PREDSTAVLJENA KNJIGA „ŠEKS.POLITIČKA BIOGRAFIJA“ U GRADSKOJ LOŽI

U petak, 11. siječnja 2019. godine pred mnogobrojnom publikom u Gradskoj loži predstavljena je knjiga „Šeks. Politička biografija“ autora doc.dr.sc. Ivice Miškulina. 

U ovom opširnom djelu, koje se sastoji od 900 stranica, iznesena je politička biografija Vladimira Šeksa, jednog od istaknutih hrvatskih političara tijekom demokratizacije i osamostaljenja Republike Hrvatske. Knjiga je podijeljena u 19 poglavlja, a temelji se na iscrpnom istraživanju svih relevantnih arhivskih izvora. 

Prisutnima se obratio župan Zadarske županije Božidar Longin kazavši kako je Vladimir Šeks političar koji je snažno obilježio suvremenu povijest Hrvatske, a projektu samostalne i demokratske Hrvatske dao najplodonosnije godine svog života. Istaknuo je kako je riječ o osobi iznimno širokih političkih pogleda koja već sada zaslužuje počasno mjesto u galeriji najvećih hrvatskih političara. 

Priča prati Šeksovo djelovanje od ulaska u politički život pa do napuštanja Sabora. Priča o Šeksu priča je o životu u komunizmu, odgovoru na nepravde nedemokratskog sustava, raspadu druge Jugoslavije, uskrsu hrvatskog nacionalizma, nametnutom ratu i promjenama koje donosi uspostava moderne hrvatske države.

Knjigu su predstavili doc.dr.sc. Zlatko Begonja, prof.dr.sc. Mladen Ančić, autor doc.dr.sc. Ivica Miškulin, a ulomke je čitao glumac Kazališta lutaka Zadar Dragan Veselić. 

Autor je kazao kako je dobio  jedinstvenu priliku da na znanstveno utemeljen način analizira, ocijeni i kontekstualizira djelovanje jednog od najvažnijih političara moderne hrvatske povijesti. Ova biografija priča je o stavovima, emocijama i kalkulacijama koje pojedinac čini u prijelomnim vremenima, ali i o motivima koji ga u tome vode.     Datum početka: 11.01.2019.
Završava: 15.01.2019.
Broj učitavanja stranice: 4838