IZLOŽBA GLAUKOM "TIHI KRADLJIVAC VIDA"

 

U utorak, 14. ožujka 2017. u 12 sati u Gradskoj loži, Zadar otvorena je izložba GLAUKOM „TIHI KRADLJIVAC VIDA" u suorganizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Sveučilišta u Zadru, Narodnog muzeja Zadar i nositelja izložbe - Odjela za Oftalmologiju Opće bolnice Zadar. Izložba je to kojom započinje obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma, koji se već devetu godinu zaredom održava diljem svijeta pa tako i u Zadru.

Izložba prezentira 21 eksponat - urađaje, aparate, pribor i pomagala za dijagnostiku i liječenje u području oftalmologije od kojih pojedini pripadaju razdoblju iz 1960-ih kada je i utemeljen Odjel za oftalmologiju zadarske Opće bolnice.

Na otvorenju izložbe brojnim uzvanicima obratili su se doc.dr.sc. Suzana Konjevoda u ime Odjela za oftlamologiju Opće bolnice Zadar, dr. Branko Dukić u ime Lige za borbu protiv raka, prof. dr. sc. Slaven Zjalić u ime Sveučilišta u Zadru, te Renata Peroš u ime Narodnog muzeja Zadar.

Doktorica Konjevoda naglasila je kako je ova izložba svojevrsni dodatak obilježavanju Tjedna glaukoma, kojem je cilj upoznati građanstvo s ovom opasnom bolešću te njenom prevencijom i metodama kontrole. Istaknuto je kako se izložbom ilustrira povijest zadarske oftalmologije koja oduvijek prati svjetske trendove te ima što ponuditi u smislu zdravstvene usluge pacijentima. Doktorica je istaknula i ulogu Udruge Liga za borbu protiv raka koja od početka podupire obilježavanje Tjedna glaukoma, te je izložba bila prilika da se Udruzi uruči zahvalnica za sudjelovanje u organizaciji.

Zahvalnicu je u ime Lige primio predsjetnik Udruge dr. Branko Dukić koji se kratko obratio uzvanicima koristeći priliku podsjetiti na korizmenu akciju prikupljanja sredstava za kupnju aparata za Onkološki odjel OB Zadar - linearnog akceleratora neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Izložbu je službeno otvorila ravnateljica muzeja Renata Peroš ističući kako je uz dr. Konjevoda, kustos izložbe Hrvoje Perica.
Izložba se može besplatno razgledati svaki dan od 9 do 19 sati, te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati od 14. do 20. ožujka 2017.

 

NAJAVA IZLOŽBE

 


Datum početka: 14.03.2017.
Završava: 20.03.2017.
Broj učitavanja stranice: 928