ETNO DANI 2015.

U srijedu, 16. lipnja 2015. u prostorima Etnološkog odjela NMZ u 9 sati započela je manifestacija ETNO DANI kojom Zadar, grad bogate kulturne baštine već četvrtu godinu za redom otvara vrata seoskoj tradicijskoj kulturi svoje Županije. U programski bogatoj trodnevnoj manifestaciji stanovnici i gosti grada, mlađi i stariji posjetitelji mogu potpuno besplatno sudjelovati i upoznati tradicijsku kulturu naše Županije kroz predavanja, igre, radionice glazbenoplesnog i likovnog folklora, sajma tradicijskih umijeća, gastro ponudu i na koncu, putem smotre folklora uživati u raznolikosti i bogatstvu seoske tradicijske kulture ovoga kraja. Organizatori su Narodni muzej Zadar,a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske , Zadarska županija , Turistička zajednica grada Zadra. ETNO DANI završavaju u petak , 19. lipnja 2015. kada će stručni žiri kasno u noć proglasiti nagrađene KUD-ove i skupine natjecatelja s ovogodišnje Smotre folklora.

PRVI DAN, 17. 6. 2015.
U 9 sati održana je najavljena igra MEMORY u kojoj su sudjelovale dvije grupe. U prvoj grupi pobjedu je ponijela najmlađa sudionica, Nikolina Fabijan iz Zemunika, dok su se u drugoj grupi natjecali učenici iz Gradišća (Austrija), koji borave u Zadru u sklopu ljetne jezične škole. Pobjedu u ovoj grupi ponio je Gregor.

U nastavku događanja, nastupila je skupina učenika 2. razreda OŠ Zadarski otoci pod nazivom Donatići koji su izveli nekoliko plesova i pjesama te su izveli interesantan koreografirani prikaz tkanja, kakvog smo imali prilike gledati u Noći muzeja 2014. pod vodstvom dr. sc. Željka Krezića.

Budući da je dan započeo kišno, organizator se odlučio za promjenu programa te je predviđeni sajam tradicijskih umijeća, sa srijede prebačen za četvrtak. No dio sudionika sajma je ipak u srijedu odlučio pokazati svoja umijeća pa je tako nekoliko žena prezentiralo obradu vune.Također, u popodnevnim satima u srijedu predviđena predavanja se izmještaju s Trga Petra Zoranića u Etnološki odjel.

Tako je u 18 sati održano predavanje Goroslava Oštrića na temu „Tovareća mužika iz Sali na Dugom otoku". Gospodin Oštrić je kao jedan od protagonista te tradicije, nastale 1959. ispričao priču o samom porijeklu ovog običaja koje svoje korijene vuče od tzv. batarele, tj. stvaranja buke prilikom vjenčanja udovca ili udovice koristeći rogove, pijate (činele), šumpreš (pegla), a kasnije i bubnjeve. Danas je Tovareća mužika usko vezana uz trke magaraca i mjesnu ljetnu feštu Saljske užance, a posljednjih godina sudionici mužike gostuju izvan svojeg mjesta prenoseći tako djelove lokalnog folklora drugima.

U nastavku popodneva održano je predavanje etnomuzikologa mr. sc. Krešimira Galina na temu „Korijeni i podrijetlo dalmatinske instrumentalne i vokalne glazbe". Gopodin Galin svoje predavanje temelji na arheomuzikologiji, tj. nalazima instrumenata i njihovih prikaza (piktograma) iz najstarijih vremena čime je pokušao istražiti podrijetlo dalmatinske instrumentalne i vokalne glazbe svjedočeći tako o njezinom drevnom postojanju . Tako je demonstrirao upotrebu puhačkog instrumenta nalik flauti koje se koristilo u obredne svrhe, a posvećeno je bogu Mitri, a zanimljivo je i saznanje o korištenju morskih puževa kao instrumenata.

