ETNO DANI 2017.


ETNO DANI tradicionalna je kulturna manifestacija u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije. Prvotno zamišljena kao Smotra folklora Zadarske županije inicirana je 2012. godine, te s godinama uključuje sve veći i raznovrsniji broj sudionika, promijenivši naziv u ETNO DANE. Nastupi kulturno umjetničkih društava nadopunjavaju se sa dodatnim sadržajima i programima vezanih uz narodne običaje.

Ovogodišnja kulturna manifestacija Etno dani priređuje se šestu godinu za redom te započinje u ponedjeljak 29. svibnja sa završnicom u petak 9. lipnja 2017. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra. Različiti programi odvijati će se u različitim muzejskim prostorima i na nekoliko lokacija stare gradske jezgre.

Raznolikost i bogatstvo seoske tradicijske kulture ovoga kraja javnosti će se prezentirati kroz različita događanja: edukativne radionice, zabavne igre, pričaonice, izložbe i filmske projekcije, radionicu glazbenoplesnog folklora, etno performans, degustaciju tradicijske hrane te na koncu kao vrhunac manifestacije, Etno dani završavaju dvodnevnim nastupom KUD-ova na Smotri folklora.
Smotra folklora izvrsna je prilika da se kroz nošnju, ples i pjesmu upoznamo s raznolikostima dinarske i jadranske tradicijske kulture sjeverne Dalmacije (Zadarske županije).

 

PRVI DAN ETNO DANA - 29. 5. 2017.

Jutro:

RADIONICA IGRAJMO SE IGRAJMO, Lapidarij odjela Muzej grada Zadra NMZ, 29. 5. 2017.


U ponedjeljak, 29. svibnja 2017., u jutarnjim satima održana je radionica tradicijskih igara pod nazivom „Igrajmo se igrajmo"u okviru Etno dana. Radionica se održala u lapidariju odjela Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar, a sudjelovali su učenici četvrtih razreda osnovne škole Petar Preradović.

Učenici su se natjecali u igrama školice, potezanja konopa, prenošenja jaja u žlici i boćanja. Cilj radionice je ukazati na važnost održavanja tradicijskih igara i potaknuti djecu na igru uz poticanje razvoja motoričkih vještina. Također, cilj je i ukazati na igre koje su se igrale na području sjeverne Dalmacije.

Radionica „Igrajmo se, igrajmo" se održava u prostoru Narodnog muzeja Zadar već drugu godinu zaredom u sklopu edukativnog programa Pedagoške službe NMZ-a. Učenici su se natjecali grupno, razred protiv razreda i individualno za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto. Pobjednici su bili i prigodno nagrađeni. Igra za pobjednika je bila boćanje koja im se, prema njihovim reakcijama najviše i svidjela.

Radionicu su vodili Lucija Sekula, muzejska pedagoginja, Antonija Čirjak, pripravnica za muzejskog pedagoga i Domagoj Dražina, vanjski suradnik NMZ-a.

Večer:

PROJEKCIJA ETNOLOŠKIH ZVUČNIH FILMOVA, Etnološki odjel NMZ, 29. 5. 2017.

U ponedjeljak, 29. svibnja 2017. u večernjim satima u Etnološkom je odjelu održana projekcija izabranih etnoloških filmova iz filmoteke Etnološkog odjela u okviru Etno dana. .

Odjel je posjetio mladi bračni par iz Velike Britanije pokazavši zanimanje za ETNO DANE te ih je voditeljica odjela, Jasenka Lulić Štorić pozvala na projekciju crnobijelog zvučnog filma Tragom bukovačkih stočara snimljenog 1970. godine. Inače, za taj film nije bilo velikog interesa, ali su ovi gosti bili živo zainteresirani. Film ih je potaknuo da na geografskoj karti potraže naselja koja se spominju u filmu. Nakon odgledanog filma razgledali su izložene fotografije u Etnološkom odjelu koje se odnose na Bukovicu i Velebitsko podgorje radosni što su upotpunili svoju spoznaju jer su prethodnih dana bili na Velebitu.

Ovakav pristup putovanju i upoznavanju druge kulture nadopunjavanjem spoznaja o kraju koji se posjećuje kroz posjet muzeju, potvrđuju značenje i ulogu muzeja u komunikacijskom i edukacijskom smislu. No također, ovo je i poticaj muzejskim stručnjacima da sustavnije i češće koriste filmsku etno baštinu u samom postavu jer ona pruža živu informaciju o proteklom vremenu, prostoru i ljudima koje ipak uvijek netko želi susresti.

 

DRUGI DAN ETNO DANA - 30. 5. 2017.

IZLOŽBA "ZALISTAVAC - TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU", Kneževa palača - suvenirnica, 30. 5. 2017.

U utorak, 30. svibnja 2017. u 12 sati u prostoru Kneževe palače otvorena je izložba "ZALISTAVAC - TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU". Izložba je organizirana u suradnji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar. Prodajnog je karaktera, te će se svaki izloženi primjerak ogrlice moći kupiti po zavšetku izložbe 12. lipnja. Izložba se može besplatno razgledati svakim danom od 10 do 20 sati, od 30. svibnja do 12. lipnja 2017.

