BODULSKO PUTOVANJE KAO UVERTIRA U NOĆ MUZEJA 2014.


BODULSKO PUTOVANJE - kružno putovanje brodom „Anamarija" na relaciji Zadar - Mali Iž - Veli Iž - Mala Rava - Vela Rava - Veli Iž - Zadar.
Polazak u subotu, 25. siječnja u 15 sati, a povratak u Zadar u 19 sati.

Manifestaciju je organizirala Muzejsko - pedagoška služba u suradnji s Etnološkim odjelom i Odjelom Muzej grada Zadra (ideja: Branislav Jelinić, Jasenka-Lulić-Štorić, Vladimir Alavanja), a neposredno je vezana uz naše područne zbirke: Enografsku zbirku u Velom Ižu i Kulturno - povijesnu zbirku u Malom Ižu.
Bilo je to ugodno druženje djelatnika i suradnika Narodnog muzeja Zadar s posadom broda, otočanima koji putuju na ovoj relaciji i ostalim gostima i putnicima.
Ova manifestacija se održava već drugu godinu i uvod je u zanimljiva događanja i manifestacije koja je Narodni muzej Zadar organizirao za manifestaciju Noć muzeja 2014. Uz kuhano vino i fritule, na ovom putovanju se upriličio i prigodni program s etno obilježjima karakterističnim za otoke zadarskog arhipelaga: pjevale su se izvorne domaće pjesme, izrađivali su se narodni vezovi, poput zalistavca, izrada rukotvorina, zaigrala se mura, briškula i trešeta. Na TV ekranu su se prikazivalii filmovi o iškoj keramici koja je kandidat za UNESCO - vu listu svjetske nematerijalne baštine. Bila je postavljena i i izložba kopija litografija „Panorama obale i otoka Dalmacije na putovanjima austrijskog parobroda Lloyd", autora Giuseppe Riegera, Trst 1857.
U prezentaciji izrade narodnog veza i rukotvorina sudjelovale su naše vanjske suradnice Đurđica Botaco, Nada Šarlija i Karmen Turčinov.
U programu su sudjelovali i učenici O.Š. Zadarski otoci s recitalima na čakavskom dijalektu koje su osmislile nastavnice Markica Perić i Vesna Dunatov.
U glazbenom dijelu programa sudjelovala je klapa Slanac koja djeluje pri KUD -u Sloga iz Velog Iža i klapa Mali Iž.
Veliku podršku i pomoć u organizaciji ove manifestacije dao nam je vlasnik firme G&V - line d.o.o. gosp. Lenko Garbin u čijem se vlasništvu nalazi brod „Anamarija".
Voditelj programa bio je gosp. Nenad Marčina.

 

Fotografije s putovanja pogledajte putem ovog linka

 


Datum početka: 27.01.2014.
Završava: 28.01.2014.
Broj učitavanja stranice: 977898