PRVA VEČER SMOTRE ZADARSKE ŽUPANIJE

U četvrtak, 31. svibnja 2018. bila je prva večer 7. Smotre folklora Zadarske županije. U ime župana Zadarske županije Božidara Longina, koji nije mogao prisutvovati otvorenju, prisutnima obratila se ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš i ujedno otvorila Smotru. Voditelji Smotre folklora, Vlatka Vučić Marasović i Mijo Brkić, podsjetili su na neke opće podatke o Smotri. Stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Joško Ćaleta i dr.sc. Tvrtko Zebec, iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba - za glazbenoplesni izričaj te dr.sc. Jasenka Lulić Štorić iz Etnološkog odjela NMZ - za nošnju, pratili su nastup svih sedamnaest kulturno umjetničkih društava koja su nastupala prve večeri Smotre. To su: KUD SV. Mihovil iz Galovca, KUD BOKOLJE iz Dobropoljane na otoku Pašmanu, KUD SV. LUKA, dječja skupina, iz Škabrnje, KUD LUZARICA, Pridraga, IFS, Silba, KUD SVETI NIKOLA TAVELIĆ, Lišane Ostrovičke, KUD SV.ANTE, Drage, KUD GRADINA, Polača, KUD SV. LOVRE, Vrsi, KUD SVETA KATA, Zemunik, HKUD POCULICA, Letovanić - gosti, KUD SV. IVAN KRSTITELJ, Gorica, KUD BOŽAVA, Boža, Dugi otok, KUD ŽEGAR, iz Bogatnika - Žegar, KUD VINAC, Stankovci, UDRUGA KVEŠTURA, Diklo i KUD ŠKABRNJA, Škabrnja. Ove godine, blagdan Tijelovo bio je 31. svibnja te su mogli nastupiti samo oni KUD-ovi u čijim mjestima je crkveno slavlje bilo u jutarnjim satima. To je razlog većem broju kulturno umjetničkih društava iz dinarskog područja. Gosti večeri bili su HKUD POCULICA iz Letovanića. To je KUD koji je na Smotri folklora u Martinskoj vesi odabran za Smotru folklora u Zadru.

Tako su se najviše čula pjevanja i vidjela kola karakteristična za dinarsko područje. Utjecaj dinarskog područja osjetio se i u prisutnim jadranskim kolima izuzev otoka Silbe.

Smotra je nakratko prekinuta dolaskom procesije do crkve Sv. Šime. Voditelji Smotre su se kroz to vrijeme osvrnuli na kršćansko značenje Tijelova. Nakon nastupa svih KUD-ova u Kneževoj palači je održan okrugli stol stručnog povjerenstva s predstavnicima pojedinih kulturno umjetničkih društava, a u lapidariju Odjela Muzej grada Zadra organizirano je druženje svih sudionika.

 


Datum početka: 31.05.2018.
Završava: 07.06.2018.
Broj učitavanja stranice: 189