DRUGI DAN, 18. 6. 2015.
Drugi dan ETNO DANA 2015. započeo je u 9 sati predavanjem i radionicom mr. sc. Krešimira Galina o dvoglasju na hrvatskim tradicijskim dvocjevnim flautama pri čemu su prisutni imali priliku zasvirati na flauti. Uz to je tijekom jutra održan sajam tradicijskih rukotvorstava na kojem se Narodni muzej Zadar predstavio izdanjima i suvenirima s etno motivima (četverokuka), preslicama, te replikama predmeta iškog lončarstva. Udruga žena Luzor iz Preka prezentirala je izradu vunenih i pamučnih tkanica i to trima metodama, a zanimljivost su bila gospoda iz Tinja i Škabrnje koji su prezentirali izradu veza četverokuka i pasa (pojasa) na struke. Baka i unuka iz Galovca također su izložile primjerke četverokuke, dok je gospodin Krunoslav Radović iz Tkona na Pašmanu prezentirao izradu bokobrana i pramcobrana metodom oplitanja konopcem. Sa Pašmana dolazi i gospođa Ljiljana Mađerić koja je prikazala postupak izrade domaćeg sapuna od isključivo domaćih sastojaka (maslinovo ulje, lavanda). Učenice 6 razreda OŠ Zadarski otoci vođene vjeroučiteljicom, inače suradnicom Etnološkog odjela za radionice četverokuke Nadom Šarlijom, pokazali su umijeće pletenja podvezice, a okušale su se i u izradi tkanice. Izradu zalistavca prezentirala je gospođa Đurđa Botazzo, koja vodi radionice zalistavca u Etnološkom odjelu te dječju kreativnu udrugu Đardin iz OŠ Sv. Filip Jakov.

Nastavak popodnevnog programa započeo je u 18 sati radionicom glazbeno-plesnog folklora koju je vodio vanjski suradnik Etnološkog odjela NMZ mag. Ivo Brkić.
U 18.30 ispred crkve Gospe od zdravlja krenula je svečana povorka koju je sačinjavalo 16 KUD-ova koji nastupaju na prvoj večeri ovogodišnje Smotre folklora. Dolaskom povorke na Trg Petra Zoranića u 19 sati, započelo je otvaranje Smotre ulomkom glazbeno-plesne predstave „Kako je Potjeh tražio istinu" u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla za kojeg režiju, dramaturgiju i kostimografiju potpisuje Marija Šarić Ban, a koreografiju Sanja Petrovski. Nazočnima se potom obratila ravnateljica muzeja Renata Peroš i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić. Posebno je naglašena važnost ove Smotre kao prigode za očuvanje identiteta ovog kraja, ali i važnost uključenja djece i mladih kao nastavljača tradicije i prenositelja identiteta u budućnost.
Nastup svih KUD-ova pratilo je Povjerenstvo u sastavu mag. Ivo Brkić etnomuzikolog i vanjski suradnik Narodnog muzeja Zadar, dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i prof. Snježana Habuš Rončević, ravnateljica glazbenih kolegija na Sveučilištu u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgajatelja. Stručno povjerenstvo ocijenilo je nastup svakog KUD-a, te će im naknadno biti uručeno mišljenje odnosno stručni osvrt na njihov nastup. Također, svi KUD-ovi su dobili plakete za sudjelovanje na županijskoj Smotri folklora, a tri KUD-a, po ocjeni stručnog suda, predstavljat će iduće godine Zadarsku županiju na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima i Smotri folklora u Metkoviću.

KUD-ovi koji su nastupili u četvrtak, 18. 6. 2015.

