IZLOŽBA "OTOČIĆIĆI, PETEROČIĆI NA IŽU" U PODRUČNOJ KULTURNO-POVIJESNOJ ZBIRCI NARODNOG MUZEJA ZADAR U MALOM IŽU (KNEŽ)

 

Od ponedjeljka, 17. srpnja 2017., u Područnoj kulturno-povijesnoj zbirci Narodnog muzeja Zadar u Malom Ižu (zaseok Knež), osim stalnog postava, posjetitelji imaju mogućnost vidjeti i izložbu pod nazivom "Otočićići, Peteročići na Ižu" koja je nastala u suradnji Narodnog muzeja Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

Mali Peteročići nalik su na zelenkaste šumske patuljke. Ima ih puno, rade poput mrava. Kreću se ujednačenim, brzim i kratkim pokretima, poput šumskih balerina.


Izložba "Otočićići, Peteročići na Ižu", inspirirana je predstavom "Otočićići", kao i porukama o očuvanju prirode, suživotu s našim okolišem, ali i očuvanju jezika i mitologije naših otoka. Peteročići su posjetili Iž i lutaju ulicama kako bi prikupili priče koje se tamo mogu čuti. Stoga pozivamo sve one koji nam mogu nešto ispričati da pogledaju izložbu te nam ispričaju priču.

Evo kako ih Saljanin Ante Mihić definira:

PETEROČIĆI - mala smišna bića, ala Hobiti od Tolkiena. Ka bi navonjali ljude, postali bi zluradi, jer ljudi su in činili samo šćetu. Živili su zajno u familljicami u velikin mociramin, sa malin kamaricami i prolazima, na glavi su imali pet roščića. Bili su dobri, osin ka nanjuše ljude.

UPOZORENJE!!
Pazite se Malika i Sliva.
I nemojte nam reći da Vas nismo upozorili.

 


Datum početka: 18.07.2017.
Završava: 01.09.2017.
Broj učitavanja stranice: 566