DRUGA OBLJETNICA SVEČANOG OTVORENJA KNEŽEVE PALAČE

Povodom obilježavanja druge obljetnice svečanog otvorenja Kneževe palače, u nedjelju, 10. veljače 2019. godine u edukativnoj dvorani postavljena je interaktivna edukativna izložba Lenta vremena Kneževe palače. Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organizirala je radionice na kojima su učenici srednje Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar i osnovne škole Šimuna Kožičića Benje izradili lentu vremena Kneževe palače od njezina osnutka, XIII. stoljeća, do zadnje obnove sredstvima EU fondova 2017. godine. Na lenti vremena prikazani su najznačajniji trenuci povijesti Kneževe palače, prema izboru učenika i mentora, profesorice Katarine Markulin i Anite Lovrin. Lenta je bila nadopunjena praznim dijelom papira na koji su posjetitelji mogli upisati vlastite događaje i sjećanja koja ih vezuju uz Kneževu palaču.

Brojni stanovnici Zadra imaju vlastitu priču o važnosti Kneževe palače za njihovo djetinjstvo/mladost/odraslu dob. Za građane Zadra Palača nije samo spomenička baština, već i mjesto za koje ih vežu najdublja osobna sjećanja i emocije. Svoje priče o Kneževoj palači koje datiraju još iz školskih dana pa sve do prvih iskustava koje je stekao kao kustos muzeja podijelio je s posjetiteljima Vladimir Alavanja, kustos NMZ-a u mirovini.

Druga obljetnica otvorenja Kneževe palače ujedno je i bila posljednji dan izložbe 18. triennale hrvatskog slikarstva Plavi salon na temu Realizma privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar, postavljene u prostorima Galerije umjetnina, Kneževe palače i Gradske lože.

U glazbenom djelu programa nastupio je zadarski jazz saksofonist Ante Valčić.

 

 


Datum početka: 10.02.2019.
Završava: 13.02.2019.
Broj učitavanja stranice: 19