FESTIVAL ZNANOSTI 2016. U PRIRODOSLOVNOM ODJELU NARODNOG MUZEJA

 

Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar uključio se u ovogodišnje obilježavanje FESTIVALA ZNANOSTI pripremivši pet radionica namijenjenih djeci od vrtićke dobi do učenika srednjih škola umjetničkog smjera.

Prvog dana sudjelovanja, u ponedjeljak, 18. travnja 2016. u okviru ove manifestacije Prirodoslovni odjel posjetio je dječji vrtić „Sunce", PO „Tratinčica". Djeca su bila različitog uzrasta. Nakon kratkog prolaska kroz izložbu i predavanja o nekim temeljnim znanstvenim činjenicama o leptirima, djeca su kroz igru prošla kroz tri faze razvoja leptira (gusjenica, kukuljca i imago) i stigla na likovnu radionicu. Nakon upoznavanja s tehnikom otiska dlana, naslikali su svoje leptire. Djeca su za vrijeme ovog posjeta naučila što je znanost, a što je umjetnost. Naučili su kako je građen leptir te kako se leptir razvije iz jajeta. Savladali su i likovnu tehniku „otisak dlana".

Drugog dana, u utorak 19. travnja 2016. Prirodoslovni odjel NMZ posjetili su učenici 3. razreda OŠ Zadarski otoci. Učenike je kroz postav izložbe provela voditeljica odjela Snježana Vujčić-Karlo objasnivši učenicima znanstvene činjenice o leptirima. Nakon toga, učenicu su prionuli umjetničkom izražavanju viđenog u tehnici vodenim bojama vođeni pedagoginjom Lucijom Vuica.

Trećeg dana sudjelovanja, u srijedu 20. travnja 2016. u okviru Festivala znanosti, odjel su posjetili učenici 5. razreda OŠ Petar Preradović. Priču o leptirima sa znanstvenog aspekta učenicima je približila voditeljica odjela Snježana Vujčić-Karlo, a potom je pedagoginja Lucija Vuica pristupila objašnjavanju tehnike kaširanja kojom su naši mali posjetitelji izradili nekoliko vrsta leptira potaknuti njihovom ljepotom i raznolikošću.

Četvrtog dana sudjelovanja, u četvrtak, 21. 4. 2016. Prirodoslovni odjel su posjetile učenice 3. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra u pratnji profesorica Marijane Vukić Perović i Ivane Vitlov. Kao i predhodnih dana, znanstvene spoznaje o životu leptira objasnila je voditeljica Snježana Vujčić-Karlo. U dio programa predviđen za umjetničko izražavanje, učenice je uvela pedagoginja Vuica predloživši korištenje žice, tkanine i kartona.

U petak, 22. travnja 2016. sudjelovanje Prirodoslovnog odjela NMZ na Festivalu znanosti 2016. zaključeno je posjetom učenika 2. razreda OŠ Petar Preradović u pratnji učiteljice. Kao i predhodnih dana, djeca su dobila poduku iz znanstvenog dijela programa vođeni kustosicom Snježanom Vujčić-Karlo. U nastavku su svoj umjetnički doživljaj leptira izrazili crtačkim tehnikama.

Vjerujemo kako su svi naši mali i veliki posjetitelji u okviru ove manifestacije koja promiče znanost dobili nove spoznaje o leptirima, a za umjetničko i likovno izražavanje o njima, neke nove ideje i inspiraciju.

 

Najava

Više fotografija s radionica u okviru obilježavanja Festivala znanosti 2016. u Prirodoslovnom odjelu NMZ


Datum početka: 18.04.2016.
Završava: 22.04.2016.
Broj učitavanja stranice: 957403