Ova izložba nastala je kao projekt pod vodstvom prof. Kate Prskalo uz suradnju profesorica Sandre Bačić, Ivane Vitlov i Vlatke Prtenjača, u kojem se 17 učenika 3. razreda Škole za primijenjenu umjetnosti i dizajn (smjera dizajner odjeće i dizajner tekstila) poslužilo ukrasnim dijelom ženske nošnje - zalistavcem kao inspiracijom i tradicijskom podlogom za izradu suvremene verzije zalistavca u obliku nakita (lančića) koji tako izrađeni mogu poslužiti kao suvenir.

Zalistavac je vezeni prsni plastron karakterističan za stariju varijantu tradicijske nošnje jadranskog dijela sjeverne Dalmacije. Svrha im je bila ukrasiti poprsje žene. Učenici su se pri izradi suvremenih zalistavaca-nakita poigrali geometrijskim elementima i bojom u tehnici veza i apliciranja izbjegavajući puko kopiranje originala. Paleta je pojačana, oblici drugačije dimenzionirani te izrađeni modernim umjetničkim pristupom. Sam primjerak zalistavca je umanjen radi drugačije primjene, no i dalje služi kao ukras ženskih prsa. Ovakvim pristupom tradicijskom nasljeđu pokazuje se mogućnost njezine primjene i interpretacije u suvremenom odijevanju.

Uz 25 zalistavaca-nakita i 2 košulje koje su izradili učenici, izložena su i 3 originalna zalistavca iz Etnološkog odjela NMZ te primjerak knjige ZALISTAVAC: TEKSTILNI MOZAIK autorice Marije Žuvanić. Etnološki odjel čuva oko 15 primjeraka zalistavaca iz 19. st. koji čine dio kompleta nošnji iz Pakoštana i Novigrada, a pojedinačni primjeri su s otoka Pašmana.

Za vrijeme trajanja izložbe, u Kneževoj palači će se održavati radionice izrade zalistavca-nakita prema sljedećem rasporedu:
I. radionica izrade nakita - 1.6. (četvrtak), 11-13 h
II. radionica izrade nakita - 5.6. (ponedjeljak), 16-18 h
III. radionica izrade nakita - 7.6. (srijeda), 16-18 h

 

TREĆI DAN ETNO DANA - 31. 5. 2017.

PRIČAONICA LEGENDE I MITOVI ZADARSKE ŽUPANIJE, Etnološki odjel NMZ, 31. 5. 2017.

U srijedu, 31. svibnja 2017. u vremenu od 9 do 11 sati Etnološki odjel je postao jedna velika pričaonica i slušaonica. Priče na temu Legende i mitovi Zadarske županije pričali su, zapravo čitali, učenici viših razreda OŠ Juraj Baraković iz Ražanca i OŠ Petra Zoranića iz Jasenica, a njima su se pridružila i dva starija pričatelja - Vladimir Alavanja, prof., donedavni voditelj odjela Muzeja grada Zadra i Ante Mihić, poznati kulturni djelatnik iz Sali.

Vladimir Alavanja je pričao na ugljanskom dijalektu čime je postigao veću živost i uvjerljivost, a Ante Mihić je sjeo među djecu uživjevši se riječju i glumom u njihov dječji svijet. Mali slušatelji, djeca predškolskog uzrasta iz DV Jazine te nekoliko skupina (Duga, Ploče i Ciciban) iz vrtića Sunce te jedan razred učenika iz OŠ Šimun Kožičić Benja otvorenih očiju i ušiju, pomalo zapitkujući i komentirajući, slušali su o tradicijskim vjerovanjima poznatim u njihovom širem zavičaju, a to su vile i štrige (vještice) te mitskim bićima iz Sali, tzv. peteročićima, Slivu i Maljiku koje spominje i Ivana Brlić Mažuranić, te o vjerovanjima vezanim uz Velebit, pojedina mjesta i neobične događaje.

Cilj ovih radionica je bio približiti djeci usmenu književnost njihovog šireg zavičaja kao dio njihove baštine kroz koju se prenose i općeljudske vrijednosti. U radionicama je sudjelovalo pedesetdevetero djece predškolskog uzrasta, dvadeset i dva učenika prvog razreda te desetak učenika viših razreda osnovnih škola.

 

IZLOŽBA UČENIČKE ZADRUGE 'MARAŠKA' OŠ BARTUL KAŠIĆ, Gradska straža - ulazni dio, 31. 5. 2017.

U srijedu, 31. svibnja 2017. u podne otvorena je mala, ali vrlo značajna izložba učeničke zadruge Maraška iz OŠ Bartula Kašića iz Zadra u okviru Etno dana. Izloženi su: maslinovo ulje, čaj od lista masline, sok i slatko od maraške, ulje od lavande, ulje i čaj od ruže, manje keramičke posudice u obliku ruže za cvijeće i nakit te ruže od krep papira.
Prema riječima voditeljice ove učeničke zadruge, Dušanke Dujić, prof., cilj ove zadruge je zajedničkim radom razvijati i njegovati kod učenika ekološku svijest i ljubav prema okolišu. Posebno treba istaknuti da su na Međunarodnom skupu maslinara u Splitu ove godine dobili zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Izložba je ostala otvorena do 9. 6. 2017.

