SPORTSKI USPJESI ŠIME I IGORA OKRUNJENI IZLOŽBOM U GRADSKOJ LOŽI

U četvrtak, 19. siječnja 2017. u 19 sati u zadarskoj Gradskoj loži svečano je otvorena izložba OLIMPIJSKA BAJKA ŠIME FANTELE I IGORA MARENIĆA. Izložba je organizirana u suradnji Narodnog muzeja Zadar i Grada Zadra, a u povodu osvajanja zlatnog odličja Šime Fantele i Igora Marenića u jedrenju u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Riu 2016.

Izniman sportski put dvojice mladića koji traje preko 20 godina, još od vremena kada su Šime i Igor zasebno jedrili u svojim klubovima u klasi Optimist na izložbi je prikazan mnoštvom fotografija, medalja, odličja te je izložena i jedrilica „Giselle" s kojom su Šime i Igor osvojili olimpijsko zlato u Riju prošle godine. Izbor izložaka izvršili su Edo Fantela i muzejska kustosica Nevena Štokić, koja je ujedno i likovno postavila izložbu. Izložba se može razgledati do 10. veljače 2017.

Otvorenju izložbe nazočio je izniman broj uzvanika, mahom iz sportskog miljea, ali i brojni uzvanici iz javnog, kulturnog, crkvenog i političkog života Grada Zadra i Županije.

Ravnateljica Renata Peroš na otvorenju je izrazila zadovoljstvo i čast što je Narodni muzej Zadar domaćin ovakvom kulturno-sportskom događaju te je čestitala Šimi i Igoru na njihovom sportskom trijumfu.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta s ponosom je istaknuo da uspjesi Šime i Igora za Zadar znače nešto što nijedan drugi grad u Hrvatskoj nema, a nemaju niti mnogo jače jedriličarske sile kao što su Velika Britanija, SAD ili Novi Zeland i Australija.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić svoje obraćanje uzvanicima zaključio je porukom kako su Šime i Igor sjajan primjer mladima kako u životu, usprkos trudu i žrtvi koje treba uložiti za postizanje vrhunskih rezultata, treba slijediti svoje srce u onome u čemu si dobar.

Šimin i Igorov trener Edo Fantela s neskrivenim emocijama kratko se obratio uzvanicima izrazivši zahvalnost ravnateljici muzeja koja je prihvatila njegovu ideju za organiziranje ove izložbe, a posebno na susretljivosti da se čin svečanosti otvorenja upriliči na sam rođendan Šime Fantele. Kao najveći izazov u pripremi izložbe istaknuo je izbor fotografija od kojih su mnoge morale biti reducirane.

Na koncu, zvijezde večeri Šime i Igor u svom skromnom stilu izrazili su zahvale svima koji prate i cijene njihov rad, te posebno zahvalu treneru Edi koji je izborom izložaka i njih samih podsjetio na neke već zaboravljene medalje.

 

Govor ravnateljice NMZ-a mr.sc Renate Peroš na otvorenju izložbe „Olimpijska bajka“ Šime Fantele i Igora Marenića u Gradskoj Loži:

„Preuzvišeni Oče nadbiskupe, gospodine gradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, sportaši, predstavnici sportskih udruga, poštovani posjetitelji,

Sve Vas srdačno pozdravljam, u ovim prohladnim tjednima, koje nam je dodatno osvježila bura. A upravo bura, i ne samo bura, već i jugo, maestral, cijela ruža vjetrova Zadarskog kanala, arhipelaga, Jadrana, Mediterana, europskih i svjetskih mora, donijela nam je u Gradsku Ložu, naše zadarske zlatne dečke – Šimu Fantelu i Igora Marenića. Pozdravljam ih, i naravno, Šiminog oca i njihovog trenera – Edu Fantelu, koji je s njima otplovio put od dječačkih dana do svjetskog vrha.

Put do Olimpijskog zlata nije bio nimalo lak, iza njih su godine i godine rada, truda i odricanja, i ljubavi prema moru, prema jedrima, koja su ih neizostavno nosila prema medaljama, koje su na tom putu osvajali.

Ne možemo utjecati na to s koje će strane vjetar zapuhati, ali možemo usmjeriti jedra, tako da dođemo do svog odredišta, odnosno cilja. Znaju to jako dobro naši jedrililičari, koji su krotili sva svjetska mora, i ukrotili ih pod svojim jedrima. Oni nisu sanjali svoj život, oni su živjeli, i još uvijek žive svoje snove. Izmjenjivali su se horizonti u daljini, morske struje, valovi i vjetar, ali oni su uvijek plovili dalje, prema Suncu, bez obzira na vremenske uvjete, znajući da ljubav prema plovidbi nosi i duboko poštovanje prema pučinama, uvalama i otocima, koja su obilazili. Na horizontu zasjalo je zlato – Olimpijsko zlato, koje s njima krasi i naš grad – Zadar. Hvala Vam na svemu što ste napravili za naš grad Zadar i Hrvatsku, osiguravši zasluženo, prvo mjesto na svjetskoj karti jedrenja.

Ova izložba je uvrštena u proslavu obilježavanja Noći muzeja, kustosi su bili Nevena Štokić iz NMZ i Edo Fantela. Izložba o sportu bila je priređena za našeg viteza nogometa Josipa Skoblara, u ovom istom prostoru bila je izložena i Zlatna kopačka, a prvi puta u Loži je izložena jedrilica i dvije zlatne Olimpijske medalje. Izložbu o jedrenju i Zadru kao gradu jedriličara nadamo se da ćemo moći vidjeti u većem prostoru, jer oni to svakako zaslužuju“.

 

Nakon toga ravnateljica NMZ-a Renata Peroša zamolila je trenera Edu Fantelu da pozdravi velik broj posjetitelja, a zatim se nazočnima obratio gradonačelnik grada Zadra gospodin Božidar Kalmeta. Zlatni dečki su se zahvalili svima na dolasku i na priređenoj svečanosti u njihovu čast.

 

Najava izložbe

 


Datum početka: 20.01.2017.
Završava: 10.02.2017.
Broj učitavanja stranice: 879