DANI MASLINE U GRADSKOJ LOŽI 17. I 18. 4. 2015.

DANI MASLINE | GRADSKA LOŽA I NARODNI TRG | 17.04.-18.04.

 

Maslinovo ulje koristi se od davnina. Spominje se već u Starom zavjetu, gdje predstavlja znak blagostanja. Već sedamnaestu godinu zaredom u Zadarskoj županiji održava se manifestacija Dani masline koja slavi plod ove pradavne biljke. Manifestacija sve više poprima međunarodni značaj budući je prepoznata i od maslinara van granica Republike Hrvatske, koji u sve većem broju sudjeluju u natjecanju sa svojim uzorcima maslinovog ulja.

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i ove godine organizira 17. manifestaciju DANI MASLINE 2015. Manifestacija se održava u sklopu Županijskih dana 2015. 17. i 18. travnja u Zadru. Sve prijašnje manifestacije održane su u gradu Zadru, dok je prošlogodišnja održana je u gradu Biogradu na Moru. U sklopu DANA MASLINE Udruga svake godine osigura dovođenje eminentnih stručnjaka koji održe niz stručnih predavanja vezanih uz maslinarstvo i maslinovo ulje. U sklopu manifestacije priređuje se prigodni sajam na kojem se sa svojim proizvodima predstavljaju maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači iz naše županije i šire. Organiziraju se stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, a kao kruna svake manifestacije proglašavaju se najbolje ocijenjena maslinova ulja i dodijeljuju priznanja.

Za prošlogodišnju manifestaciju bilo je prikupljeno 253 uzorka maslinovih ulja za ocjenjivanje, a manifestacija je po prvi put imala i međunarodni karakter jer su za ocjenjivanje bila prikupljena i maslinova ulja iz Italije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Najveći broj uzoraka bio je uzorkovan u Zadarskoj županiji, potom Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Osim edukativnog i natjecateljskog, manifestacija ima i humanitarni karakter. Svaku godinu organizira se humanitarna akcija kojom se podržava neka od lokalnih udruga za djecu, dok se maslinova ulja sakupljena od natjecatelja doniraju potrebitim ustanovama u gradu Zadru.

Svi zainteresirani maslinari koji žele prijaviti svoje ulje na natjecanje mogu se javiti na kontakt telefone:
Filip Erceg 099 / 510 91 54
Matko Bačinić 095 / 908 37 31

Organizator:
Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije

 

Fotografije s otvaranja manifestacije

 


Datum početka: 17.04.2015.
Završava: 18.04.2015.
Broj učitavanja stranice: 957414