IZLOŽBA "GODINE STRADANJA" I PROJEKCIJA FILMA "ZADAR NIJE ZA DAR" U KNEŽEVOJ PALAČI

 

Naziv izložbe: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "GODINE STRADANJA" I PROJEKCIJA FILMA "ZADAR NIJE ZA DAR"

Mjesto održavanja: Mala izložbena dvorana Kneževe palače

Vrijeme održavanja: 10. veljače do 20. travnja 2017.

Opseg: 16 fotografija i 1 dokumentarni film

Autor koncepcije i postava: Nevena Štokić

Tema: Izbor fotografija s izložbe "Godine stradanja" ili "Zadar na mapi rata", fotografski zorno prikazuje stradanja urbanog tkiva Zadra, u kojemu su se posebno isticali ranjeni spomenici, crkve, kulturne institucije, urbani sklopovi. Mete agresorskih projektila postale su znamenite zadarske građevine i vizure. Danas obnovljena Kneževa palača pretrpjela je katastrofalna razaranja. Pogođeno je Ilirsko sjemenište nadbiskupa Zmajevića, samostan Sv. Marije, crkve Sv. Krševana i Sv. Šime, Kopnena vrata. Avionske bombe probile su svod katedrale. Sv. Stošije i uz orgulje oštetile najstariji prikaz zadarskog sveca zaštitnika Sv. Donata. Fotografije zadarskih fotografa svjedoče da je upravo gusto urbano tkivo bilo metom agresorske vojske i da tepih bombi nije poštedio ni jedan dio srca povijesne gradske jezgre, otvarajući kratere, rušeći krovove, spaljujući unutrašnjost zgrada. Autori: Željko Karavida, Arif Ključanin, Zvonko Kucelin, Željko Maričić i Pavuša Vežić.

Uz izložbu se prikazuje dokumentarni film "Zadar nije za dar" autora Duška Brale, Zdravka Mustaća, Vlade Zrnića i Vedrana Čupića. Trajanje filma: 74 min 

Video rad "Zadar nije za dar" svoju promociju doživio je na Danima hrvatskog filma usred ratne 1992. godine. Pišući o ovom videouratku, odmah po njegovom pojavljivanju, kritičar D. Marković nazvao ga je „sjajnom metaforom borbe Hrvatske za slobodu i samostalnost." Osim zvuka sirena i grmljavine topova ili paničnog bijega u skloništa, piše kritičar V. Srhoj, tu su „detalji koji viziraju puste ulice usred podneva, usamljene vertikale crkvenih tornjeva obavijenih pređom tišine i mukom iščekivanja, kakav napušteni pas koji razvlači veliku kost ili trzaj goluba na krovu nakon detonacije granate." Zadar nije za dar film je koji se opire ratu na način da se nakon svake zastrašujuće detonacije, scene nasilja i pogibelji pojavi kakav raskošni slap sunčeva svjetla ili smirujući kadar morske površine. Svjedočenje o ratu filma Zadar nije za dar izdvaja se iz uobičajene produkcije ratnih dokumentarnih filmova tih godina. Dodatna vrijednost filma je u spoju tragičnog s lirskim, u velikoj povijesti ratovanja i običnih ljudskih sudbina, u strahovima i nadama pojedinaca kao i nepobjedivoj prirodi koja u pojedinim sekvencijama trijumfira nad ratnom zbiljom.

 

 

Organizator: Narodni muzej Zadar

 


Datum početka: 10.02.2017.
Završava: 20.04.2017.
Broj učitavanja stranice: 2280