Mali arsenal

Od 10. svibnja 2017. sporazumom između Zadarske županije i Narodnog muzeja Zadar kulturno-povijesni spomenik Mali arsenal predan je na upravljanje Narodnom muzeju Zadar kao multimedijalni posjetiteljski centar.

Prostor Malog arsenala obnovljen je koncem 2016. godine u sklopu EU projekta HERA. Projekt HERA, punim nazivom „Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana“, financiran je iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje, a u projektu je sudjelovalo 19-ero partnera iz 8 država. Projekt je vrijedan 8,8 milijuna eura, od čega je EU sufinancirala 85%, a 15% sufinancirala je Zadarska županija koja je i nositelj projekta.

U sklopu projekta HERA kreirane su kulturne rute od kojih upravo gradska kulturna ruta naziva "Zadar - grad - utvrda" nudi upoznavanje s identitetom grada kroz obilazak fortifikacijskog sustava Zadra. S tim u vezi, projektom je financirana obnova tri lokaliteta koje čine dio gradskih fortifikacija - Prolaz cara Augusta, Vrata sv. Krševana i Mali arsenal.

Upravo Mali arsenal, kao polazna točka te rute, služi kao multimedijalni, izložbeni i virtualni centar za posjetitelje koji na interaktivan način prezentira razvoj zadarskih fortifikacija, od posjetitelja očekuje angažman i uvlači ga u temu s pomoću vizualnih impresija, raznovrsnih i zanimljivih informacija te potiče edukaciju kroz igru i istraživanje.

Tema razvoja zadarskih utvrda prezentirana je na nekoliko razina.

Prva je razina, kroz projekciju 3D, vizualizacija gradskih zidina kroz četiri vremenska razdoblja: 1. stoljeće, 1250. – 1450., 1530. – 1797. i 1869. – 1943.

Druga razina predstavlja interaktivnu podnu projekciju koja posjetitelje poziva na igru. Posjetitelj svojom kretnjom okida senzor koji zatim prati kretnje posjetitelja. Dok se posjetitelj nalazi na površini stakla, prati ga vizualizacija koja kreira virtualni ples „iskrica“ oko posjetitelja.

Kroz treću razinu posjetitelji imaju mogućnost produbiti znanje putem korištenja dva multitouch ekrana. Na ekranima se nalaze interaktivne aplikacije koje prezentiraju sadržaj kroz kratke interakcije (kviz, slagalice) te nude mogućnost opširnijeg iščitavanja za one koji žele znati više.

Posljednja, četvrta razina navodi posjetitelje na izlazak iz prostora arsenala i upoznavanje stare jezgre grada uz pomoć mobilne aplikacije „Zadar Walking Guide“ dostupne za downloadanje. Nakon što posjetitelji s upaljenom aplikacijom obiđu svih 16 „skrivenih“ lokacija i aplikacija im o tome izda potvrdu, ostvaruju jednokratnih 50% popusta na ulaznice u Narodnom muzeju Zadar, Arheološkom muzeju Zadar, Muzeju antičkog stakla i Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju Zadar. Osim toga, kad korisnik posjeti sve lokacije otključava mu se mogućnost podijeliti svoje dostignuće na društvenim mrežama.

Do konca 2017. godine razgled Malog arsenala je besplatan, a za poseban cjelovit vizualni doživljaj zgrade izvana i multimedije u njezinoj unutrašnjosti preporučuje se posjet u večernjim satima.


Ukratko o Malom arsenalu:
Mali arsenal dio je veće cjeline - srednjovjekovne utvrde Kaštel smještene na sjevernom dijelu poluotoka. Kaštel je za potrebe venecijanske vojne posade sagrađen 1243. te je u više navrata pregrađivan i dograđivan.
Sredinom 14. stoljeća je između utvrde i grada prokopan kanal, a pred njim oslobođen brisani prostor. Kaštel je značajnu pregradnju doživio netom nakon obnove mletačke vlasti u Zadru, od 1409. do 1423., te je služio za smještaj vojne posade.
Imao je tlocrt nepravilnog četverokuta, gotovo kvadrata. Nad jarkom se pokretnim mostom prilazilo ulazu na čijem pročelju se može vidjeti reljef krilatog lava Sv. Marka te pet otučenih grbova mletačkih dužnosnika, od čega dva duždevska.
Kaštel je bio opremljen kulama, a ona najveća, šesterokutna, branila ga je od očekivanih pobuna iz grada. Na ostalim je uglovima imala jednostavnije kule četverokutnih tlocrta, te još jednu posred jugoistočnog zida. Barbakan, obrambeni podzid, prema luci završavao je još jednom kulom, gdje je bio smješten mehanizam za lanac kojim je luka bila zatvarana između te točke i nasipa porporele koja se pružala s druge strane luke, a sačuvana je do danas.

O Malom arsenalu iz perspektive struke:
Hilje, Emil. Mletački kaštel u Zadru. Ars adriatica 1/2011. (109-116) [PDF]

Otvoreno za posjetitelje

Posjetiteljski centar Mali arsenal

Ponedjeljak - nedjelja: 10 - 12 i 18 - 20

Adresa

Trg tri bunara 4
23000 Zadar

Kontaktirajte nas

Pravila privatnosti

Broj učitavanja stranice: 4033