 

ČETVRTI DAN ETNO DANA - 1. 6. 2017.

Jutro:

RADIONICE IZRADE ZALISTAVCA - TEKSTILNOG MOZAIKA U NAKITU, Kneževa palača, 1., 5. i 7. 6. 2017.

U četvrtak, 1. lipnja 2017. u 11 sati započela je Kneževoj palači u okviru programa Etno dana radionica izrade zalistavca - tekstilnog mozaika u nakitu. Radionice se održavaju pod vodstvom profesorica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, Kate Prskalo, Sandre Bačić i Ivane Vitlov, a vezano uz projekt i izložbu pod nazivom „ZALISTAVAC - TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU" postavljenu u suvenirnici Kneževe palače.


Izložbom se prikazuju zalistavci interpretirani na suvremen način s nešto izmijenjenim načinom primjene - više ne kao prsna aplikacija pričvršćena za nošnju, već kao nakit koji zadržava svoju ukrasnu funkciju.
Putem radionica ideja izložbe pretače se u praksi. Polaznike se upućuje da korištenjem tradicijskog predloška kreiraju vlastite suvremene varijante nakita. Suvremena interpretacija podrazumijeva i suvremen pristup izradi, čime se u kreaciji zalistavca-nakita kombiniraju različiti geometrijski oblici, boje i tehnike.

Kao što je istaknula voditeljica projekta prof. Kate Prskalo: „Cilj rada bilo je dobiti suvenir, koji je dio vlastitog naslijeđa, ali ga i osuvremeniti uz ispunjenje zahtjeva modernog tekstilnog dizajna, te dokazati mogućnosti crpljenja ideja iz tradicije bez uništavanja i nakaženja prvotne ideje."

Večer:


IZLOŽBA "Zlatovez - ljepota nek' tvoja zbori", Kneževa palača - edukativna dvorana, 1.- 9. 6. 2017.

U četvrtak, 1. lipnja 2017. u 19 sati otvorena je u Kneževoj palači u okviru Etno dana izložba "Zlatovez - ljepota nek' tvoja zbori". Izložbu su priredile Vesna i Marija Milković iz Etno butika Mara iz Zagreba. Njihov etno izričaj u modnom dizajnu predstavljen je kroz stilizirane ornamente narodne nošnje Slavonije, tj. kroz odjevne predmete i modne dodatke poput torbica, kravata, ogrlica, narukvica i broševa te kroz fotografije.

Na otvorenju je bila i modna revija koju su vrlo lijepo kroz dva izlaženja - jedno je bila crna odjevna varijanta sa zlatovezom, a druga bijela sa šlingom, nosile srednjoškolke i studentice kojima manekenstvo nije čak niti hobi. Svečanost otvorenja uveličala je ženska klapa Bersice iz Zadra.

Na otvorenju je bilo gotovo stotinjak posjetitelja koji su s velikim zanimanjem popratili cijelo događanje. Poslije otvorenja je prof. Kale s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru inicirao razgovor svojih studenata s autoricama izložbe.

Promovirajući hrvatsku etno baštinu Etno butik Mara surađuje sa svim etnografskim muzejima u Hrvatskoj. Od njezinih etno izričaja posebno treba istaknuti alkarsku odoru, šestinski kaput, konavoski vez, slavonski zlatovez i šlingu, pašku i lepoglavsku čipku, a važno mjesto zauzima i četverokuka, simbol kulturnog identiteta dinarskog područja sjeverne Dalmacije. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro. Osim etnografskih muzeja, Etno butik Mara surađuje i s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti koristeći glagoljicu i glagoljske misale kao inspiraciju za modni dizajn. Vesna je u početku sve radila ručno. Takav način rada iziskuje mnogo vremena, znatno poskupljuje proizvod koji tako postaje ekskluzivan i rijetkima dostupan. Promjenu unosi kćerka Marija. Ona joj pomaže već od srednjoškolskih dana. Završava školu Primijenjene umjetnosti i dizajna - smjer tekstil i odjeća, a kasnije i Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu. Ona počinje kompjuterski izrađivati stare vezove. Time se čuva originalnost vezenog ornamenta što je jako važno jer njegov zapis ostaje u potpunosti sačuvan. Pojednostavnjuje se izrada, proizvod se prilagođava današnjim zakonima tržišta. Tako hrvatska etno baština ima mnogo veću mogućnost da kroz suvremeni modni dizajn i dalje bude prepoznata. Kroz niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu Etno butik Mara promovira bogatstvo hrvatske etno baštine koja je za ove autorice stalni izazov i inspiracija.

 

PETI DAN ETNO DANA - 2. 6. 2017.

IGRA PAMTILICA - MEMORY, Etnološki odjel, 2. 6. 2017.


U petak, 2. lipnja 2017. u Etnološkom odjelu NMZ u jutarnjim je satima održana edukativna igra pamtilica - Memory u okviru Etno dana. Sudionici su se borili za prva tri mjesta, "pale" su i nagrade, a uz sve to svi su se dobro zabavili i ponešto naučili o sličnostima i razlikama tradicijskih nošnji jadranskog i dinarskog područja sjeverne Dalmacije, budući da svaka igra ima po 12 pari motiva nošnji ovog etnografskog područja.

