OTVORENJE IZLOŽBE GLAZBENI ŽIVOT ZADRA U 19.STOLJEĆU

U petak, 8. prosinca u Kneževoj palači upriličeno je svečano otvorenje izložbe „Glazbeni život  Zadra u 19. stoljeću“.

Organizator izložbe je Državni arhiv u Zadru u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a autorica izložbe je muzikologinja dr. Katica Burić Ćenan.

Uvodnim govorom u ime Narodnog muzeja Zadar i u ime ravnateljice mr.sc. Renate Peroš,  posjetitelje je pozdravila voditeljica Kneževe palače, mr.sc. Lorena Peroš, te izrazila svoje zadovoljstvo što će Zadrani imati priliku do 31. siječnja 2018. razgledavati bogati opus zadarskog glazbenog nasljeđa iz 19. stoljeća.

Prisutne je potom pozdravio ravnatelj Državnog arhiva Zadar,  Ante Gverić, osvrnuvši se na značenje samog arhiva koje ima u životu građana, za koji se često zna reći da predstavlja „kolektivno pamćenje“ ili „memoriju naroda“. Želja arhiva je upoznati građane s dragocjenom građom Zbirke muzikalija i promovirati glazbenu povijest Zadra.

Autorica izložbe, Katica Burić-Ćenan obratila se prisutnima sa nekoliko prigodnih riječi, predstavivši strukturu izložbe koja je podijeljena u šest tematskih cjelina: Glazbeno društvo Societa Filarmonica, ostala glazbena društva, obitelj Strmić, zadarski glazbenici i operetna kazališta Nobile teatro i Teatro Verdi.

 


Datum početka: 08.12.2017.
Završava: 31.01.2018.
Broj učitavanja stranice: 3507