OTVORENA IZLOŽBA „IŽ U OBJEKTIVU ANTE BRKANA“

U petak, 3. kolovoza 2018. u Domu kulture u Velom Ižu otvorena je izložba „IŽ U OBJEKTIVU ANTE BRKANA" u organizaciji Narodnog muzeja Zadar - Galerije umjetnina i Dokumentacijske službe. Ovo je treća u nizu izložbi kojom ove godine obilježavamo 100. godišnjicu rođenja umjetničkog fotografa i fotoreportera Ante Brkana, a također i prigoda za obilježavanje 100. godišnjice osnivanja Doma kulture u Velom Ižu.


Izložba prezentira 40 fotografija od ukupno 175 koje je Ante Brkan snimio u Velom i Malom Ižu kao fotoreporter Glasa Zadra i Narodnog lista između 1958. i 1977. godine. Izložba je podijeljena u tematske segmente prema koncepciji Natali Čop donoseći crtice iz života otoka koji u navedenom periodu doživljava korjenite društveno-političke i gospodarske promjene utječući na kulturnu, duhovnu, krajobraznu i tradicijsku sliku otoka i otočana. Sve to Brkan majstorski bilježi svojim objektivom dajući nam priliku da zavirimo u mali otočki univerzum koji tematizira graditeljsku baštinu, brodogradnju, turizam, školstvo, muzej, društveni i zabavni život, vedute Iža i portrete Ižana. Dio fotografija prikazuje se i putem video projekcije. Izbor fotografija i likovni postav potpisuju Nevena Štokić i Natali Čop.

Na otvorenju izložbe prisutne Ižane i goste u ime organizatora Narodnog muzeja Zadar pozdravila je i izložbu predstavila kustosica Natali Čop. U popratnom dijelu otvorenja svoj osobni doživljaj otoka kroz čakavsku poeziju približio je pjesnik Zvonko Sutlović, a kroz sjećanja na te godine etnolog Livio Marijan i pjesnik Slavko Govorčin.

Izložba ostaje otvorena do 17. kolovoza 2018.


Datum početka: 03.08.2018.
Završava: 17.08.2018.
Broj učitavanja stranice: 15304