Na radionicama su sudjelovali učenici OŠ Krune Krstića, 3. a, b, i c razred (ukupno 67 učenika) i učenici 3. i 4. razreda OŠ Krune Krstića PŠ Ploče (ukupno 21 čenik).

Svi sudionici dobili su zahvalnice, a dodijeljene su i nagrade za prva tri osvojena mjesta.

Prvo mjesto osvojio je učenik Marko Mršić, drugo mjesto Anica Katuša i treće mjesto Katarina Lovrić. Pobjednici su iz PŠ Ploče.

Nagrade:

Prvo mjesto - poklon bon u pizzeriji Canzona za dvije pizze i dva pića, blokić, bookmarker i magnet s motovima iz Etnološkog odjela.

Drugo mjesto - obiteljska ulaznica za posjet odjelima Narodnog muzeja Zadar, blokić, bookmarker i magnet s motovima iz Etnološkog odjela.

Treća nagrada - blokić, bookmarker i magnet s motovima iz Etnološkog odjela.


ŠESTI DAN ETNO DANA - 3. 6. 2017.


ETNO ŠUŠUR, ispred Gradske lože, Narodni trg

U subotu, 3. 6. 2017., po programu ETNO DANA bio je na Narodnom trgu ispred Gradske lože ETNO ŠUŠUR. Trajao je od 9 do 12 sati. Subotnje jutro na Narodnom trgu već je oko 8 i po nagovještalo da će se događati nešto nesvakidašnje. Iz Straže prema Loži nosili su se stolovi i stolice, starinska škrinja, nošnja, jastuci, postavljali se zvučnici na ulazu u Ložu, a na Narodni trg počele su pristizati žene i djeca u kotarskoj i otočkoj nošnji noseći preslice, vretena, tkalačke okvire i košare s drugim stvarima.

Čovjek se s pravom pita: pa što se to događa tako rano?
U devet sati sve je spremno. Uz stolove: Vilma Jozić, Antica Pletikosić i Marija Košta iz udruge Luzor iz Preka; Mara Škara iz Škabrnje sa šest djevojčica od trećeg do sedmog razreda, a to su: Jelena, Karla i Leonarda Škara, Agata Ražov, Petra Kardum i Adriana Žilić; Danica Smolić Ročak iz Galovaca; vjeroučiteljica Nada Šarlija sa učenicama: Martom Marinović, Karmen Hrboka, Lanom Sremec iz petog razreda i Sarom Fuštin iz trećeg razreda Osnovne škole Zadarski otoci. Pored njih s jedne strane Ljiljana Marić i Hanja Kresović iz Zadra, a s druge strane Marija Grdaš i Katica Mušćet iz Tkona na otoku Pašmanu. Uz njih na malim tronošcima Lucija Maržić i Lucija Picig, članice učeničke zadruge Roćelice iz Paga, sa svojom učiteljicom Jasnom Magaš.

Iz tri mjesta s tri otoka različita ponuda. Članice udruge Luzor donijele su svoje uratke, tj. vunene torbe izrađene na tkalačkom stanu, zatim tkanice koje izrađuju na tkalačkom okviru što su i pokazale, spare koje su nekada žene koristile za nošenje tereta na glavi, a danas obično služe kao ukras. Prečkim sparama pridružile su se i tkonske, ali su uz njih bili i smokvenjaci, sušena kora od naranče, krema od smilja i drugi prirodni kozmetički proizvodi.

Paške čipkarice su nam dale odličan primjer kako se čuva vlastita baština jer se paška čipka počinje učiti već od trećeg razreda osnovne škole pa sve do osmog te je to jedna od vrlo važnih sekcija u učeničkoj zadruzi Roćelice. Odrasli mogu svladati ovu vještinu kroz obrazovanje za odrasle u trajanju od godinu dana i to tri puta tjedno po tri sata.

Žene i djeca iz Kotara te djevojčice iz Osnovne škole Zadarski otoci pokazali su kako se raščešljava vuna, prede, plete i veze četverokuka i izrađuju podveze. Za tkalačkim okvirima radile su dvije Zadranke kojima je to hobi. Ovoj skupini pridružile su se voditeljica Etnološkog odjela, Jasenka Lulić Štorić, kostimografkinja Marija Šarić Ban i Ante Orlović, pripravnik u Galeriji umjetnina NMZ.

Etnologinja je iz škrinje vadila dijelove novigradske nošnje iz 2. polovice XIX. stoljeća objašnjavajući na primjeru ove nošnje te nošnje koju su nosile gošće ETNO ŠUŠURA kulturno povijesni kontekst nastanka ovih oblika ženske nošnje i njihovo simboličko značenje. Kostimografkinja je pokazala primjenu nošnje u kazališnoj kostimografiji. Turistima je, pak, sve na engleskom jeziku približio Ante Orlić. Škabrnjska grupa je više puta malo i zapjevala.

Turisti su bili iznenađeni i oduševljeni te su se rado i fotografirali sa sudionicama ETNO ŠUŠURA. No, šušur, na kraju ipak nije bio samo etno jer su se ubrzo priključili i kineski lutkari te studenti lutkari s osječke Akademije koji su također odabrali subotnje jutro za svoj "šušur" u okviru SLUK-a.

