PODRUČNE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA ZADAR NA OTOKU IŽU

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr.sc. Renata Peroš obišla je u utorak, 31. listopada područne zbirke Narodnog muzeja Zadar na otoku Ižu.

U Velom Ižu nalazi se područna Etnografska zbirka koja je nastala zalaganjem lokalnih pojedinaca koji su uz pomoć i suradnju kustosice Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Jasenke Lulić Štorić, napravili postav od darovanih predmeta isključivo domaće etnografske građe. Ova je zbirka značajna jer prilično cjelovito prikazuje tradicijski život Velog Iža, a nju čuva ključarica i vrsna poznavateljica iških starina i običaja Ana Trninić.

Područna kulturno-povijesna zbirka na Malom Ižu  prezentira kulturnu povijest otoka Iža od prapovijesti do današnjih dana, s posebnim osvrtom na stradanje Maloižana u Drugom svjetskom ratu od talijanskih fašističkih okupatora. Osnovana je 1978. godine i od tada je pod stručnom skrbi, nekadašnjeg odjela Narodne revolucije, danas odjela Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar.

 

Osim u ljetnim mjesecima, ove male i vrijedne podružnice Narodnog muzeja Zadar posjećene su i u zimskim mjesecima od strane domaćih ali i stranih posjetitelja.    


Datum početka: 01.11.2017.
Završava: 30.11.2017.
Broj učitavanja stranice: 971