IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SJENE I ODRAZI- FOTOGRAFSKO PUTOVANJE NORE DIEHL“

„Sjene i odrazi- fotografsko putovanje Nore Diehl/ Shadows and Glances- a photographic journey by Nora Diehl naziv jer izložbe austrijske fotografkinje i kozmopolitkinje Nore Diehl Petrisch koja je svečano otvorena u petak, 16. veljače 2018. godine u Kneževoj palači. Izložbu su postavile kustosice Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar Koraljka Alavanja i Nevena Štokić.

Sve nazočne pozdravila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr. sc. Renata Peroš.

 

Sve više stranih umjetnika odlučuje svoje izložbe predstaviti u Zadru, a ova izložba samo je još jedan pokazatelj da Kneževa palača s pravom nosi titulu kulturne atrakcije godine, a njenom obnovom Zadrani su dobili mjesto kulturnog okupljanja.

Izložba „Sjene i odrazi – fotografsko putovanje Nore Diehl“  obuhvaća 60 fotografskih radova poznate umjetnice i svjetske putnice s bečkom adresom. Diehlin opus, kako je naglasila koautorica Nataša Bošnjaković,  odgovor je autoričine fascinacije svjetlošću, njezinim tajnim putevima, susretima i druženjima s površinama i teksturama svakodnevnih, naizgled dosadnih predmeta.  Neminovnost susreta svjetla s površinom stola, stolca, kapi vode ili komadića stakla svjedoči skrivenom životu svjetlosti koja mimo našeg zauzetog pogleda stvara misteriozan svijet prepun čuđenja i nestvarne ljepote.   

Nora Diehl Petrisch rođena je i odrasla u Salzburgu. Od ranog djetinjstva okružena je umjetnošću, točnije slikama svog djeda čuvenog Hannsa Diehla – Wallendorfa, akademskog slikara i jednog od osnivača Segantini grupe. Njezina fotografska elegancija, stvaralačka znatiželja i zadivljenost Hrvatskom doveli su je prvi put u Zadar.

Izložbu je otvorila pomoćnica županijskog pročelnika odjela za obrazovanje, kulturu i šport Renata Vuksan koja je kazala kako joj je izuzetno drago da će nakon brojnih svjetskih galerija i prostora i Kneževom palačom zavladati sjene i odrazi.

Izložba se može pogledati do 2. travnja.  

 


Datum početka: 16.02.2018.
Završava: 02.04.2018.
Broj učitavanja stranice: 9898