BODULSKO PUTOVANJE 2016.

 

U subotu, 23.1.2016. oko 14,30 neobična skupina putnika pred brodom "Anamarija" za Iž i Ravu. Nemaju prtljage što je jako neobično za putnike koji odlaze na otok. Neki od njih su u nošnjama zadarskog zaleđa, a neki u otočkim. Sve objašnjava plakat Bodulsko putovanje - susreti bodula i vlaja, a gdje drugdje negoli na brodu? Ova skupina je odlučila subotnje popodne provesti u gotovo petosatnom druženju na brodu "Anamarija" i to sa nekolicinom djelatnika Narodnog muzeja Zadar (Pedagoška služba, Etnološki odjel i Odjel Muzej grada Zadra) i posadom broda "Anamarija". Svatko će se zapitati o njihovoj motivaciji. Odgovor je vrlo jednostavan. Sve se događa u povodu Noći muzeja koja je zadnji petak u siječnju, tj. ove godine 29. siječnja. Narodni muzej Zadar ima na otoku Ižu dvije područne zbirke, etnografsku u Velom Ižu i kulturnopovijesnu u Malom Ižu koje su također uključene u ovo muzejsko događanje. Već nekoliko godina tom prigodom Narodni muzej Zadar organizira tzv. bodulsko putovanje, kulturnozabavnu manifestaciju koja se u cjelosti održava na redovnoj brodskoj liniji Zadar - Veli Iž - Zadar.

Malu izložbu o nošnji bodula i vlaja pripremio je Etnološki odjel. Kustosica Jasenka Lulić Štorić putnicima je približila izložbu i nošnju koju su ponosno nosili prisutni putnici iz Škabrnje, Zemunika, okolice Benkovca, Rtine i Preka. Detaljno objašnjenje pojmova vlajo i bodul u širem povijesnom kontekstu pripremili su Ivana Dražić i Vladimir Alavanja, kustosica i kustos iz Odjela Muzej grada Zadra. O prvom pisanom spomenu vlaha u bodulima prozborio je Dario Tikulin iz Zadra. Nina Vigan, pripravnica u Etnološkom odjelu, pročitala je djelove iz monografije Vladimira Ardalića - Bukovica u kojima autor govori o razlikama između bodula i vlaja te šale iz najnovije knjige Ivana Gende - Bukovački običaji, vile i vještice. Ana Trninić, pjesnikinja iz Velog Iža pripremila je izvatke iz novele Luce Vlajina Slavka Govorčina, šaljivu priču Anke Maksan iz Pakoštana o Polačaninu koji kupuje postole za svoju majku te svoju također šaljivu priču o vlajini udatoj u bodule koja se silom prilika našla na katastru. Tomislav Meštrić, pjesnik iz Kukljice, priključio se pjesmama koje su svojom suvremenom tematikom bliske svima. Rada Vrančić iz Biograda obogatila nas je svojim pjesmama o bodulima i vlajima u Biogradu. Starim napjevima iz Velog Iža, Kukljice, Zemunika, okolice Benkovca, Bukovice oduševile su nas odlične poznavateljice i poznavatelji glazbenoplesnog folklora zadarskog područja: Narcisa Lovrić i Suzy Phillips, sestre Lidija Kardum i Glorija Teofilović, Ana Marija Fabijan, Ivana Ćirjak, Marijan Kamber i Zdravko Pribilović. Šaljive zgode o bodulima i vlajima ispričali su: Vlado Alavanja, Marijan Kamber, Zdravko Pribilović, Ilija Krneta i Vesna Mijaljević. Opuštenoj atmosferi doprinjela je i klapa iz Malog Iža s voditeljem Davorom Grzunovim. Većina putnika nije mogla pratiti njihovu pjesmu ostajući na svojim mjestima već je, čuvši pjesmu, hitro poskočila i priključila im se.
Da fritule, vino, ostala "spiza" i dobra riječ stignu do svih putnika brinula je Lucija Vuica, pedagoginja iz Narodnog muzeja Zadar. Kamerom i fotoaparatom sve su pomno bilježile Nina Vigan, Lucija Vuica i etnologinja Petra Magaš.
O redu i rasporedu pred mikrofonom brinula je Jasenka Lulić Štorić.
A da je do otoka nemoguće doći ako se zakasni na brod govori i podatak da je dvoje putnika koji su nam se trebali priključiti na bodulskom putovanju zakasnilo u polasku pet minuta. Koja šteta za njih i za nas! Eto što je otok!?

 

Više fotografija s BODULSKOG PUTOVANJA 2016.

 


Datum početka: 24.01.2016.
Završava: 31.01.2016.
Broj učitavanja stranice: 957376