Izložba 'Zlatovez - ljepota nek' tvoja zbori'

 

U četvrtak, 1. lipnja 2017. u 19 sati otvorena je u Kneževoj palači u okviru Etno dana izložba "Zlatovez - ljepota nek' tvoja zbori". Izložbu su priredile Vesna i Marija Milković iz Etno butika Mara iz Zagreba. Njihov etno izričaj u modnom dizajnu predstavljen je kroz stilizirane ornamente narodne nošnje Slavonije, tj. kroz odjevne predmete i modne dodatke poput torbica, kravata, ogrlica, narukvica i broševa te kroz fotografije.

Na otvorenju je bila i modna revija koju su vrlo lijepo kroz dva izlaženja - jedno je bila crna odjevna varijanta sa zlatovezom, a druga bijela sa šlingom, nosile srednjoškolke i studentice kojima manekenstvo nije čak niti hobi. Svečanost otvorenja uveličala je ženska klapa Bersice iz Zadra.

Na otvorenju je bilo gotovo stotinjak posjetitelja koji su s velikim zanimanjem popratili cijelo događanje. Poslije otvorenja je prof. Kale s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru inicirao razgovor svojih studenata s autoricama izložbe.

Promovirajući hrvatsku etno baštinu Etno butik Mara surađuje sa svim etnografskim muzejima u Hrvatskoj. Od njezinih etno izričaja posebno treba istaknuti alkarsku odoru, šestinski kaput, konavoski vez, slavonski zlatovez i šlingu, pašku i lepoglavsku čipku, a važno mjesto zauzima i četverokuka, simbol kulturnog identiteta dinarskog područja sjeverne Dalmacije. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro. Osim etnografskih muzeja, Etno butik Mara surađuje i s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti koristeći glagoljicu i glagoljske misale kao inspiraciju za modni dizajn. Vesna je u početku sve radila ručno. Takav način rada iziskuje mnogo vremena, znatno poskupljuje proizvod koji tako postaje ekskluzivan i rijetkima dostupan. Promjenu unosi kćerka Marija. Ona joj pomaže već od srednjoškolskih dana. Završava školu Primijenjene umjetnosti i dizajna - smjer tekstil i odjeća, a kasnije i Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu. Ona počinje kompjuterski izrađivati stare vezove. Time se čuva originalnost vezenog ornamenta što je jako važno jer njegov zapis ostaje u potpunosti sačuvan. Pojednostavnjuje se izrada, proizvod se prilagođava današnjim zakonima tržišta. Tako hrvatska etno baština ima mnogo veću mogućnost da kroz suvremeni modni dizajn i dalje bude prepoznata. Kroz niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu Etno butik Mara promovira bogatstvo hrvatske etno baštine koja je za ove autorice stalni izazov i inspiracija.

 

Govor ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš prigodom otvorenja izložbe:


U Narodnom muzeju Zadar zadnjih godina kroz autorske projekte realiziraju se i promoviraju projekti nadgradnje kao što su inspiracija baštinom, njena nadgradnja i razvoj inspiracije na osnovu tradicijskog ruha, tzv. etna u našem muzeju posebno nošnjom zadarskog kraja. Propituje se građa etnografskog muzeja i drugih odjela NMZ i na koji način stvoriti nešto novo i iz onog što čuvamo nastaviti dalje. Ti projekti su prepoznati od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ovu godinu muzej je dobio sredstva za razvoj i opremu Dizajnerskog studija, svojevrsnog laboratorija koji će u sebi razvijati buduću preparatorsku radionicu za očuvanje fundusa Etnološkog odjela, očuvanje i izlaganje donacije tapiserija Tomljanović i tkanja. U sklopu studija vezano uz inspiraciju muzejskom građom održavat će se likovne edukacijske radionice u suradnji sa srednjom primijenjenom školom, grafičkom školom, zadarskim Sveučilištem i dr. i raditi će se na nadgradnji tradicijskih, baštinskih elemenata, stvaranju suvenira na području likovne i scenske umjetnosti, dizajna odjeće, tekstila i lutaka. Ovom prilikom zahvaljujemo se Ministarstvu kulture na podršci. U budućnosti to će rezultirati formiranjem odjela za tekstil i tkanje, kostimografiju, scenografiju, lutke, modu i odijevanje u NMZ.

I ovom izložbom i revijom potvrđujemo naša nastojanja iz prošlosti, koja razvijamo u sadašnjosti za budućnost. Umjetnici traže inspiraciju u sebi i oko sebe. Tradicijsko ruho uvijek je bilo izazov, na koji način iz nošnje i njenih elemenata stvoriti suvremeni odjevni predmet. Autorica ove izložbe i kolekcije je ostvarila ono što svaki dizajner sanja, a to je spoj inspiracije, umjetnosti i ideje u realizaciju. Tradicijska nošnja nastavlja postojanje kroz nove suvremene oblike. Uzimajući tradicijsku nošnju i njene elemente kao inspiraciju i prenoseći je u suvremeni oblik možemo reći da nije više samo "ono što nestaje, već se iz očuvanja tradicije rađa i "ono što nastaje", a to je u ovom slučaju novi oblik.

 

 

Album s više fotografija

 


Datum početka: 01.06.2017.
Završava: 09.06.2017.
Broj učitavanja stranice: 724