DRUŽENJE S UČENICIMA VELOG IŽA U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

 

U utorak, 10. 05. 2016. u Područnoj etnografskoj zbirci u Velom Ižu održano je druženje i zajedničko promišljanje jedanaest učenika Osnovne škole Zadarski otoci - Područne škole Veli Iž, njihovih dviju nastavnica te djelatnica Narodnog muzeja Zadar. Druženje je organizirano u povodu Međunarodnog dana muzeja koji se diljem svijeta obilježava 18. svibnja, ove godine s temom „Muzeji i kulturni krajolik".  U skladu s tim, u fokusu našeg druženja s veloiškim učenicima bila je tema - Korisno je biti uz kompjuter, ali je dobro družiti se i s prirodom.

Etnologinja iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar ukazala je na vrlo važnu osobitost čovjeka seoske tradicijske kulture, a to je njegova bliska veza s prirodom koja je potvrđena i kroz pojedine predmete izložene u ovoj područnoj zbirci, npr. lončarske proizvode ili npr. predmete od pruća, itd. Suvremenu kulturu karakterizira vrlo jako tehnološko okruženje u kojem korištenje kompjutera zauzima posebno mjesto, u svakom slučaju vrlo korisno, ali je važno znati uspostaviti ravnotežu među tim svjetovima, posebno mladim generacijama koje se „zalijepe" za novine posebno one tehnološke. Stoga je cilj ovog susreta bio povezivanje tih dvaju svjetova. Bliska veza čovjeka i prirode te svo njegovo tradicijsko znanje o korištenju prirode treba i danas biti poznato i blisko suvremenim mladim generacijama. Nova tehnologija može pružiti različite mogućnosti interpretacije tih znanja te ih na taj način popularizirati.
U druženje su se uključile pedagoginja i povjesničarka iz Odjela Muzej grada Zadra upoznajući djecu sa svojim iskustvima vezanim uz tradicijsku kulturu njihova djetinjstva.
Na zamolbu muzejske pedagoginje djeca su obećala da će odabrati po jedan predmet koji će nacrtati te razmisliti o njegovoj mogućoj suvremenoj primjeni. Pristigli radove će se jesenas izložiti u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar.


Datum početka: 10.05.2016.
Završava: 14.05.2016.
Broj učitavanja stranice: 957389