IZLOŽBA "ZALISTAVAC - TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU"

 

U utorak, 30. svibnja 2017. u 12 sati u prostoru Kneževe palače otvorena je izložba "ZALISTAVAC - TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU". Izložba je organizirana u suradnji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar. Prodajnog je karaktera, te će se svaki izloženi primjerak ogrlice moći kupiti po zavšetku izložbe 12. lipnja. Izložba se može besplatno razgledati svakim danom od 10 do 20 sati, od 30. svibnja do 12. lipnja 2017.

Ova izložba nastala je kao projekt pod vodstvom prof. Kate Prskalo uz suradnju profesorica Sandre Bačić, Ivane Vitlov i Vlatke Prtenjača, u kojem se 17 učenika 3. razreda Škole za primijenjenu umjetnosti i dizajn (smjera dizajner odjeće i dizajner tekstila) poslužilo ukrasnim dijelom ženske nošnje - zalistavcem kao inspiracijom i tradicijskom podlogom za izradu suvremene verzije zalistavca u obliku nakita (lančića) koji tako izrađeni mogu poslužiti kao suvenir.

Zalistavac je vezeni prsni plastron karakterističan za stariju varijantu tradicijske nošnje jadranskog dijela sjeverne Dalmacije. Svrha im je bila ukrasiti poprsje žene. Učenici su se pri izradi suvremenih zalistavaca-nakita poigrali geometrijskim elementima i bojom u tehnici veza i apliciranja izbjegavajući puko kopiranje originala. Paleta je pojačana, oblici drugačije dimenzionirani te izrađeni modernim umjetničkim pristupom. Sam primjerak zalistavca je umanjen radi drugačije primjene, no i dalje služi kao ukras ženskih prsa. Ovakvim pristupom tradicijskom nasljeđu pokazuje se mogućnost njezine primjene i interpretacije u suvremenom odijevanju.

Uz 25 zalistavaca-nakita i 2 košulje koje su izradili učenici, izložena su i 3 originalna zalistavca iz Etnološkog odjela NMZ te primjerak knjige ZALISTAVAC: TEKSTILNI MOZAIK autorice Marije Žuvanić. Etnološki odjel čuva oko 15 primjeraka zalistavaca iz 19. st. koji čine dio kompleta nošnji iz Pakoštana i Novigrada, a pojedinačni primjeri su s otoka Pašmana.

Za vrijeme trajanja izložbe, u Kneževoj palači će se održavati radionice izrade zalistavca-nakita prema sljedećem rasporedu:
I. radionica izrade nakita - 1.6. (četvrtak), 11-13 h
II. radionica izrade nakita - 5.6. (ponedjeljak), 16-18 h
III. radionica izrade nakita - 7.6. (srijeda), 16-18 h

 

Najava izložbe

Više fotografija

 


Datum početka: 30.05.2017.
Završava: 09.06.2017.
Broj učitavanja stranice: 1480