IZLOŽBA DVIJU UMJETNOSTI

Izložba slika i unikatnog nakita Adina i Mie Hebib svečano je otvorena u petak, 27. listopada u Gradskoj loži.

Ne tako davne 2014. godine u Koncertnoj dvorani Kneževe palače svoje umjetničke radove izložili su Adin i MiaHebib. Na izložbi je bilo izloženo 70 slika i crteža iz tri ciklusa Adina Hebiba- „Studija akta“, „Stari most“  te  „Novi aktovi“. Uz njega, svoj dizajnerski unikatni nakit predstavljala je njegova kćer Mia.  U isto to vrijeme, premijer Andrej Plenković posjetio je  Kneževu palaču i održao press konferenciju povodom predstavljanja kandidata za Europarlament s Hebibovim umjetničkim djelima u pozadini.  

AdinHebib akademski je slikar rođen 1955. godine u Mostaru. U Parizu je u klasi profesora Borisa Cikalovskog od 1983. do 1985. godine specijalizirao ekspresionizam.  Njegov bogati opus slika i grafičkih djela obuhvaća scenografiju, plakate, ilustracije knjiga i monografije. Dobitnik je mnoštva europskih nagrada za grafički dizajn kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njegova djela nalaze se širom svijeta.

Djela ovog umjetnika obojanih emocija, kako ga nazivaju, nalaze se u privatnom vlasništvu znamenitih osoba kao što su Milan Kučan, Stjepan Mesić, Dietrih Genscher, Klaus Kinkel, Jacques Chirac i brojnih drugih. Ovih nekoliko napomena jasno govore da motivi umjetničkih slika snažne kolorističke obrade i još snažnijeg kolorističkog kontrasta- plave u različitim nijansama, zelene u tirkiznim rasponima, žute u umirujućim tonovima i crvene koja gori i plamti, svjedoče o iznimno likovnom umjetniku dostojnog svakog galerijskog poštovanja.  Zanimljivost je da na slikama nema crne boje.

Mia Hebib, diplomirana je dizajnerica nakita, rođena u Bosni i Hercegovini, a odrasla u Hrvatskoj gdje je i počela njena edukacija o izradi nakita i o dizajnu u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Nakon diplome 2001. godine seli u New Yorku gdje započinje svoju karijeru u dizajn industriji. Surađuje s modnim kućama Liz Claiborne, Henri Bendel, Tory Burch te BCBGeneration. Otvaranje ateljea nakita je njen odgovor na potrebu da kreira nakit svojim rukama, da se podsjeti na svoje umjetničke korijene i da ih poveže sa svojim neprocjenjivim iskustvom iz poslovnog svijeta dizajna. 

Srdačnu dobrodošlicu svim nazočnima zaželjela je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr.sc. Renata Peroš  koja je izrazila zadovoljstvo i čast što je Narodni muzej imao priliku po drugi put ugostiti radove ovih vrsnih umjetnika. Istaknula je da se njihovi radovi savršeno spajaju i nadopunjuju.

U glazbenom djelu nastupao je David Ricov koji je uz pomoć Bepa Matešića i Klape Kantaduri izveo svoju predivnu pjesmu „Kamena Dalmacija“.

Ovu posebnu izložbu možete pogledati do 16. studenog.

 


Datum početka: 28.10.2017.
Završava: 16.11.2017.
Broj učitavanja stranice: 619