BLAGO S POTOPLJENOG BRODA – NEKAD I SAD

 

Prošlo je 50 godina od otkrića najbogatijeg hidroarheološkog nalazišta na Jadranu, s jugoistočne strane otočića Gnalić u Pašmanskom kanalu. Te 1967. godine započela su podmorska istraživanja pod vodstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru (na čelu s tadašnjom direktoricom Ksenijom Radulić) i u suradnji s Narodnim muzejem Zadar iz kojeg je građu inicijalno popisala i muzejski obradila kustosica Sofija Petricioli. Prvi stručni članci o ovom nalazu objavljeni su u izdanju Narodnog muzeja Zadar u časopisu VRULJE 1970. godine. Danas se dio te građe nalazi izložen u Zavičajnom muzeju u Biogradu.

Prenosimo članak objavljen na portalu www.zadarski.hr iz kojeg ističemo izjavu istaknutog povijesničara umjetnosti dr. Joška Belamarića iz Instituta za povijest umjetnosti koji tvrdi:

„Ne postoji podvodni arheološki lokalitet koji je na svjetlo dana iznio više podataka od Gnalića o kulturnoj i gospodarskoj povijesti Mediterana ijedne vremenske faze. Važnost nalazišta bila je jasna od samoga otkrića 1960-ih, ali je začudo ostala u krugu uže stručne javnosti. Danas, kada su se u istraživanja i interpretaciju najraznovrsnijih aspekata ovih nalaza nužno uključili brojni specijalisti, možemo bez pretjerivanja reći da važnost otkrića čitavog kaleidoskopa renesansnih predmeta na Gnaliću, svojim značenjem za univerzalnu povijest Mediterana, nadilazi onaj sretni pronalazak sad već znamenitog Apoksiomena u lošinjskim vodama."

Link na članak: http://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar-plus/clanak/id/505063/predmeti-pronaeni-na-brodu-u-podmorju-kod-gnalica-vazniji-su-od-apoksiomena

 

         

Blago s morskog dna. Deplijan izložbe. Narodni muzej Zadar, 1969.

 

 

Vrulje - glasilo Narodnog muzeja u Zadru Časopis. Sv. 1, god. I, Zadar, 1970.


Datum početka: 04.09.2017.
Završava: 30.09.2017.
Broj učitavanja stranice: 957565