IZLOŽBA UDDK „KALELARGA“ U GRADSKOJ LOŽI

 

U Gradskoj loži u utorak, 10. travnja 2018. godine svečano je otvorena izložba Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi „Kalelarga“ povodom 25. obljetnice postojanja, a u sklopu Županijskih dana.

Izložbu su postavile kustosice Narodnog muzeja Zadar Nevena Štokić i Koraljka Alavanja.

Otvorenje je započelo hrvatskom himnom i minutom šutnje s kojom se odala počast svim umrlim i poginulim braniteljima i darivateljima krvi kojih ćemo se zauvijek sjećati.

Prisutnima obratili su se ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr. sc. Renata Peroš, bivši predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat Nenad Marčina, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, bivši predsjednik Lige protiv raka Zadar i vrsni liječnik doktor Josip Bubičić i predsjednik UDDK „Kalelarga“ Venci Jurin.

Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi „Kalelarga“ osnovana je 23. ožujka 1993. godine te je djelovala u sklopu Matice Zadrana. Bilo je to vrijeme Domovinskog rata kada je krv bila neizmjerno potrebna. Dobri ljudi su darivali krv te su osnovali prvu udrugu. U Zadru ih je bilo mnogo, puno više nego igdje u Hrvatskoj. Darivali su krv, iz godine u godinu sve više. Tada je trebala krv. I oni su davali krv.

Tog vremena se prisjetio umirovljeni brigadir Danijel Kotlar koji je kazao kako se UDDK „Kalelarga“ formirala u trenutku kada je Zadar bio ui  jako teškoj situaciji. Započela je vojno redarstvena operacija Maslenica, broj stradalih i poginulih vojnika je rastao te je trebalo animirati stanovništvo kako bi dali krv.

Danijel Kotlar bio je ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar i 5. sektora obrane na masleničkoj bojišnici. Odlikovan je s deset vojnih odličja i dobitnik je Grba Grada Zadra za obranu Grada i RH. U svoje slobodno vrijeme bavi se proizvodnjom vina pa možemo reći kako njegova poezija teče u crvenoj boji. S jedne strane kao darivatelj, a s druge kao vrsni vinar. Do sada je darovao krv 55 puta.

Bivši predsjednik Lige protiv raka Zadar i vrhunski liječnik  dr. Josip Bubičić u ratu je radio kao kirurg na Odjelu pedijatrije OB Zadar. Doprinos UDDK „Kalelarga“ je neprocjenjiv jer zahvaljujući upravo njima koji daruju dio sebe moglo se raditi komplicirane zahvate i spašavati živote.

„Dijete Kalelarge“, „hodajući spomenar Grada“ tako bi se moglo nazvati Vencija Jurina.  Humanitarnim radom bavi se od 1962. godine kada je prvi put darovao krv i od tada ne prestaje njegovo humanitarno djelovanje. Dobitnik je brojnih priznanja na razini Hrvatske kao i na međunarodnoj. Aktivi dragovoljnih darivatelja krvi u kojima je sudjelovao doživljavali su eksponencijalni rast. Jedan od primjera je Aktiv darivatelja krvi u Sojari koji je u kratkom vremenu od 12 darivatelja narastao na 175 darivatelja.  To je primijećeno u  Gradu  te je Aktiv dobio Nagradu Grada Zadra.

Brojke bočica iz „njegove radionice“ zapanjuju sve djelatnike u humanitarnim organizacijama.

Za sebe voli reći da je „mali čovjek“ ali ono što je učinio za ljude i što čini svakodnevno čini ga izuzetno velikim čovjekom.

Predsjednik UUDK „Kalelarga“ Venci Jurin kazao je kako su njegov najveći ponos darivatelji krvi koji su spasili mnoge živote. Istaknuo je kako  izložba ne bi bila moguća da nije bilo Ivana Perice, tajnika Udruge ratnih veterana 84. Gardijske bojne „Termiti“ koji je svojim objektivom zabilježio većinu akcija darivanja.

Na izložbi su dodijeljene zahvalnice Venciju Jurinu od Udruge ratnih veterana 84. Gardijske bojne „Termiti“ koje su mu dodijelili zapovjednik Damir Vicković i predsjednik Udruge i savjetnik za branitelje Grada Zadra Tihomir Bakarić. Zahvalnice su također dodijeljene tajniku Udruge ratnih veterana 84. Gardijske bojne „Termiti“ i Odjelu transfuzije OB Zadar za najhumaniju potporu darivanja krvi.   

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr. sc. Renata Peroš uputila je srdačne pozdrave u svoje ime i u ime nazočnih djelatnika i kazala kako je ova izložba posvećena svima koji daruju svoju krv da bi spasili tuđe živote. Posvećena je i Venciju Jurinu, dobrom duhu Zadra, bez čijeg zalaganja Udruga ne bi bila najuspješnija. Svi vi dobrovoljni darivatelji krvi darujete svojom humanom gestom srce svome Zadru. Stoga mi je neobično zadovoljstvo da je meni pripala čast da izložbu proglasim otvorenom, istaknula je ravnateljica.

U glazbenom dijelu nastupili su David Ricov, Bepo Matešić i klapa Kantaduri koji su izveli himnu Udruge „Kalelarga“.

Izložba je otvorena do 8. svibnja, a ulaz je besplatan. 

 

 


Datum početka: 10.04.2018.
Završava: 08.05.2018.
Broj učitavanja stranice: 319