FILATELISTIČKA IZLOŽBA "JEDNOSTAVNO, MI SMO ŽENE"

 

U subotu, 20. svibnja 2017. u Gradskoj loži Zadar otvorena je zanimljiva izložba naslovljena „Jednostavno, mi smo žene" . Izložba je to organizirana u počast svim znamenitim i poznatim ženama svijeta od znanstvenica, sportašica, umjetnica, spisateljica, političarki, humanitarki do glumica koje su dale svoj obol svijetu u kojem danas živimo, a ujedno je priređena u povodu Majčinog dana, koji se u svijetu obilježava druge nedjelje u svibnju.

Izložbu suorganiziraju Hrvatsko filatelističko društvo Zadar i Narodni muzej Zadar, a na njoj je prikazano 130 izložbenih listova s gotovo 1000 poštanskih maraka. Autor izložbe je član Hrvatskog filatelističkog društva Zadar Renato Šarić.

Pozdrave prisutnima na otvorenju izložbe uputila je ravnateljica Renata Peroš iskazujući dobrodošlicu na susret sa ženama kroz ovu vrijednu izložbu.
U ime Hrvatskog filatelističkog društva Zadar nazočnima se obratio Igor Černigoj ističući ovu izložbu kao još jedan doprinos Društva kulturi grada.
Izložbu je otvorio gradski pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport, Radovan Dunatov.
Izložba se može razgledati do 28. svibnja 2017. od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati i subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

 

Riječ autora izložbe Renata Šarića:

Još od 1840. godine, tj. od pojave prve marke na svijetu, čuvenog „Crnog penija", na kojoj se nalazi lik engleske kraljice Viktorie, pa do danas, na više tisuća izdanja poštanskih maraka prikazane su mnoge znamenite i poznate žene. Broj takvih izdanja naročito se povećao nakon Drugog svjetskog rata. Danas nema države na svijetu koja nije izdala bar jednu marku posvećenu nekoj znamenitoj ili poznatoj ženi, koja je svoijm položajem, karizmom, upornošću ili talentom obilježila povijest. Proučavajući ovu temu možemo pratiti svojevrstan vremeplov povijesnih događanja u svijetu.

Ova izložba na 130 listova prikazuje gotovo 1000 poštanskih maraka, arčića, blokova, omotnica prvog dana i maksimum karata iz cijelog svijeta na kojima su prikazane mnoge znanstvenice, umjetnice, spisateljice, političarke, glumice i sportašice koje su dale svoj obol svijetu u kojem danas živimo. Neke su još žive, nekih više nema, ali njihova djela vječno ostaju. Izložene marke rad su ponajboljih likovnih umjetnika, dizajnera i umjetničkih fotografa zemalja u kojima su djelovali.

Na ovoj je izložbi prikazan samo manji dio moje poveće zbirke poštanskih maraka na ovu temu.


Datum početka: 20.05.2017.
Završava: 28.05.2017.
Broj učitavanja stranice: 1544