IZLOŽBA FOTOGRAFIJA TONIE JURIŠIĆ „JUDITE ZADARSKE KULTURE“ U GRADSKOJ LOŽI

 

Naziv izložbe: JUDITE ZADARSKE KULTURE

Mjesto održavanja: Gradska loža, Zadar

Vrijeme održavanja: od 10. - 12. 3. 2017.

Opseg: 25 fotografija

Autorica koncepcije: Marija Šarić Ban

Autorice izložbe i izbor radova: Tonia Jurišić i Marija Šarić Ban

Tema: Ovom edukativnom izložbom Narodni muzej Zadar u suradnji sa Marijom Šarić Ban proširuje dosadašnju suradnju sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zadru želeći potaknuti rad budućih mladih umjetnika, predstavljanjem njihovog rada, nastalog u procesu edukacije u školi.

Izložba je nastavak projekta Tragovi izgubljena sjećanja koji se bavi istraživanjem i dokumentiranjem, izlaganjem i educiranjem na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti. Organizirana je u sklopu muzejske i međuinstitucionalne suradnje Narodnog muzeja Zadar i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zadru. Suradnja se temelji na razmijeni programa i organiziranju zajedničkih izložbi i pedagoškoj edukaciji. Također, izložbom autorica koncepcije Marija Šarić Ban nastavlja iniciranje formiranja muzejskog odjela za scenografiju, kostimografiju, lutke, tekstil, modu i odijevanje u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru.

Izložbom JUDITE ZADARSKE KULTURE predstavljaju se fotografije Tonie Jurišić, učenice IV razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru, smjer Fotografski dizajn. Fotografije su nastale u procesu priprema maturalnog rada na istoj školi. Učenica Tonia Jurišić izabrala je za maturalni rad temu akta, inspiriranu književnim djelom M. Marulića Judita. Nastale fotografije objedinila je pod imenom Judite zadarske kulture. Izabravši temu stvorila je koncept objedinjenja likovne, književne i kazališne umjetnosti u fotografiji i na taj način ujedinila na fotografiji ljudsko tijelo kostimirano u književni tekst. Autorica predstavlja, akt, žensko tijelo obučeno u tekst koji izgleda poput tetovaže ili oslikanog tijela. Tijela u kombinaciji sa tekstom odaju dojam da je tijelo u svojevrsnom kostimu što daje dramatičnost fotografijama. Na taj način autorica tijelo izdvaja kao znak, simbol koji ima dvostruko značenje, vanjsko koje gledamo i unutarnje koje preko vanjskog izlazi van. Tijelo spojeno sa projekcijom teksta postaje samo sebi odjećom. Projiciran tekst ujedno otkriva priču i pokriva tijelo. Slova na tijelu imaju u ovom slučaju metaforično značenje i čine dramski metamorfni oblik. Tijela na fotografijama magijski odjevena u tekst imaju na sebi neku vrstu scenskog kostima. Svjetlo i sjena , tama i polusjena na golom tijelu i licu imaju funkciju svjetlosnog kostima.

Tonia Jurišić svojim fotografskim okom i svojom misli bilježi zaustavljene scenske slike stvarajući priču o jakim ženama poput Judite. Njene fotografije nam otkrivaju vizualno iskazanu ženu i njenu psihološko i likovno oblikovanu ličnost.

Suorganizatori: Narodni muzej Zadar (ravnateljica Renata Peroš), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar (ravnateljica Marijana Bakmaz, mentorica Zrinka Zimonjić, smjer fotografski dizajner)

 

TONIA JURIŠIĆ O SVOM PROJEKTU:
Judita je bila hrabra pripadnica mladog naroda. Zavela je Holoferna i odsjekla mu glavu kako bi spasila svoj narod.
Projekt „Judite zadarske kulture" sastojat će se od zbirke fotografija te filma.
Igrat ću se projekcijom teksta Marulićeve Judite i svjetlom na velikom formatu, pa ću tako od svakog modela tražiti da pozira ovisno o tome kako su doživjele odabrani dio teksta.
Film će biti kratki dokumentarni prikaz tijeka projekta. Govoriti će o „mojim Juditama", razgovarati ću sa njima, ali i s drugima o njima. Istraživati ću koliko ljude u Zadru zanima kultura, koliko često idu u kazalište ili muzeje.
Ovaj projekt je proizašao iz ideje o završnom radu s kojim ću završiti četvrti razred Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, smjer Fotografski dizajn i ideje o radu za prijemni ispit na AGRFT u Ljubljani. Njime se želim zahvaliti svim „mojim Juditama", a i drugim ženama koje su utjecale na mene, što sam učila od njih i što sam danas.

 

Fotografije su nastale u suradnji sa Kazalištem lutaka Zadar u prostoru kazališta.
Dizajn plakata: Tonia Jurišić


Datum početka: 10.03.2017.
Završava: 12.03.2017.
Broj učitavanja stranice: 9454