IZVLAČENJE DOBITNIKA PRVOG KRUGA NAGRADNE IGRE „ENERGIJU UŠTEDI I NAGRADE ZAVRIJEDI“, U SKLOPU EUROPSKOG PROJEKTA FIESTA


U petak 14. listopada 2016. godine u Gradskoj loži s početkom u 12 sati održano je izvlačenje dobitnika prvog kruga nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi", u sklopu europskog projekta FIESTA - Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima).

Fond nagrada za nagradnu igru „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi" iznosi ukupno 25.000,00 kn (uključen PDV), a nagrade su: Daikin INVERTER klima uređaj FTX35K/RX35K s montažom i Wi-Fi kontrolerom, Gorenje sušilica rublja, 8 kg, A+++, Bosch perilica rublja, 7 kg, A+++, 2 x DeLonghi odvlaživač zraka, 3 x Gorenje grijač vode, uspravni 50 L slim.
Sudionici u nagradnoj igri „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi" mogu biti isključivo punoljetni predstavnici obiteljskih kućanstava s prebivalištem na administrativnom području Grada Zadra koji sudjeluju u besplatnim energetskim savjetovanjima.

Projekt FIESTA obuhvaća aktivnosti usmjerene ka ostvarivanju ušteda energije u obiteljskim kućanstvima s djecom na području Grada Zadra.

Konzorcij Projekta sastoji se od 19 partnera iz 5 europskih zemalja (Italija, Španjolska, Hrvatska, Bugarska i Cipar), a koordinator Projekta je Znanstveni park AREA iz Trsta. Ukupna vrijednost Projekta koji se sufinancira iz programa CIP Intelligent Energy - Europe (CIP IEE) iznosi 2.379.827,00 eura od čega EU sufinanciranje iznosi 1.708.250,00 eura odnosno 72%. Predviđeni budžet za Grad Zadar iznosi 79.298,00 eura od čega EU sufinanciranje iznosi 60.772,00 eura. Provedba Projekta započela je 1. listopada 2014. godine, a trajat će do 30. rujna 2017. godine odnosno 36 mjeseci.
Cilj Projekta je ušteda energije u kućanstvima s djecom promjenom njihova ponašanja na način da učinkovitije koriste sustave grijanja i hlađenja kao i poticanje da koriste one energetski učinkovitije. Projekt obuhvaća cijeli niz aktivnosti u promociji energetske učinkovitosti u kućanstvima te ima za cilj provesti konkretne mjere za uštedu energije u 160 kućanstava na području Grada Zadra putem energetskih savjetovanja, zatim osnivanja energetskog info pulta za građane, izrade vodiča za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i DVD-a s animiranim filmovima za djecu kao i provedbom različitih edukativnih i promotivnih aktivnosti koje imaju za cilj potaknuti kućanstva na učinkovitije korištenje energije.
Opći je cilj Projekta usmjeriti obitelji na uštedu energije kod kuće utjecanjem na njihove navike u potrošnji energije, kao i na odluke o kupovini uređaja, pri čemu su glavna ciljna skupina obitelji s djecom.
Fokus je na aktivnostima i proizvodima koji nude značajan potencijal uštede (hlađenje i grijanje), uz uključivanje posrednika poput trgovaca, instalatera i niza organizacija (za zaštitu okoliša, potrošača, strukovnih udruga) za poticanje konkretnih aktivnosti kućanstava u svrhu postizanja značajnih učinaka u uštedi energije i smanjenju emisije CO2, te ulaganja u sustave grijanja i hlađenja.

Specifični ciljevi Projekta su:
• Energetske uštede u obiteljima s djecom
• Stvaranje potrošačkih grupa
• Uspostavljanje Energetskog info pulta u gradovima partnerima
• Promicanje kupovanja energetski učinkovitih sustava grijanja i hlađenja
• Postizanje održivosti Energetskog info pulta i nakon završetka Projekta.
Provedbom Projekta nastoji se smanjiti potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova u kućanstvima:
• Pomažući kućanstvima u prilagodbi njihovih navika i učinkovitijem korištenju energije
• Savjetovanjem prilikom nabave energetski učinkovitijih sustava grijanja i hlađenja
• Poticanjem na korištenje obnovljivih izvora energije.
Grad Zadar je 13. srpnja 2015. godine otvorio Energetski info pult na kojem se svi zainteresirani građani mogu prijaviti za besplatno energetsko savjetovanje te informirati o mogućnostima energetskih ušteda i otvorenim natječajima na području energetske učinkovitosti i slično.
Građani se mogu prijaviti za besplatno energetsko savjetovanje na telefon 208-043, e-mail: graditeljstvo@grad-zadar.hr, preko web-stranice: http://www.fiesta-audit.eu/en/ ili osobno na adresu Brne Krnarutića 13, Zadar.FIESTA - Families Intelligent Energy Saving Targeted Action

 

 


Datum početka: 14.10.2016.
Završava: 14.10.2016.
Broj učitavanja stranice: 957391