 

SEDMI DAN ETNO DANA- 5. 6. 2017.

Jutro:

PRODAJA ETNO SUVENIRA I KATALOGA - IZ SUVENIRNICE ETNOLOŠKOG ODJELA NMZ, ispred Gradske lože, 5. 6. 2017.


U ponedjeljak, 5. lipnja 2017. u jutranjim satima, nakon kratke stanke u nedjelju, Etno dani nastavljaju program prigodnom prodajom izdanja Etnološkog odjela NMZ i suvenira s etno motivima, te replikama iškog lončarstva.

Program nastavlja u večernjim satima radionicom glazbenoplesnog folklora sjeverne Dalmacije. i to dinarskog područja koju vodi mr. sc. Ivo Brkić, a sudjeluju članovi KUD-ova Zadarske županije.

 

Večer:

GLAZBENOPLESNA RADIONICA DINARSKOG PODRUČJA SJEVERNE DALMACIJE, Narodni trg, 5. 6. 2017.

U ponedjeljak, 5. lipnja 2017. održala se u večernjim satima na Narodnom trgu radionica glazbenoplesnog folklora dinarskog područja sjeverne Dalmacije. Radionicu je vodio mr. sc. Ivo Brkić koji je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća obilazio Ravne kotare, Bukovicu i Velebitsko podgorje te snimao karakteristične napjeve tog kraja i bilježio korake kola. Prisjećajući se tih dana mr. sc. Brkić polako je uveo sudionike u radionicu glazbenoplesnog folklora ovog područja - prvo kroz ojkalice, a zatim pjesme pod bas, svirku na ćurlici (jednocijevnoj svirali) i dvojnicama. Odmah nakon toga uslijedila su: kolo šetnja, nijemo kolo i kukulešće uz citaru (usnu harmoniku), a drugi puta uz tamburicu.

Ovoj radionici odazvao se velik broj mlađih članova iz KUD-a Sv. Kata iz Zemunika, KUD-a Sv. Mihovil iz Galovaca, jedan mladi član KUD-a Fortuna iz Ražanca, stariji član KUD-a iz Lišana Ostrovičkih koji je pokazao i svirku na diplama s mihom te stariji članovi KUD-ova ih Galovaca i Kukljice. U tijeku jednosatne radionice pridružio se jedan mladi turist. Cilj ovakvih radionica je na neposredan način uključiti i upoznati sve zainteresirane s ovim vidom tradicijske kulture sjeverne Dalmacije.

 

OSMI DAN ETNO DANA - 6. 6. 2017.

Jutro:

DEGUSTACIJA TRADICIJSKE HRANE SJEVERNE DALMACIJE, ispred Gradske lože, 6. 6. 2017.

U utorak, 6. lipnja 2017. u jutarnjim satima ispred Gradske lože bilo je živo. Stolovi s domaćom „spizom" (tuna na kaljski, iški lopiž, maneštrun, benkovački prisnac, paška pita, fritule, kroštule) naprosto su plijenili poglede prolaznika. Degustacija je bila upravo i namijenjena njima. Sve je bilo pripremljeno već u devet sati, a do deset je sve „planulo". Degustacija tradicijske hrane važan je važan dio ETNO DANA jer je hrana važan dio kulturne baštine i kulturnog identiteta. Ostvarena je suradnjom Etnološkog odjela NMZ i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole iz Zadra (s učenicima - konobarima, kuharima i slastičarima te njihovim stručnim učiteljima).

 

Poslije podne:

RADIONICA "STVARAMO PRIČU-URBANU ZADARSKU LEGENDU", Etnološki odjel, 6. 6. 2017.

U utorak, 6. lipnja 2017., u popodnevnim satima u Etnološkom odjelu NMZ održana je prva pričaonica/radionica na temu "Stvaramo priču-urbanu zadarsku legendu" na kojoj su sudjelovali su učenici Pomorske škole Zadar i gimnazije Jurja Barakovića Zadar. Putem stvaranja urbane legende vodili su ih studenti druge godine Odsjeka za hrvatski jezik i književnost sa Sveučilišta u Zadru. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe a vodila ih je uvodna priča koja je bila fokusirana na grad Zadar. Priče, urbane legende, su izmješane pričama prošlosti, poznatim legendama o Zadru, izmišljenim kreativnim pričama i suvremenim životom mladih u Zadru. Učenici su rado sudjelovali u stvaranju urbane legende koja je rezultat njihove kreativnosti i mašte uz stručno vodstvo. Svrha radionice je pokušati stvoriti urbanu zadarsku priču s primjesom prošlosti, sadašnjosti i maštovitosti. Nadamo se da će priča zaživjeti i da će je slušati i buduće generacije. Zahvaljujemo se studentima i učenicima, kao i njihovim profesoricama na ostvarenoj suradnji koja će se zasigurno nastaviti i u budućnosti!

Večer:

RADIONICA GLAZBENOPLESNOG FOLKLORA - ZADARSKI TANAC, Narodni trg, 6. 6. 2017.

