18. DANI MASLINA OTVORENI U GRADSKOJ LOŽI


U petak, 29. 4. 2016. u 10 sati u Gradskoj loži u Zadru započelo je svečano otvorenje 18. Međunarodnih Dana maslina i dodjela godišnjih nagrada i priznanja.
Ovu manifestaciju organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u okviru Dana Zadarske županije. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska Županija i Grad Zadar.

U sklopu Dana Maslina na programu je i prigodni sajam - prodajna izložba maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na Narodnom trgu, gastronomska ponuda na Forumu pod nazivom Maslinarski marendin koja je humanitarnog karaktera jer se sredstva prikupljena dobrovoljnim prilozima namjenjuju za kupnju uređaja za Odjel ginekologije OB Zadar. Također, sva ulja od natjecanja donirat će se Dječjem vrtiću „Latica" iz Zadra. U Okviru programa je i okrugli stol na kojem će se raspravljati o stručnim temama u maslinarstvu i uljarstvu, a sudjeluju eminentna imena iz ove privredne grane. U nastavku programa planiran je stručni izlet na otok Ugljan gdje će se prezentirati rezidba i navodnjavanje maslina, te natjecanje u pripemanju jela - žgvacet. Dani Maslina svoju završnicu imat će u subotu u Hotelu Kolovare gdje će se podijeliti nagrade i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja te će se proglasiti Šampioni.

Na samoj svečanosti u Gradskoj loži nazočnima su se u ime organizacijskog odbora obratili Benito Pucar, u ime Grada Zadra, zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, te u ime Zadarske županije, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, Danijel Segarić. Godišnje nagrade i priznanja dodijeljenje su prof. dr. sc. Đaniju Benčiću za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu (Priznanje „dr. sc. Ante Medin"); Marinu Matešiću (Priznanje „Stanko Ožanić") uzornom maslinaru; Borislavu Pediću za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu (Priznanje „Maslinarsko srce") i Mariu Vuksanu (Priznanje „Zlatno maslinarsko pero") za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva.

I na koncu, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, dr. sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministra, službeno je proglasio otvorenim 18. Međunarodne dane masline Zadar.

 

Više fotografija svečanog otvorenja 18. Dana maslina


Datum početka: 29.04.2016.
Završava: 30.04.2016.
Broj učitavanja stranice: 978998