OTOČNI ALMANAH "ROMANTIC ISLANDS" ANE DOBROVIĆ

„Romantic Islands“, priručnik je koji prvi put, na originalan način objedinjuje sve zadarske otoke, spajajući bogatu riznicu kulturne, prirodne, povijesne i pomorske baštine ovih jadranskih bisera u cjelinu. Kroz kratke zanimljivosti i legende otoka zadarskog arhipelaga, vodi simpatični galeb Šime, donoseći i niz savjeta – kako izračunati temperaturu zraka slušajući cvrčka, kako vam može pomoći smokva ubodete li se na ježa, kako pomoći u zaštiti dupina, glavatih želvi, ili sredozemnih medvjedica, i mnoge druge. Nije riječ o klasičnom turističkom vodiču, već o svojevrsnom otočnom almanahu, koji donosi i plovidbeni red, važnije kontakte, od turističkih zajednica, otočnih općina, do ambulanti, ljekarni i poštanskih ureda, te brodskih agencija. Isprepliću se priče iz prošlosti i sadašnjosti, od prapovijesti, i najstarijeg Dalmatinca na Dugom Otoku, prirodnih fenomena Parka prirode Telašćica, zanimljivosti o tome kako je plavetni kit izgradio rivu u Pagu, bogatstva flore i faune, zdravih morskih namirnica, do manifestacija i otočnih fešti.

Autorica knjige je novinarka HRT-a Ana Dobrović, koja godinama donosi na male ekrane u emisiji „More“ zanimljive reportaže o moru, podmorju i otocima. Upravo te priče bile su i baza zanimljivosti, činjenica i podataka od kojih je autorica i krenula u ovaj vrlo zahtjevan projekt. Pokrovitelj projekta je Udruga za razvitak hrvatskih otoka, Otočni Sabor, a knjiga je nastala u suradnji s turističkim zajednicama i općinama, Gradom i Županijom, Sveučilištem u Zadru, te vrsnim autorima fotografija, koje vizualno upotpunjuju tekst.

Urednici su prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru i autorica projekta, stručni suradnici su dr. sc. Irena Radić Rossi, Nikolina Baković, Denis Barić i Julija Radović Longin, autorica ilustracija je Gordana Kobasić, projekt manager Donat Dobrović, a autor nautičke karte Mladen Košta. Izdavači su Narodni muzej Zadar i Romantic Adriatic, a knjiga na 250 stranica, uz tekst na hrvatskom, donosi i prijevode na engleskom i talijanskom jeziku.

Predgovore su napisali župan Zadarske županije Božidar Longin i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je ujedno i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za europske otoke.

Priručnik se može nabaviti u Kneževoj palači po cijeni od 69 kuna. 

 

 

Broj učitavanja stranice: 207