U utorak, 6. lipnja 2017. u večernjim satima održana je na Narodnom trgu u okviru Etno dana 2017. radionica glazbenoplesnog folklora koju je vodio KUD Zadarski tanac sa svojim voditeljem Ivanom Baričićem. Prvo su članovi KUD-a otplesali cijeli tanac, a zatim je voditelj odabrao nekoliko jednostavnijih elemenata koje je posebno pokazivao i postupno povezivao tako da su svi građani koji su se uključili u ovu radionicu mogli pomalo napredovati u svladavanju koraka zadarskog tanca. Uz pjesmu koja prati ovaj tanac i instrumentalnu pratnju svi polaznici su opušteno plesali i uživali. Trg je upravo idealno mjesto za ovakvu vrstu radionice jer je kao mjesto intenzivnijeg druženja prilika da se ljudi druže i kroz ples koji je svakako jedan od oblika komunikacije koja ljude povezuje, a ne razdvaja.

 

DEVETI DAN ETNO DANA - 7. 6. 2017.

Jutro:

ETNO ŠUŠUR, ispred Gradske lože, 7. 6. 2017.

ETNO ŠUŠUR je, osim u subotu, bio i danas, 7. 6. 2017. Isto mjesto - ispred Gradske lože i isto vrijeme - od 9 - 12 sati. Današnji gosti bili su iz Jasenica, članovi KUD-a Vila Velebita i Dobropoljane s otoka Pašmana - KUD Bokolje. Ljiljana Marić iz Zadra, tkalja koja tka na tkalačkom okviru, pridružila nam se i danas. Tu su i članovi KUD-a Koledišće iz Jezera na otoku Murteru, naši gosti, koji će u večernjim satima održati glazbenoplesnu radionicu na Narodnom trgu. Članice KUD-a Vila Velebita iz Jasenica: Ivka Nekić, Marija Šarlija, Ana Baričević, Zorica Bujadilo i Boja Trošelj došle su u svojim nošnjama koje su najvećim dijelom same izradile. Pokazale su predenje, pletenje čarapa i vezenje četverokuke, a tu su bili i drugi njihovi pleteni uradci koji se koriste i kao suveniri, npr. čarapice; podveze za čarape koje se izrađuju uplitanjem, te domaći likeri. Antica Bašić, Danka Čiklić, Marija Dujmović i Anica Dujmović također su došle u nošnji Dobropoljane. Pokazale su tradicijski način mrskanja fuštana koji zahtijeva dosta strpljivosti. Donijele su i škrpete, cipele, izrađene od gume (đon), kože i tele. Ova vrsta obuće ima isti kalup za oba stopala. Još uvijek je u upotrebi. Antica ih također izrađuje. Tu je i spara, neizostavni rekvizit otočke žene, koji je služio za nošenje tereta na glavi te sprte, košare od pruća, koje se još uvijek izrađuju na otoku Pašmanu. Iz Jezera su došle dvije vrijedne gospođe u jezerskim nošnjama - Bilan Anka i Jadranka Pušmik Tomin u pratnji Matošin Predraga i Munitić Boge te voditelja KUD-a Koledišće Nenada Milina. Od njihovih proizvoda prvo treba spomenuti ogrice, ukrasni uski ovratnik od sitnih perlica za žensku košulju. On je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro i koristi se i kao samostalni ukrasni predmet. Tu je i povezalo, platnena traka za učvrstiti vunu na kudilju, preslicu; vunena uska traka koja se dobiva uplitanjem, a nosila se ispod kanice te bi se na nju objesio ključ te vunene bičve. Posebno je pažnju privlačila lutka u narodnoj nošnji na kojoj je bio venac za nevistu (posebno svadbeno oglavlje izrađeno od raznobojnih, najviše crvenih, svilenih vrpci i vunenih ukrasa). Pažnju je posebno privlačio Matošin Predrag koji je izrađivao vrše od pruća mrte. Donio je i košare, kartile, od pruća. On izrađuje i različite drvene uporabne predmete koji su u svojoj pravoj funkciji ili su suvenir, npr. kašete za sušiti smokve, tronošci, palj, drvena sićela za nositi vodu na glavi što je bio posao žene. Sada je to mali suvenir, a nekada je mogla zapremati 20 - 30 litara. Predrag je pokazao kako opliće i demižane konopom. Gdje je muških, tu je i pića, a njega je donio Munitić Bogo: travaricu, višnju marašku, liker od drena, divlje ruže, rogača. Jezerani su donijeli i košare s fritama, kroštulama, te još nekim ukusnim pitama. Sve je to jako brzo nestalo. Žene iz KUD-a Vila Velebita su više puta zapjevale jaseničke pjesme, a jezerske su se čule s DVD-a. Tako je na Narodnom trgu stvorena domaća atmosfera u kojoj su se dobro osjećali svi koji su se tu našli.

Poslije podne:

RADIONICA IZRADE ZALISTAVCA - TEKSTILNOG MOZAIKA U NAKITU, Kneževa palača, 7. 6. 2017.
Nastavak radionice započete 1. 6. 2017.

