IZLOŽBA "MORE, KEMEN, TIŠINE, INTIMA" NEVENKE BENINI


U utorak, 4. travnja 2017. u 19 sati u odjelu Muzej grada Zadra u prisustvu velikog broja prijatelja i štovatelja gospođe Nevenke Benini, otvorena je njezina samostalna izložba MORE, KEMEN, TIŠINE, INTIMA na kojoj izlaže 33 ulja na platnu.

Na otvorenju izložbe nazočne uzvanike je u ime ravnateljice Renate Peroš i voditelja odjela Muzej grada Zadra Hrvoja Perice pozdravila kustosica Ivana Dražić i zaželjela dobrodošlicu gospođi Benini koja sa muzejem ima već dugogodišnju plodnu izlagačku suradnju.

O osobnosti i djelovanju Nevenke Benini iscrpno je govorio Milan Miočić Stošić koji je u nastojanju da izbjegne autobiografske podatke, pročitao tekst novinara Ivice Neveščanina kojim je slikovito dočaran privatni, profesionalni i umjetnički put naše sugrađanke Nevenke. Govoreći o izloženim umjetninama Nevenke Benini, Miočić Stošić otkriva umjetnicu koja u suživljenosti s mediteranskim krajolikom stvara likovna djela kojima „traži i nalazi smirenje unoseći sklad i red u svoju intimu, bježeći od kaotičnog svijeta koji nas okružuje i od pritisaka svakodnevnog života." Osim slika nježnije palete, tu su i djela nešto tamnije atmosfere kojima nam autorica daje naslutiti mističnu i tajnovitu stranu svoje umjetničke osobnosti, istovremeno uvlačeći u svoj svijet intime i same gledatelje. Budući da svojim slikama ne daje nazive, time kao da želi gledatelju dati poticaj da uranjajući u njezine „procjepe tišine" pronađu vlastitu „verziju istine" i „ključ otkrivanja tajni".

Uzvanicima se obratio i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta koji je, kako je sam istaknuo, sa radošću prihvatio poziv za otvorenje izložbe na samom kraju svog gradonačelničkog mandata. Prisjetio se gospođe Nevenke još iz razdoblja zajedničkog profesionalnog djelovanja u zadarskoj tvornici „Maraska", do vrlo živog umjetničkog djelovanja u razdoblju Domovinskog rata kada su ona i njezin suprug Duško prkoseći ratu pokrenuli književno-umjetničku jezgru o okviru „Atelijera Benini" koji djeluje preko 20 godina.

Gospođa Nevenka se zahvalila Gradu Zadru koji je uvijek pratio njezin rad i izložbe, te Narodnom muzeju Zadar na organizaciji ove izložbe. Umjetnica je poručila kako joj je želja da u susretu s njezinim djelima gledatelj pronađe svoju intimu i mir, da se može otrgnuti od užurbanosti svakodnevice i pronaći sebe.

Izložba traje do 23. travnja 2017., a prati je bogato ilustrirani katalog sa tekstovima nekoliko autora.

 

Najava izložbe


Datum početka: 04.04.2017.
Završava: 23.04.2017.
Broj učitavanja stranice: 609