Pedagoška služba

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar je osnovana u lipnju 2009. godine zapošljavanjem prvog muzejskog pedagoga u Narodnom muzeju Zadar. Cilj Pedagoške službe je ostvariti integrativnu ulogu i značaj u organizaciji odgojno–obrazovne i promidžbene komponente svih odjela Narodnog muzeja Zadar. Ta uloga i značaj se očituje u animiranju predškolskih ustanova, osnovnih, srednjih škola i fakulteta, domova za starije i nemoćne osobe, doma za odgoj djece i mladeži, bolničkog dječjeg odjela, te udruga za osobe s teškoćama u razvoju bez obzira na životnu dob osoba, ali i svih ostalih pojedinaca. Animacija i suradnja s navedenim ustanovama koje djeluju na području Zadarske županije realizira se putem edukativnog programa koji je u odjelima Narodnog muzeja Zadar osmišljen za sve osobe željne novog znanja i novih iskustava.

Zahvaljujući specifičnosti rada odjela Narodnog muzeja Zadar (Etnološki odjel, Prirodoslovni odjel, odjel Muzej grada Zadra i Galerija umjetnina) moguća je raznolikost programa kojim se mogu zadovoljiti različiti interesi posjetitelja, a koji, između ostalog, sadrži edukativne radionice, pričaonice, igraonice, stručna vodstva i razne likovne i literarne natječaje prilagođene svim dobnim skupinama. Etnološki odjel kroz originalne predmete i fotografije prikazuje seosku tradicijsku kulturu dinarskog i jadranskog područja sjeverne Dalmacije. Kroz edukativni program upoznaju se vrijednosti ove tradicijske kulture kao dio kulturne baštine, ali i u interakciji sa današnjom svakidašnjicom. U Prirodoslovnom odjelu posjetitelji se, preko izložbi, upoznaju sa životinjskim i biljnim svijetom, a edukativni program je povezan s temom iz prirodoslovlja kako bi svi posjetitelji mogli sudjelovati u raznolikosti i ljepoti prirodne baštine te na taj način postaju svijesni njezinog očuvanja i njegovanja. U odjelu Muzej grada Zadra, posjetiteljima se nudi pregled povijesti Zadra i razvoj grada tijekom bogate prošlosti, a svi posjetitelji se mogu, sudjelujući u edukativnom programu, bolje upoznati s bogatom i zanimljivom poviješću grada Zadra i njegovih stanovnika. Prostor odjela Galerije umjetnina i izložbeni prostor Gradska loža postaju mjesta okupljanja i predstavljanja najraznolikijih oblika kulturne baštine preko izložbi fotografija, slika, skulptura i drugih umjetničkih ostvarenja, kao i mjesta na kojima se realizira edukativni program povezan s izloženim umjetničkim djelima za sve posjetitelje.

Sudjelujući u edukativnom programu, posjetitelji dolaze u direktan kontakt sa predmetima kulturne i prirodne baštine te s radom Muzeja. Muzej im postaje bliska ustanova u kojoj postoji više načina za stjecanje novih znanja ili obnavljanje postojećeg znanja, mjesto na kojem sa svakom aktivnošću mogu nešto novo naučiti i mjesto koje im pruža priliku da vide i osjete važnost kulturne i prirodne baštine koja na ovaj način postaje i dio njihovog suvremenog identiteta. Stalni izložbeni postavi služe Pedagoškoj službi kao osnova za određivanje tema edukativnog programa, dok realizacija programa predstavlja poveznicu između rada Muzeja i njegovih posjetitelja. Potreba stvaranja tradicije održavanja edukativnih radionica je prepoznata, a trudom i radom svih sudionika procesa prenošenja i očuvanja kulturne i prirodne baštine, stvara se tradicija usvajanja baštinskih vrednota na edukativno zabavan i zanimljiv način. Edukativan program, realiziran u prostorima Narodnog muzeja Zadar ili izvan tih prostora, a u organizaciji i suradnji Muzeja i vanjskih suradnika, održava se pod stručnim vodstvom muzejske pedagoginje, uz stručnu pomoć kustosa Muzeja.

Tijekom proteklih godina radom i bogatom ponudom edukativnog sadržaja Muzeja ostvarene su suradnje sa svim odgojno-obrazovnim institucijama i brojnim udrugama i ustanovama na području Zadarske županije i šire. Realizirani su i brojni projekti od kojih se posebno ističu: „Muzej u školi“, „Jedna škola-jedan spomenik“, „Umjetnik na jedan dan“, edukativne radionice povodom Božića, Uskrsa, Međunarodnog dana muzeja, Noći muzeja, demonstracije i radionice učenja tradicijskih vještina i mnoge druge.

Radionice

Aktualne radionice

Adresa

Narodni trg
23000 Zadar

Kontaktirajte nas

T. 023/251-851

Lucija Sekula,
muzejska pedagoginja Narodnog muzeja Zadar
pedagog@nmz.hr

Broj učitavanja stranice: 4834