Dječja folklorna skupina Donatići, Zadar
Udruga SV. KATA, Zemunik, mladi
Udruga SV. KATA, Zemunik, odrasli
KUD BOKOLJE, Dobropoljana, otok Pašman
KUD SVETI ANTE, Nadin
KUD SV. LOVRE, Vrsi
Udruga ĐIRAN, Ugljan, otok Ugljan
KUD ZADARSKI TANAC, Zadar
KUD SVETI IVAN GLAVOSJEK, Donje Raštane
KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ, Bibinje
KUD ŠKABRNJA, Škabrnja
KUD MASLINA, Turanj
KUD CARZA, Poličnik
KUD SVETI DONAT, Zadar
KUD KRALJ TOMISLAV, Biograd

TREĆI DAN, 19. 6. 2015.
U petak 19. lipnja 2015. s početkom u 9 sati na Trgu Petra Zoranića otpočeo je treći, završni dan ovogodišnjih ETNO DANA radionicom pod nazivom „Izradimo f(v)uštan i vidimo kako ga možemo danas nositi". Ova radionica bila je prilika svim zainteresiranima da upoznaju suknju s oplećkom koja se koristila kako u dinarskom, tako u otočkom i priobalnom području, te da dobiju poticaj za moguću primjenu ovog ženskog odjevnog predmeta u suvremenom odijevanju. Za tu su prigodu žene iz Dobropoljane s otoka Pašmana pokazale „mrskanje" tj. nabiranje fuštana, te su izložile crni fuštan , posljednji oblik te vrste tradicijske nošnje nakon kojeg se primjenjuje suvremeni način odijevanja.
Kostimografkinja Marija Šarić-Ban izloženim fuštanima prezentirala je primjere utjecaja hrvatske narodne nošnje na kazališnu kostimografiju.
Učenice iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra prikazale su primjenu korištenja dekorativnih elemenata nošnje u suvremenom odijevanju inspirirane zalistavcem i suknjom s oplećkom. Učenice su bile modeli svojim vlastitim kreacijama te su prikazale kako nastaje novi odjevni predmet od skice, preko izrade kroja, do šivanja, a sve to pod mentorstvom prof. Ivane Vitlov.
Studenti s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru crtali su prema vlastitom izboru model žene u nošnji iz Škabrnje i djevojke u nošnji iz Galovaca ili suvremene verzije odjevnih predmeta inspiriranih zalistavcem i fuštanom.
Uz ovu radionicu na temu fuštana, Etnološki odjel NMZ predstavio se s dvije carze iz Novigrada iz sredine i kraja 19. st., te jednim fuštanom iz Zadra iz 1910. te skrinjom iz Novigrada u kojoj su se nekoć čuvali fuštani i ostali odjevni predmeti. Uz to, Narodni muzej Zadar izložio je i svoja izdanja i suvenire s etno motivima (četverokuke) i replike predmeta iškog lončarstva.

U petak u 18 sati održana je još jedna radionica glazbeno - plesnog folklora, ovaj put vođena gospodinom Senkom Sorićem iz Preka.
U samoj završnici ETNO DANA i Smotre folklora građani i gosti Zadra imali su priliku vidjeti 15 preostalih KUD-ova koji su od 19 sati nastupili prema slijedećem rasporedu:

AKUD SLOGA, Sali, Dugi otok
KUD PAKOŠTANE, Pakoštane
KUD SV.IVAN KRSTITELJ, Gorica
KUD KUKLJICA, Kukljica, otok Ugljan
KUD SV. IVAN, Medviđa, Biograd na moru
KUD KUNJKA, Tkon, otok Pašman
KUD RUŽA HRVATSKA, Gornji Karin, mladi
Folklorna skupina KUALJSKE POSESTRINE I POBRATINI, Kali, otok Ugljan
Udruga svirača na tradicijskim glazbalima din.područja - ZVUCI ZAVIČAJA
KUD SV. MIHOVIL, Galovac
KUD FORTUNA, Ražanac
KUD SV. NIKOLA TAVELIĆ, Lišane Ostrovičke
KUD VINAC, Stankovci
KUD SV. ŠIME, Rtina
KUD LUZARICA, Pridraga

Dokumentacija NMZ

 

IZVJEŠTAJ STRUČNOG POVJERENSTVA S 4. SMOTRE FOLKLORA

Više fotografija s ETNO DANA 2015.

 


Datum početka: 17.06.2015.
Završava: 01.07.2015.
Broj učitavanja stranice: 957393