SAMOSTALNA IZLOŽBA KAPETANA ŠIME GRŽANA U GRADSKOJ LOŽI

U utorak, 20. veljače u Gradskoj loži svečano je otvorena samostalna izložba kapetana Šime Gržana.  Barba Šime, kako ga nazivaju Zadrani, osim po dugogodišnjoj pomorskoj karijeri poznat je i po umjetničkom radu.  Osim slikarstvom bavi se i pisanjem poezije, proze. Oduševljavaju ga tehnike ulje na platnu, akril i tempere. Najčešće izrađuje pejzaže, a draga mu je i apstrakcija.  Prvu samostalnu izložbu imao je u Caffe galeriji Đina prije dvadesetak godina. Od tada povremeno izlaže samostalno, a i s drugim slikarima. Član je udruge ZadArt , a surađuje i s umjetničkom udrugom Jadertina.

Slikarstvo je samo dio bogatog života Šime Gržana.  Prije odlaska u srednju pomorsku školu, razmišljao je koje zvanje odabrati. Bilo je puno različitih želja ali nekom čudnom sudbinom dospio je na more i na njemu se najduže zadržao, četrdeset i sedam godina. U početku nije bio oduševljen ni morem, ali vremenom je shvatio da ni u jednom drugom zvanju ne bi bio stekao toliko iskustva, upoznao svijeta pa i sebe samoga. Poželio je sve što je doživio prenijeti u svoje bilješke u obliku dnevnika i u slikama. Kako kaže, danas ga više ne valja more, ne slika više u tijesnoj brodskoj kabini ali ljubav koju je slučajno pronašao na moru, traje.

Slikanje ga je, ističe Barba Šime, zaintrigiralo već na prvom brodu. Nije imao foto-aparat ali je imao brodsku telu i pituru pa je napravio sliku. Nastavio je slikati na brodovima po nevrimenu i bonaci.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać, a može se pogledati do 12. ožujka. 

 


Datum početka: 20.02.2018.
Završava: 12.03.2018.
Broj učitavanja stranice: 339