DIPLOMATSKI ZBOR U PRIVATNOM POSJETU NARODNOM MUZEJU ZADAR

 

U petak i subotu 28. i 29.10. 2016. godine ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš ugostila je članove diplomatskog zbora, predstavnike pet zemalja u sastavu: veleposlanik Ukrajine O.Levchenko i supruga, veleposlanik Azerbajdžana K.Hasijev i supruga, veleposlanica Makedonije D.Karagjozka, veleposlanik Čilea H.L.Valledor, zamjenik veleposlanika Brazila Da Mota i supruga. Dragim gostima pridružio se i Marin Lerga, predsjednik udruge Bila Hrvatska koja povezuje Ukrajinu i Republiku Hrvatsku.
Kroz predstavu "Povijesni đir po gradu" prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu "Plovidba kamenim brodom", Jader i Idassa, glumci Kazališta lutaka Zadar, Gabrijela Meštrović Maštruko i Josip Mihatov upoznali su veleposlanike sa bogatom povijesnom, kulturnom, prirodnom, pomorskom baštinom grada Zadra: od prve svjetiljke na Trgu, koja je zasjala samo 12 godina nakon New Yorka, prvog Perivoja, prvog pisanog spomena ribarstva, Dominikanskog samostana do niza drugih zanimljivosti, skrivenih u Kapetanovoj kuli, u kojoj su zajedno upravljali kapetan i knez, prisjećajući se i Kalelarge, koja je bila osvijetljena još u 16. stoljeću. S projektom obnove i turističke valorizacije Kneževe palače veleposlanike je upoznala arhitektica projekta, Iva Letilović. Povijesna šetnja gradom završila je posjetom Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti - "Zlato i srebro Zadra" u sklopu zadarskog samostana benediktinki Sv. Marije koje su upravo ovih dana proslavile veliki crkveno-povijesni jubilej - 950. obljetnicu darovnice hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. Kroz jednu od najvrjednijih izložbi u Hrvatskoj, veleposlanike je proveo ravnatelj don Pavao Kero.
Tragom benediktinskih posjeda, prijateljsko druženje se nastavilo posjetom Kraljevskim vinogradima u Petrčanima, gdje je ljubazan domaćin Milenko Raić goste upoznao s poviješću posjeda, te proizvodnjom vina Pošipa, Rozea, Muškata i Crljenka, stare hrvatske autohtone sorte čiji zapisi i spomen sežu još od 15. stoljeća. Prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu i načelnik Općine Sukošan, Ante Martinac.
Ravnateljica Renata Peroš zahvaljuje svima koji su pomogli i omogućili da se održi ovo dvodnevno druženje i čast joj je da su došli u posjet Narodnom muzeju Zadar koji upravo ovih dana slavi 184 godina postojanja.


Datum početka: 29.10.2016.
Završava: 31.10.2016.
Broj učitavanja stranice: 997444