Večer:

GLAZBENOPLESNA RADIONICA KUD-a KOLEDIŠĆE IZ JEZERA, OTOK MURTER, Narodni trg, 7. 6. 2017. U srijedu, 7.6.2017. održana je posljednja glazbenoplesna radionica ovogodišnjih ETNO DANA. Voditelj radionice Nenad Milin i članovi KUD-a Koledišće iz Jezera na otoku Murteru izveli su plesove iz jezerskog mornarskog bala. Mornarski bal je nastajao tijekom 18. i 19. stoljeća, a vezuje se uz razvoj običaja vezanih uz odlazak mladog pomorca na njegovo prvo putovanje. Prvi put se službeno izvodi 1911. godine prigodom osnivanja Družbe jezerskih mornara. O programskom slijedu bala brine se "kapo o'bala". Plesovi u mornarskom balu dio su urbanih plesova hrvatskog jadranskog područja s utjecajem srednje Europe i Mediterana posebno s kraja 19. do polovice 20. Nakon bala koji je znao potrajati i cijelu noć sudionici bala bi rano u jutro odlazili na rivu dočekati parobrod i ispratiti mladog pomorca. Mladog pomorca se ispraćalo pjesmom, a nakon što je brod odlazio s rive sudionici bala bi bacali cvijeće u provu broda. Taj se običaj ukida 60-ih godina 20. stoljeća kada se ukida brodska pruga između Šibenika i otoka Murtera. 1970. počinje obnova ovog običaja koji se izvodi oko 10. svibnja. To je datum osnivanja Družbe. Izvođenje cijelog običaja preuzeo je KUD Koledišće. Nakon bala, slijedećeg jutra ide se brodicama u uvalu Murtar gdje je obnovljena crkvica Sv. Nikole iz 15. st. Tu se održi starinska pjevana misa i blagoslov za sve pomorce i putnike. Voditelj je animirao nekoliko gošći koje su bile na Narodnom trgu te su gotovo znalački otplesale s njim nekoliko plesova. Jedini hrabri muškarac koji se upustio u avanturu plesa bio je stariji Nizozemac koji je svojim početničkim entuzijazmom razveselio prisutne. KUD Koledišće broji sedamdeset dva člana, a tu je i glazbeni sastav. Djeca se već od prvog razreda mogu uključiti u KUD. Tako su u KUD-u slijedeće grupe: jedna grupa se sastoji od djece prvog i drugog razreda, a druga grupa od učenika trećeg i četvrtog razreda. Treću grupu čine učenici viših razreda osnovne škole, a četvrtu srednjoškolci i omladina. Povremeno nastupaju i bračni parovi koji su prije aktivnije plesal. KUD Koledišće odličan je primjer kontinuiranog rada, ljubavi i upornosti voditelja kojemu je folklor poziv.

 

DESETI DAN ETNO DANA - 8. 6. 2017.

PRVA VEČER SMOTRE FOLKLORA, Trg Petra Zoranića, 8. 6. 2017.

U četvrtak, 8. 6. 2017. započela je prva večer Smotre folklora mimohodom svih sudionika koji je krenuo u 18,30 od Gospe od zdravlja do Trga Petra Zoranića. Sudionici su nosili zastave svojih KUD-ova i pjevali izazivajući znatiželju prolaznika.

Svečanost otvorenja ovogodišnje Smotre folklora započela je performansom koji je pokazao vezu između tradicije i suvremenog života. Četiri učenice iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra, kroz kratku reviju na temu rubina (slavonska narodna košulja) popraćenu pjesmom Alana Walker-a Faedo, članica Zadarskog plesnog ansambla, Patricia Gospić, zatvorena u starinskoj škrinji kroz koju je povremeno provirivala da bi naposljetku iskočila iz nje izražavajući plesom svoje traženje mjesta u suvremenom svijetu i Mile Nimac iz KUD-a Lišane Ostrovičke kroz svirku na diplama s mihom bili su zanimljiv uvod u Smotru folklora.

Važno je spomenuti da je za interpretaciju rubine učenica Pavla Turčinov iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra, pod mentorstvom Sandre Bačić, prof., osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Hrvatske koje se ove godine održalo u Požegi.

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, mr. sc. Renata Peroš i Ivan Šimunić, prof., pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, svojim govorima ukazali su na važnost folklorne baštine i potakli rad kulturnoumjetničkih društava. Vodeći računa da u Zadru ima i dosta gostiju, njihove pozdravne govore na engleskom jeziku pročitala je Ivana Pavlović, suradnica muzeja. Sve prisutne razveselila je i pozdravna zdravica Mile Nimca nakon koje je započeo i službeni dio Smotre.

Svih pet Smotri folklora pa tako i ovu vodili su Vlatka Vučić Marasović iz Zadarske županije i Mijo Brkić, novinar s Radio Benkovca.

Na prvoj večeri ovogodišnje Smotre folklora nastupilo je trinaest kulturnoumjetničkih društava. To su dječja skupina KUD-a ZADARSKI TANAC koju čine učenici OŠ Šime Budinića, KUD Sidraga iz Tinja, KUU (kulturnoumjetnička udruga KUNJKA iz Tkona s otoka Pašmana, KUD SV. LOVRE iz Vrsi, KUD BOKOLJE iz Dobropoljane na otoku Pašmanu, KUD GRADINA iz Polače, KUD KUKLJICA iz Kukljice na otoku Ugljanu KUD SV. ANTE iz Draga, KUD LUZARICA iz Pridrage, KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ iz Bibinja, KUD CARZA iz Poličnika, KUD SV. ANTE iz Nadina, KUD FORTUNA iz Ražanca i KUD SV. IVAN KRSTITELJ iz Gorice. Kudovi su izveli karakteristične napjeve i plesove iz svog zavičaja.

