JAVNA TRIBINA NA TEMU ŠPILJE STRAŠNA PEĆ U GRADSKOJ LOŽI

Udruga turističkih vodiča Donat organizator je javne tribine
"Špilja strašna peć, prva izletnička destinacija na području Zadarske županije" održane u četvrtak, 26. 11. 2015. s početkom u 17 sati u Gradskoj loži. Voditelj tribine bio je Nenad Marčina.

Organizator: Udruga turističkih vodiča Donat, Zadar

Špilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište, nalazi se u blizini Savara na Dugom otoku, uz Park prirode Telašćica i Nacionalni park Kornati. Prvo speleološko istraživanje izvršeno u 1900. godine, kada je otvorena špilja za posjetitelje i turiste.
Strašna peć ima 10 m širok i 7 m visok monumentalni ulaz, gdje je između spojenih stalaktita i stalagmita priroda stvorila prostor poput svodova gotičkih katedrala.
U Strašnoj peći nisu provedena arheološka istraživanja. Međutim s obzirom na neposrednu blizinu pećine Vlakno koja predstavlja izniman lokalitet, te Kozje pećine i pećine Badanj, možemo naslutiti da je i ova pećina, zahvaljujući upravo svom geografskom položaju u najmanju ruku služila kao privremeno stanište prvim ljudskim populacijama na otoku. Pronađen je jedan slučajan nalaz kremenog artefakta, nožić iz kamenog doba kojeg je moguće s obzirom na oblik i obradu uže determinirati u neolitik što u ovom trenutku predstavlja rijedak nalaz.
Vladimir Šarunić iz Savra, drugi put speleološki istražuje i uređuje špilju vlastitim financijskim sredstvima te je otvara za posjetitelje 5.7.2007. godine.


Datum početka: 24.11.2015.
Završava: 26.11.2015.
Broj učitavanja stranice: 955637