BOŽIĆNI DAR OTOKA PAGA GRADU ZADRU – HUMANITARNA AKCIJA I KONCERT KLAPA U GRADSKOJ LOŽI

 

HUMANITARNA AKCIJA I KONCERT KLAPA "DARUJMO MIR LJUDIMA DOBRE VOLJE - NA KANAT O BOŽIĆU" U GRADSKOJ LOŽI

Božićni dar otoka Paga gradu Zadru
Narodni muzej Zadar, Gradska loža
29. prosinca 2015. u 19 sati

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Turističke zajednice Grada Zadra i ZAMP-a,a u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i ravnateljice Renate Peroš, manifestacija ''Đir po gradu'' obogaćena je u utorak, 29. prosinca 2015. okusima, mirisima i zvucima otoka Paga.
Hvaljeni zadarski božićni sajam proširio se i na Narodni trg gdje su vrijedni paški proizvođači nudili svoje delicije građanima prikupljajući humanitarnu pomoć za Dječji vrtić Latica iz Zadra. Nositelj ove vrijedne pomoći je općina Kolan, a pridružili su im se Grad Pag, Grad Novalja i općina Povljana. Građani su uživali degustirajući proizvode Paške Sirane, Sirane Gligora i Sirane Mih, Vinarije Boškinac, Paške Solane, Benediktinskog samostana sv. Margarite, Maslinarske zadruge ''Vrtovi lunjskih maslina'', OPG-a ''Delicije iz bakine kredence'' i vrijednih kolanjskih domaćica Ane Prtorić i Vesne Mirčić.

Na večer u prepunoj Gradskoj loži na Narodnom trgu uslijedio je u 19 sati, 8. po redu Božićni klapski koncert ''Darujmo mir ljudima dobre volje-Na kanat o Božiću''. Podnaslov koncerta označava tradicionalno pjevanje najstarije kulturne pojavnosti otoka Paga sačuvano do današnjih dana pučkom predajom. Uživali smo slušajući ''pivače na kanat'' iz Kolana, Novalje i Paga. Program je nastavljen božićnom čestitkom paških klapa: ženska klapa ''Kolanjke'' iz Kolana (sudionice ovogodišnjeg Festivala klapa u Omišu), ženska klapa ''Murtelice'' iz Novalje, muška klapa''Navalia'' iz Novalje i muška klapa ''Povljana'' iz Povljane izveli su nam tradicionalne hrvatske božićne pjesme i unijeli božićni duh na cijeli trg putem video zida. Iznenađenje večeri bio je mješoviti pjevački zbor ''Refuli'' iz Raba koji se, u blagdanskoj posjeti Zadru, pridružio koncertu i, otpjevavši tri božićne pjesme, obogatio prekrasnu večer.
Ravnateljica Dječjeg vrtića Latica, gđa. Vesna Penjalov, zahvalila je svim sudionicima projekta. U ime organizatora, Narodnog muzeja Zadar, gđa. Renata Peroš podijelila je zahvalnice svim sudionicima kao i gradonačelnicima Paga i Novalje te načelnicima općina Kolan i Povljana i zahvalila na suradnji i božićnom daru otoka Paga Zadru. Umjetnička ravnateljica koncerta je profesorica glazbe Tatjana Zorić a program je vodila koordinatorica manifestacije Đir po gradu Danijela Rimanić.

Najava

Više fotografija

 


Datum početka: 30.12.2015.
Završava: 31.12.2015.
Broj učitavanja stranice: 955626