nego ih je poveo u obilazak svoje općine. Iznimno važno je napomenuti kako je načelnik Ramić, baš kao i ostali domaćini, poveo sudionike prošlost, sadašnjost, ali i budućnost upoznavajući ih sa duhom hrvatskog naroda koji ne posustaje. Napredak koji vidimo u općinama Zadarske županije dokaz je da se život nastavlja, ali da je sjećanje dragocjeno. Na tragu izrečenog, načelnik Ramić, je sudionike poveo na Novo groblje koje se pruža u planinu Velebit i na kojem se nalazi spomen obilježje svim poginulima iz Stargrada Paklenice od Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata. Kada se govori o Domovinskom ratu u blizini Starigrada ne mogu se ne spomenuti mjesta kao što su Tulove grede i ili pak Maslenica koja su bila od velikog značaja za sam tijek rata na području cijele Hrvatske.

07. i 08. lipnja 2012. Kneževa palača Zadar

Tijekom ova dva dana u prostoru Kneževe palače Narodnog muzeja Zadar svi spomenuti sudionici međunarodne likovne kolonije, u organizaciji NMZ i umjetničke organizacije „Jadertina", a pod pokroviteljstvom Zadarske županije, imati će priliku dati svoj doprinos oslikavanju platna 9 x 2 m, posvećenog „Oluji" i njezinim herojima. Sudionicima međunarodne likovne kolonije, kao i njihovim organizatorima, „Jadertini" i NMZ, u Kneževoj palači pridružiti će se i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata; Udruga Maloljetnih Dragovoljaca Domovinskog rata, Otočki bataljun, Udruga „Zavjet", Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, Samostalni škabrnjski bataljun, Udruga „Žene u Domovinskom ratu - Zadar", Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Događanju u Kneževoj palači prisustvovala je i pročelnica Ureda župana Marina Dujmović Vuković te prijatelj generala Ante Gotovine gospodin Željko Dilber.

Platna je blagoslovio kancelar don Josip Lenkić.

 

 -

 

Nastavak manifestacije i likovne radionice povodom operacije „Oluja" održao se 14.06.2012., također u Kneževoj palači, s učenicama II. razreda srednje škole „Primijenjene umjetnosti i dizajna"  pod vodstvom Tanje Bačić i profesorica Maje Pavin Radaljac i Bojane Vukojević.

Učenice:

Petra Lisica, Mia Šimurina - slikarstvo,

Josipa Pejić, Marija Surać, Valentina Boganić, Lucija Vilić, Andrea Vukić - dizajner tekstila,

Anabela Teslić, Gorana Šare - aranžersko scenografski dizajn


Datum početka: 08.06.2012.
Završava: 15.08.2012.

Događanja

OTVORENA IZLOŽBA BRKAN I BETINA

OTVORENA IZLOŽBA „MOMENTUM“ U KNEŽEVOJ PALAČI

NAJOTROVNIJE ZMIJE SVIJETA OD 18. LIPNJA DO 31. KOLOVOZA U GRADSKOJ LOŽI

ENTER INTO MY LIFE - ANDY WARHOL

PROGRAM IZLOŽBE "ANDY WARHOL: ENTER INTO MY LIFE"

NATJEČAJ „15 MINUTES OF FAME“ U KNEŽEVOJ PALAČI

BESPLATNI AUDIO VODIČ STALNE IZLOŽBE „ŠEST SALONSKIH PRIČA“ U KNEŽEVOJ PALAČI

NARODNI MUZEJ ZADAR POZIVA NA NATJEČAJ „NARODNI MUZEJ U SLIKOVNICI"

IZLOŽBA "IZBOR IZ ZBIRKI GALERIJE UMJETNINA"

JEDINSTVENA MEMORABILIJA S LIKOM KOŠARKAŠKE LEGENDE

IZLOŽBA „MEKUŠCI JADRANA“ U PRIRODOSLOVNOM ODJELU NMZ

Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije


Otvoreno za posjetitelje

Ljetno radno vrijeme: 1. srpnja – 31. kolovoza
Zimsko radno vrijeme: 1. rujna – 30. lipnja


Kneževa palača

Ponedjeljak-nedjelja: 9 – 24


CIJENE ULAZNICA ZA KNEŽEVU PALAČU:

Izložba „ENTER INTO MY LIFE ANDY WARHOL“
Odrasli – 80kn
Studenti/umirovljenici – 60kn
Djeca (10g–18g) – 50kn
Obiteljska – 190kn
Grupe (min. 6 osoba) – 60kn po osobi
Radionice – 50kn
Radionica – 20kn
Stručno vodstvo – 150kn

Izložba "ŠEST SALONSKIH PRIČA", svečane dvorane na 1. katu:
Odrasli: 20,00 kuna
Učenici, studenti: 10,00 kuna

GRUPE
Popust za grupe od 15 osoba – jedna besplatna ulaznica
                               od 25 osoba – dvije besplatne ulaznice
                               od 35 osoba – tri besplatne ulaznice
*Pratnja (odgojiteljice, učiteljice i profesori) ne plaćaju ulaz

Stručno vodstvo za grupe do 35 osoba – 100, 00 kn po grupi


Posjetiteljski centar Mali arsenal

Ponedjeljak - nedjelja: 8:30-12:30 i 18-22


Izložbeni paviljon Gradska loža

Ljetno: ponedjeljak-nedjelja: 10 - 24
Zimsko: ponedjeljak-petak: 9 - 20; subota i nedjelja: 9 - 13


Gradska straža - Etnološki odjel

Ljetno: ponedjeljak-nedjelja: 9 - 20
Zimsko: ponedjeljak-petak: 9 - 20; subota i nedjelja: 9 - 13


Odjel Muzej grada Zadra

Ljetno: ponedjeljak-nedjelja: 9 - 20
Zimsko: ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak: 9 - 15, srijeda: 9 - 12 i od 17 - 19; subotom i nedjeljom zatvoreno.


Prirodoslovni odjel

Ponedjeljak - petak: 18 - 22
Subotom i nedjeljom zatvoreno.


Galerija umjetnina

Ponedjeljak - petak: 18 - 22
Subotom i nedjeljom zatvoreno.


Područna etnografska zbirka Veli Iž

Od 1. srpnja do 31. kolovoza
ponedjeljak – nedjelja: 10 – 12 i 19 – 21 h


Područna kulturno-povijesna zbirka Mali Iž

Od 1. srpnja do 31. kolovoza
ponedjeljak – subota: 18 – 22; nedjeljom zatvoreno


Cijene ulaznica:

Odrasli:
Etnološki odjel – Gradska straža, odjel Muzej grada Zadra, Gradska loža, Područne zbirke na otoku Ižu: 20 kn
Učenici, studenti: 10 kn
Predškolska djeca, hrvatski umirovljenici, hrvatski invalidi, članovi HMD-a, ICOM-a: bez naplate.

Napomena: Cijene su podložne promjenama ovisno o organizatoru izložbe.


Kontaktirajte nas

Broj učitavanja stranice: 955679