OTVORENA IZLOŽBA IZVORA OREBA U GRADSKOJ LOŽI

U utorak, 4. rujna 2018. u Gradskoj loži svečano je otvorena izložba slika i skulptura umjetnika Izvora Oreba u organizaciji Lige protiv raka Zadar i Narodnog muzeja Zadar. 

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar dr. Branko Dukić, organizatorica izložbe i članica predsjedništva Lige protiv raka Zadar Mirka Batur, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske prof. dr. Andrija Hebrang i autor izložbe Izvor Oreb, a u početak programa pjesmom nas je uvela Klapa Bibinje.

Narodni muzej Zadar i Liga protiv raka Zadar već dugo godina surađuju i ostvaruju značajne humanitarne izložbe na način da Narodni muzej Zadar pruža svoje reprezentativne prostore brojnim eminentnim slikarima poput Dimitrija Popovića, Zvonimira Mihanovića, Petra Parca Dalmate, Duška Šibla i Stipe Nobila.

Ova izložba, koja je nastavak plodne suradnje na dobrobit najtežih pacijenata, prikazuje odabrane radove autora Izvora Oreba koji sami po sebi izazivaju osjećaje smirenosti i zahvalnosti na prirodi i osobama koje nas okružuju.

Gradonačelnik Grada Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar dr. Branko Dukić govorio je o značaju ovakvih humanitarnih izložbi ističući kako će Grad Zadar i dalje pomagati i doprinositi humanitarnim aktivnostima s ciljem opremanja onkološkog odjela OB Zadar.

Organizatorica izložbe i članica predsjedništva Lige protiv raka Zadar Mirka Batur kazala je kako je ovo prvi put da autor izlaže slike i skulpture zajedno. Poklonio je 20 grafika i sav prihod od prodaje ide Ligi protiv raka Zadar dok ostala izložena ulja na platnu i skulpture nisu za prodaju.  Gledajući slike autora, za kojeg kaže da je izvor svega lijepoga, osjeti se mir, spokoj i miris mora.

Orebovo slikarstvo od samih početaka duboko je vezano i izvire iz autorove povezanosti s rodnim krajem, otokom Korčulom i Velom Lukom. Njegovo slikarstvo publici ponajviše znano po njegovim snovito-maglovitim, melankolično-romantičnim prizorima brodica na pučini i tihim osamljenim lučicama te realističnim slikovitim vedutama malih dalmatinskih mjesta, to je tek dio njegova djela.

Uzvanicima i organizatorima obratio se autor Izvor Oreb koji, osim slikarskog, ima i glazbeni talent. Izrecitirao je nekoliko pjesama od kojih su neke i uglazbljene i time izazvao gromoglasan pljesak svih prisutnih.   

Izložbu je otvorio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske prof. dr. Andrija Hebrang koji je kazao kako je Izvor Oreb najkompletniji umjetnik u Hrvatskoj. On je pokazao kako nije važna površinska ljepota jer se morate zamisliti pred njegovim slikama i osjetiti poruku koju one imaju. Nema umjetnika bez muze, a to je njegova supruga velika umjetnica Emilija Karlavaris kojoj je napisao pjesmu.

Na samom kraju gradonačelnik je umjetniku Izvoru Orebu uručio poklon-suvenir repliku Svetog Donata, a prof. dr. Andriji Hebrangu sliku koja je poklon za predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović.  

Izložba ostaje otvorena do 16. rujna 2018.

 


Datum početka: 04.09.2018.
Završava: 16.09.2018.
Broj učitavanja stranice: 15310