OTVORENA IZLOŽBA „PUT SVILE – SPAJANJE NARODA I TERITORIJA“

U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine u Kneževoj palači svečano je otvorena izložba „Put svile - spajanje naroda i teritorija" u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, Odjela Muzeja grada Zadra i Talijanskog Instituta za kulturu u Zagrebu.
Izložbu su postavili kustosi Odjela Muzeja grada Zadra Ivana Dražić i Hrvoje Perica i kustos Giorgio Forni, a dio je programa „Boje i zvukovi drevnog puta svile" koji se održava od 10. do 13. svibnja.
Posjetitelji Festivala „Boje i zvukovi drevnog puta svile" imati će priliku putovati kontinentima, stoljećima i kulturama. Susresti će se s umjetnicima koji svojim demonstracijama vještine čine više od same prezentacije svoje kulturne tradicije - utjelovljuju ih.
Prisutnima obratili su se u ime ravnateljice Narodnog muzeja Zadar voditelj Odjela Muzeja grada Zadar kustos Hrvoje Perica, direktorica Talijanskog Instituta za kulturu u Zagrebu Stefanija Del Bravo, jedan od kreatora Festivala Latif Bolat, kustos izložbe Giorgio Forni, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić, a program je prevodila s hrvatskog na talijanski jezik profesorica Mirta Tomas s Odjela talijanistike Sveučilišta u Zadru.
Voditelj Odjela Muzeja grada Zadra kustos Hrvoje Perica započeo je suradnju prije puno godina s talijanskim Institutom za kulturu te su ostvarene brojne izložbe i brojni programi. Izložba i cijeli projekt govori o jednoj poveznici koja je kroz različite povijesne periode i zemljopisna područja utjecala na ljude na svom putu. O tome kako je trgovina povezala Daleki istok na gotovo beskonačnom putu preko niza zemalja sve do Venecije i Zapadne Europe. Ali taj silni i beskonačni put omogućio je i miješanje različitih kultura i civilizacijskih utjecaja, istaknuo je voditelj Odjela Muzeja grada Zadra kustos Hrvoje Perica i zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.
Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić.
U glazbenom dijelu nastupao je španjolski par Juan i Serena De la Sierre koji su izveli tradicionalne sefardske pjesme.
Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja 2018. godine.


Datum početka: 10.05.2018.
Završava: 07.06.2018.
Broj učitavanja stranice: 15301