ADVENT U ZADRU: POVIJESNI ĐIR PO GRADU

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar u sklopu manifestacije Advent u Zadru u subotu 12. prosinca 2015. godine u 12.30 sati održat će se dio predstave "Povijesni đir po gradu" prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu "Plovidba kamenim brodom".

Premijeru Povijesnog đira po gradu građani Zadra imali su priliku vidjeti 23. prosinca 2013. godine u sklopu manifestacije "Đir po gradu" u organizaciji Narodnog muzeja Zadar. Priča je to o bogatoj povijesnoj, kulturnoj, prirodnoj, pomorskoj baštini grada Zadra. Jader i Idassa, glumci Gabrijela Meštrović Maštruko i Dragan Veselić, personifikacija su grada, koji nas kroz metaforu odvode u povijest. Jader joj priča, samo najljepše o sebi, prisjećajući se kroz tok svijesti, zanimljivosti iz svoje mladosti, djetinjstva, ranije i starije prošlosti.

Tako se Jader prisjetio po čemu je sve bio prvi u Dalmaciji, u Hrvatskoj i u Europi - od prve svjetiljke na Trgu, koja je zasjala samo 12 godina nakon New Yorka, prvog Perivoja, prvog pisanog spomena ribarstva, Dominikanskog samostana do niza drugih zanimljivosti, skrivenih u Kapetanovoj kuli, u kojoj su zajedno upravljali kapetan i knez, prisjećajući se i Kalelarge, koja je bila osvijetljena još u 16. stoljeću.

Jader i Idassa spoj su vječnosti, mladosti i starosti. Idassa, tražeći ljubav, na kraju priče je i pronalazi u ljubavi prema Jaderu, odnosno prema gradu, na putu kroz prostor i vrijeme.

Predstava će se izvesti u cijelosti 19. prosinca 2015. godine po cijelom gradu.


Datum početka: 10.12.2015.
Završava: 19.12.2015.
Broj učitavanja stranice: 997426