IZLOŽBA „PRIZORI S JABUKOM“ BLANKE KATUNARIĆ IVANINE

 

U utorak, 21. 3. 2017. u 19 sati u Gradskoj loži, Zadar otvorena je izložba gospođe Blanke Katunarić Ivanine koja se slikarstvom počela baviti amaterski u kasnijim godinama, usavršivši svoje umijeće u slikarskoj školi na Rokovom perivoju u Zagrebu. Izložba kojom se predstavilja zadarskoj publici nosi naziv PRIZORI S JABUKOM. To je ciklus od 18 akrila na platnu čiji je središnji motiv žena i jabuka.

U predgovoru deplijana izložbe Josip Zanki piše: „Umjetnica, koja je dosad bila poznata po lirskoj apstrakciji i stiliziranim otočkim krajobrazima ovim radovima mijenja svoju slikarsku poetiku. Blanka Katunarić svijesno dodaje elemente narativnog, storytellerskog, stvarajući tako jednu zaokruženu vizulanu cjelinu. Međutim, kao i kod dosadašnjeg umjetničkog rada narativni ili poetski elementi nisu ono što se isčitava doslovno ili što bi trebalo ukazati na tajanstvene simboličke forme.".
Za simboliku jabuke u umjetničinom djelu Zanki ističe: „Umjetnica jabuku ne rabi na klasičan način referirajući se na biblijsku priču, narodne legende, ili pak na povijesnim razinama koje nam govore o zlatnoj jabuci kao otomanskom imaginariju nikad osvojenog Beča ili o urbanoj mitologiji Velike jabuke, New Yorka. Unutar mediteranskog svijeta i svjetonazora iz kojeg umjetnica potječe jabuka je uvijek sanjano i djetinje voće ... Jabuka predstavlja liminalno voće označava prijelaz između dva svijeta, onog realnog i onog utopijskog. Nalazi se na razmeđi arkadijskog i putenog, svakodenvnog i egzotičnog, estetskog i efemernog. ".

Na otvorenju izložbe pred velikom brojem okupljenih uzvanika, mahom prijatelja i poznavatelja djela Blanke Katunarić nazočne je u ime ravnateljice muzeja Renate Peroš pozdravila kustosica Ivana Dražić.

Osvrt o djelu umjetnice dala je umirovljena kazališna umjetnica Milena Dundov ističući kako i nju i umjetnicu povezuje svijet kazališta. Dundov je nadahnuto iznijela svoje subjektivne dojmove o izložbi zaključujući kako je motiv žene obrađen na Blankin način podsjetnik na pomalo zaboravljenu mitsku, pravu vrijednost žene.

Na koncu, sama se umjetnica u emotivnom tonu obratila uzvanicima uz zahvale svima koji je podržavaju u umjetničkom radu, a posebno ravnateljici muzeja koja je omogućila izlaganje u paviljonu Gradske lože.

Otvorenje je popratio glazbeni nastup dua „Broudette" .

Izložba se može razgledati do 28. ožujka 2017., radnim danom od 9 do 19 te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

 

Najava izložbe

Više fotografija s otvorenja izložbe


Datum početka: 21.03.2017.
Završava: 28.03.2017.
Broj učitavanja stranice: 703