ČETVEROKUKA NA IZLOŽBI „LOKALNE ZAJEDNICE KAO ČUVARI BAŠTINE" U MUZEJU MIMARA

 

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizator je izložbe LOKALNE ZAJEDNICE KAO ČUVARI BAŠTINE koja će se održati u Muzeju Mimara od 20. do 28. rujna 2016. u okviru Dana europske baštine. Cilj ove kolažne izložbe je da prezentira te ujedno promiče primjere dobre prakse očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara kao i izbor uspješnih i priznatih revitalizirajućih projekata nepokretnih kulturnih dobara koje podupiru lokalne zajednice.

Izložba daje osvrt na različite aktivnosti vezane uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine u različitim mjestima diljem Hrvatske. U Hrvatskoj postoji mnogo pojedinaca, udruga i zajednica koje provode vrlo vrijedne projekte očuvanja svoje nematerijalne baštine od kojih su samo neki spomenuti na ovoj izložbi. Ostvarenju izložbe i izradi kataloga pridonijele su i same zajednice koje su za potrebe ove izložbe ukratko opisale svoj dosadašnji rad i aktivnosti.

U projekt izložbe uključio se i Narodni muzej Zadar koji je već niz godina aktivni promotor u očuvanju ovog vrijednog umijeća. Na poticaj Narodnog muzeja Zadar četverokuka - šareni vez na čohi sjeverne Dalmacije uvrštena je na listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 29. svibnja 2012.

Evo što piše u katalogu izložbe vezano uz aktivnosti Narodnog muzeja u očuvanju ovog nematerijalnog kulturnog dobra:

Narodni muzej Zadar organizira radionice izrade tradicijskog ukrasnog veza građa/četverokuka, umijeća upisanog u Registar kulturnih dobara. Polaznici su većinom žene, no ima i zainteresiranih muškaraca. Voditeljice radionice koje su vanjske suradnice Etnološkog odjela Muzeja brinu se da polaznici prije svega nauče tradicijsko umijeće u njegovom uobičajenom obliku poštujući tradicijom utvrđene boje i ukrase. Radionica traje tri mjeseca jer je samo za svladavanje osnova tehnike potrebno više od četiri sata, no vježbom se svaki od polaznika dalje usavršava. Polaznicima se po završetku radionice dodjeljuje diploma, a stečeno znanje nadalje koriste ponajprije tijekom rada u nastavi i s djecom (učiteljice, profesori likovne umjetnosti, profesori u školi dizajna) te za vlastite potrebe (ukrašavajući različite predmete poput torbica za mobitel ili naočale, privjeske, kazala za knjige i drugo)."

 

Katalog izložbe LOKALNE ZAJEDNICE KAO ČUVARI BAŠTINE kao i katalog Dana europske baštine razgledajte na linkovima:

 

LOKALNE ZAJEDNICE KAO ČUVARI BAŠTINE

DANI EUROPSKE BAŠTINE

 


Datum početka: 16.09.2016.
Završava: 28.09.2016.
Broj učitavanja stranice: 997398