IZLOŽBA U POVODU NOĆI MUZEJA 2018. - „SPORT NAŠ SVAGDAŠNJI“

U petak, 26. siječnja 2018. u Edukativnoj dvorani Kneževe palače otvorena je izložba predmeta iz fundusa pod nazivom  „Sport naš svagdašnji“ autorice Natali Čop, više dokumentaristice i kustosice NMZ-a.

Izložba je organizirana u povodu Noći muzeja 2018., a njome se želi pokazati dio bogatstva zadarske sportske baštine koja se krije u muzeju i time podsjetiti na brojne znane i neznane Zadrane koji su svojim djelovanjem u sportskom životu grada ostavili trag.

Cilj je također potaknuti na razmišljanje kako je bavljenje sportom u svakodnevnici izraz kulture življenja u kojem sudionici stječu samopoštovanje i poštivanje drugih te osjećaj pripadnosti, vrijednosti i osobnog ispunjenja.

 

Naziv izložbe: SPORT NAŠ SVAGDAŠNJI

Vrijeme trajanja: 26. 01. – 05. 02. 2018.

Mjesto održavanja: Kneževa palača-edukativna dvorana

Autor(i) stručne koncepcije: Natali Čop

Likovni postav izložbe: Natali Čop

Opseg : 260 predmeta

Vrsta: tematska, sportska, dokumentarna, edukativna

Tema: Izložba je organizirana u povodu Noći muzeja 2018.. Bazira se na predmetima iz fundusa Narodnog muzeja Zadar koji se odnose na sport, a dio postava posvećen je djelatnosti Atletskog kluba „Alojzije Stepinac“. Izložbom je prezentiran mahom fotografski materijal iz zbirke sportskog novinara Vicka Zaninovića, te fotoreportera Ante Brkana. Tematski su obrađeni sportovi košarka, jedrenje, veslanje, biciklizam, gimnastika, atletika, vaterpolo, plivanje, skokovi u vodu, rukomet, nogomet, padobranstvo, planinarstvo, šah, streljaštvo, judo, društvo Hrvatskog sokola, kopljo igre u Zadru, zadarski olimpijci. Predstavljen je izbor iz zbirke značaka s motivima oznaka sportskih klubova, izbor izdavaštva iz muzejske knjižnice te izbor iz zbirke novinskih članaka o važnim pobjedama zadarskih klubova kroz povijest.

Organizatori: Narodni muzej Zadar- Dokumentacijska služba u suradnji s muzejskim odjelima i AK „Alojzije Stepinac“

 


Datum početka: 26.01.2018.
Završava: 05.02.2018.
Broj učitavanja stranice: 1485