3. SMOTRA FOLKLORA ZADARSKE ŽUPANIJE

Od 27. do 29. 8. 2014. održala se 3. Smotra folklora Zadarske županije u organizaciji Narodnog muzeja Zadar. U 3 dana građani i gosti grada imali su priliku upoznati svo bogatstvo i ljepotu nošnje i specifičnosti glazbenoplesnog izričaja ovog područja. Također na sajmu pobliže upoznati, pa i kupiti rukotvorine, a na radionicama uz voditelje naučiti plesati kola zadarskog zaleđa i otoka.

 

3. SMOTRA FOLKLORA ZADARSKE ŽUPANIJE
27.08.-29.08.2014.

Zadar, grad bogate kulturne baštine i ovaj puta otvara vrata seoskoj tradicijskoj kulturi svoje Županije. Ova je kultura nastajala u neposrednoj komunikaciji čovjeka i njegova okoliša, oblikovana i kulturnopovijesnim okolnostima koje su bitno utjecale na njen identitet prepoznat kao jadranski - na zadarskim otocima i obali i dinarski u njenom kontinentalnom zaleđu. Smotra folklora pokazuje specifičnosti glazbenoplesnog folklornog izraza Zadarske županije te ljepotu i bogatstvo nošnje ovog područja.
Po prvi puta ove godine predstaviti će se i znalci različitih tradicijskih umijeća ovog područja te pokušati svoja znanja prenijeti svima zainteresiranima.
Organizator Smotre folklora Zadarske županije je Narodni muzej Zadar, a pokrovitelji Zadarska županija i Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Zadra.

PROGRAM

Srijeda, 27.08. 2014.

Trg pet bunara: od 10 - 22 sata:
Dobro je doći, vidjeti i nešto naučiti
Sajam tradicijskih rukotvorstava sjeverne Dalmacije

Trg Petra Zoranića: od 18 - 22 sata:
Radionice glazbenoplesnog folklora: kola Ravnih kotara i Bukovice, priješko kolo (iz mjesta Preko na otoku Ugljanu) i silbanski tanac.
Voditelji radionica: mr.sc. Ivo Brkić, Narcisa Lovrić, prof. i Senko Sorić, vanjski suradnici Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar

Atrij Kneževe palače: od 10-13 sati:
Igra memory (karte s motivima narodne nošnje sjeverne Dalmacije)

 

Četvrtak, 28.08. i petak, 29.08. 2014.

Trg Petra Zoranića: od 19-20,30 i 21-22,30:
Smotra folklora Zadarske županije (nastupaju kulturnoumjetnička društva iz Zadarske županije)
Ova dva dana zadarske ulice i trgovi oživjet će svojim plesom i svirkom sudionici Smotre, a Vi, dragi gosti i sugrađani, pridružite nam se i upoznajte i ovaj segment naše kulturne baštine.
Prijava za igru memory i radionicu glazbenoplesnog folklora na tel 211 198, etnoloski.odjel@nmz.hr, mob 091 552 64 14 ili direktno u Gradsku stražu na Narodnom trgu (Etnološki odjel).

Pokrovitelji:
Zadarska županija
Ministarstvo kulture RH
Turistička zajednica Grada Zadra


Organizator:
Narodni muzej Zadar
Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar
mr.sc. Renata Peroš

NAJAVA

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

IZVJEŠTAJ STRUČNOG POVJERENSTVA S 3. SMOTRE FOLKLORA

VIŠE FOTOGRAFIJA

 


Datum početka: 27.08.2014.
Završava: 01.09.2014.
Broj učitavanja stranice: 957416