Budućnost - Baštinski muzej

Narodni muzej sa svojim odjelima (od kojih svaki ima bogate zbirke - ukupno 59.410 predmeta) nije dovoljno kadrovski ekipiran, nema odgovarajućeg prostora za stalne postave, spremišta i povremene izložbe, odnosno ne udovoljava suvremenim muzejskim standardima. Stoga se na prijedlog Narodnog muzeja krenulo u osnivanje Baštinskog muzeja (radni naslov), koji će biti smješten u prostoru Kneževe i Providurove palače, kojega su prijedlog idejnog plana napravili: muzeolog Tomislav Šola, ravnatelj i kustosi Narodnog muzeja, poglavarstvo Grada Zadra, a programsku podlogu izradio je arhitektonski biro „Urbane tehnike“, 2005. god.

U novom dinamičnom multimedijskom muzeju bit će na suvremen način predstavljena prošlost i sadašnjost Zadra (Muzej grada Zadra), a u okviru kompleksa bit će smješteni i predstavljeni specijalistički postavi Prirodoslovnog odjela, Etnološkog odjela i Galerije umjetnina. U okviru kompleksa nalazit će se pomoćne tehničke službe: audiovizualni laboratorij, restauratorska radionica, priprema izložaba. U okviru javnog dijela predviđaju se: koncertna dvorana s pratećim sadržajima, info-centar, muzejski dućan, knjižnica/čitaonica periodike, caffe-bar Braća Brkan, restoran, svečane dvorane i višenamjenska dvorana za predavanja i projekcije, prostor za povremene izložbe, lapidarij, park, ljetna pozornica i drugi sadržaji. Pedagoško-edukativni dio predviđa: dječju radionicu, Društvo prijatelja muzeja, Baštinu za mlade, Galeriju Aeterna, i druge sadržaje.

Time bi Zadar dobio regionalni muzej kao zamašnjak kulturnog života, snažni kohezijski faktor zajednice posebno senzibiliziran za čuvanje i predstavljanje materijalne i nematerijalne baštine kao važne grane kulturnog turizma, mjesto čuvanja i predstavljanja identiteta.

Baštinski muzej - prezentacija [Power Point]

Broj učitavanja stranice: 6222