OTVORENA IZLOŽBA „HRVATSKI RATNI PLAKAT 1991.-1995." U GRADSKOJ LOŽI

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Vojnog muzeja MORH-a u četvrtak, 18. siječnja u Gradskoj loži svečano je otvorena izložba „Hrvatski ratni plakat 1991. – 1995.“ autora Marija Reljanovića, a sve u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od najuspješnijih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i postrojbi specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u Domovinskom ratu. Program obilježavanja održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Izložbu su postavili voditelj Odjela Muzeja grada Zadra kustos Hrvoje Perica i kustosica Ivana Dražić.

Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr. sc. Renata Peroš. Autor izložbe Marijo Reljanović  predstavio je svoju izložbu i kazao kako su hrvatski ratni plakati omogućili da mnoge istine o borbi Hrvatske vojske i policije, patnji prognanika i zločinima velikosrpskog agresora na najizravniji način prodru u svijet te su tako bili potpora ukupnoj hrvatskoj političko-diplomatskoj akciji na pridobivanju svjetskoga javnog mnijenja za pružanje političke, moralne i materijalne pomoći hrvatskoj državi, njezinoj demokraciji i neovisnosti. Svojim su jasnim, aktualnim i sugestivnim porukama jačali moral te mobilizirali i integrirali pojedince i sve slojeve društva u obrani napadnute domovine.

Zadarska pjesnikinja, recitatorica Nikolina Mojić iza sebe ima dvije objavljene zbirke pjesama i studijski CD recitacija na kojem su zastupljene pjesme pjesnika hrvatske moderne. Održala je velik broj recitatorskih nastupa koji su često i humanitarnog karaktera. Njene recitacije su prepoznate od strane publike koja se rado odaziva njenim gostovanjima.  Sinoć je izvela prigodni recital „Ja vam nikad neću donositi cvijeće“.

Izložbu je otvorio županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna. 

 

 

Naziv izložbe: HRVATSKI RATNI PLAKAT 1991. – 1995.

Vrijeme trajanja: 18. 01. –  18. 02. 2018.

Mjesto održavanja: Gradska loža

Autor stručne koncepcije: Marijo Reljanović

Autori likovnog postava: Hrvoje Perica, Ivana Dražić

Opseg:  32 plakata

Vrsta: tematska, edukativna, dokumentarna

Tema: Izložbom je prezentiran ratni izbor plakata nastalih između 1991. i 1995. iz potrebe da se isprva upozna svjetska javnost s istinom o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, a potom i s ciljem propagandne misije kojom se svekolika hrvatska javnost pozivala na uključenje u obranu domovine. Izložba se upriličila u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od najuspješnijih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i postrojbi specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u Domovinskom ratu.

Organizatori: Narodni muzej Zadar i Vojni muzej MORH-a

 

 


Datum početka: 18.01.2018.
Završava: 18.02.2018.
Broj učitavanja stranice: 15299