Po završetku folklorne večeri Stručno povjerenstvo (dr. sc. Joško Ćaleta i dr. sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba za glazbenoplesni izričaj i dr.sc. Jasenka Lulić Štorić voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar za nošnju ) dalo je svoj osvrt na nastup svakog kulturnoumjetničkog društva koje je nastupilo. Kroz zajedničko promišljanje voditelja i članova stručnog povjerenstva uočavali su se problemi i utirali putevi za daljnji rad. Naknadno će slijediti detaljni pismeni osvrt o nastupu svakog kulturnoumjetničkog društva. Ovaj okrugli stol odvijao se u prekrasnom atriju Kneževe palače koji je oduševio sve prisutne.

Nakon večeri folklora druženje svih sudionika Smotre nastavilo se u lapidariju Odjela Muzej grada Zadra.

 

JEDANAESTI DAN ETNO DANA - 9. 6. 2017.

DRUGA VEČER SMOTRE FOLKLORA, Trg Petra Zoranića, 9. 6. 2017.

U petak, 9. 6. 2017., s drugim danom Smotre folklora, završili su i ovogodišnji ETNO DANI. Kao i prethodnog dana, mimohod sudionika krenuo je od Gospe od zdravlja Kalelargom do Trga Petra Zoranića gdje je u 19 sati počela druga večer Smotre folklora. Nastupilo je trinaest kulturnoumjetničkih društava. To su: Školska folklorna skupina Stanka Ožanića iz Zadra, KUD SV. MIHOVIL, Galovac, UDRUGA ĐIRAN, Ugljan, otok Ugljan, KUD PAKOŠTANE, Pakoštane, KUD SVETI NIKOLA TAVELIĆ, Lišane Ostrovičke, KUD SV. LUKA, Ždrelac, otok Pašman, KUD VINAC, Stankovci, KUD SV: ŠIME, Rtina, KUD ZLATNA LUKA, Sukošan, KUD BRANIMIR, Benkovac, Izvorna folklorna skupina Silba, KUD ŠKABRNJA, Škabrnja i KUD ZADARSKI TANAC. Nakon nastupa također je bio okrugli stol u Kneževoj palači. Stručno povjerenstvo je iznijelo svoja zapažanja o nastupu svakog KUD-a te je zajednički s članovima prisutnih kulturnoumjetničkih društava donosilo prijedloge rada za naredno razdoblje.

Ovogodišnji ETNO DANI otvorili su nove mogućnosti ove manifestacije koja nastoji kroz upoznavanje i prikaz tradicijskog života sjeverne Dalmacije ukazati na bogatstvo ove kulturne baštine.

 

ALBUM ETNO DANA 2017.

ETNO DANI 2017. - PROGRAM I INFORMACIJE

POZIV NA RADIONICE "ZALISTAVAC - TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU"

---

RADIONICA TRADICIJSKIH IGARA "IGRAJMO SE IGRAJMO" U OKVIRU ETNO DANA 2017. , 29. 5. 2017.

PROJEKCIJA ETNO FILMOVA , 29. 5. 2017.

---

IZLOŽBA "ZALISTAVAC-TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU", 30. 5. 2017.

---

PRIČAONICA, 31. 5. 2017.

---

IZLOŽBA "BLAGA I LJEPOTE PRIRODE" UČENIČKE ZADRUGE MARAŠKA IZ OŠ BARTULA KAŠIĆA

---

RADIONICE IZRADE ZALISTAVCA - TEKSTILNOG MOZAIKA U NAKITU

Izložba 'Zlatovez - ljepota nek' tvoja zbori' 

---

IGRA PAMTILICA - MEMORY U OKVIRU ETNO DANA 2017.

---

ETNO ŠUŠUR, 3. 6. 2017.

---

PRODAJA ETNO SUVENIRA I IZDANJA, 5. 6. 2017.

GLAZBENOPLESNA RADIONICA DINARSKOG PODRUČJA SJEVERNE DALMACIJE, 5. 6. 2017.

---

DEGUSTACIJA TRADICIJSKE HRANE SJEVERNE DALMACIJE, 6. 6. 2017.

RADIONICA "STVARAMO PRIČU-URBANU ZADARSKU LEGENDU", 6. 6. 2017.

RADIONICA GLAZBENOPLESNOG FOLKLORA - ZADARSKI TANAC, 6. 6. 2017.

---

ETNO ŠUŠUR, 7. 6. 2017.

---

PRVA VEČER SMOTRE FOLKLORA, 8. 6. 2017.

---

DRUGA VEČER SMOTRE FOLKLORA, 9. 6. 2017.

---


Datum početka: 29.05.2017.
Završava: 09.06.2017.
Broj učitavanja stranice: 979037