IZLOŽBA GODIŠNJIH OSTVARENJA HRVATSKIH ARHITEKATA U 2015.

 

U četvrtak, 1. ožujka 2017. u Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar otvorena je GODIŠNJA IZLOŽBA OSTVARENJA HRVATSKIH ARHITEKATA U 2015. GODINI. Izložba je ostvarena suradnjom Društva arhitekata Zadra i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar te prikazuje najbolja arhitektonska ostvarenja u 2015. godini prema mišljenju struke.

Uzvanike je u ime muzeja i ravnateljice Renate Peroš pozdravila kustosica Galerije umjetnina Nevena Štokić koja je ujedno i postavila izložbu. Kustosica je čestitala svim arhitekima na ostvarenjima prikazanim na izložbi, posebice onim nagrađenima, te je istaknula kako upravo priznanje struke ima posebnu vrijednost.

Ovo je prvi puta kako Galerijski prostor ugošćuje godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata, no ne i prvi puta u nekom od izložbenih prostora Narodnog muzeja Zadar. Naime, godišnja ostvarenja hrvatskih arhitekata bila su prezentirana 2009. godine u Gradskoj loži, te 2012. i 2013. u adaptiranim Kneževim „krletkama" . Osim toga muzej je vrlo čest domaćin izložbama koja obrađuju pojedinačne i skupne arhitektonske i urbanističke opuse, te značajna arhitektonska ostvarenja i projekte na gradskoj, županijskoj i državnoj razini čime muzej iskazuje poseban interes za ovom važnom granom ljudskog stvaralaštva.

U ime suorganizatora Društva arhitekata Zadra, uzvanicima se obratila dopredsjednica Društva Nina Ninčević koja je istaknula kako ova izložba može biti dobro polazište za sve one koji traže ideje i inspiraciju, projekt ili arhitekta za ostvarenje svojih vlastitih težnji za adaptacijom ili gradnjom životnog prostora jer izložba nudi zbroj onog najboljeg što je po procjeni struke zaslužilo nagradu u 2015. godini.

Izložba će biti postavljena do 17. ožujka 2017. godine, a može se razgledati u radnom vremenu Galerije umjetnina NMZ za posjete ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 9 do 13 sati i srijedom od 15 do 19 sati; subotom i nedjeljom zatvoreno.

--
DODIJELJENE NAGRADE ZA OSTVARENJA U 2015. GODINI PREMA KATEGORIJAMA:

Nagrada„Viktor Kovačić" za životno djelo
professor emerita dr. sc. Hildegard Auf-Franić, dipl. ing. arh.

Nagrada „VIKTOR KOVAČIĆ" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2015. godinu.
MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE, Radionica arhitekture + Vanja Ilić
(Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot)
Lokacija: Vukovar

Nagrada „DRAGO GALIĆ" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. godinu
STONE HOUSE, Davor Mateković
Lokacija: Lukovo Šugarje

Nagrada „BERNARDO BERNARDI" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2015. godinu.
RESTORAN I KUHINJA PINE BEACH RESORT, Dražen Juračić, Jelena Skorup
Lokacija: Pakoštane

Nagrada „NEVEN ŠEGVIĆ" za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2015. godinu
O BUSENU TRAVE POD STOPALOM (arhitektonski eseji), Tomislav Pavelić
i
PROSTORI SU-DJELOVANJA: 20 GODINA PLANIRANJA ZADARSKE ŽUPANIJE (knjiga i izložba), Maroje Mrduljaš, Antun Sevšek, Damir Gamulin

 

 


Datum početka: 03.03.2017.
Završava: 17.03.2017.
Broj učitavanja stranice: 991