KAKO SE ISPRAĆALO MORNARA NA „VIAZ" DEMONSTRIRALI ČLANOVI KUD-A KOLEDIŠĆE IZ JEZERA NA OTOKU MURTERU

 

U srijedu, 7. 6. 2017. održana je posljednja glazbenoplesna radionica ovogodišnjih ETNO DANA. Voditelj radionice Nenad Milin i članovi KUD-a Koledišće iz Jezera na otoku Murteru izveli su plesove iz jezerskog mornarskog bala.

Mornarski bal je nastajao tijekom 18. i 19. stoljeća, a vezuje se uz razvoj običaja vezanih uz odlazak mladog pomorca na njegovo prvo putovanje. Prvi put se službeno izvodi 1911. godine prigodom osnivanja Družbe jezerskih mornara. O programskom slijedu bala brine se "kapo o'bala". Plesovi u mornarskom balu dio su urbanih plesova hrvatskog jadranskog područja s utjecajem srednje Europe i Mediterana posebno s kraja 19. do polovice 20. Nakon bala koji je znao potrajati i cijelu noć sudionici bala bi rano u jutro odlazili na rivu dočekati parobrod i ispratiti mladog pomorca. Mladog pomorca se ispraćalo pjesmom, a nakon što je brod odlazio s rive sudionici bala bi bacali cvijeće u provu broda. Taj se običaj ukida 60-ih godina 20. stoljeća kada se ukida brodska pruga između Šibenika i otoka Murtera. 1970. počinje obnova ovog običaja koji se izvodi oko 10. svibnja. To je datum osnivanja Družbe. Izvođenje cijelog običaja preuzeo je KUD Koledišće. Nakon bala, slijedećeg jutra ide se brodicama u uvalu Murtar gdje je obnovljena crkvica Sv. Nikole iz 15. st. Tu se održi starinska pjevana misa i blagoslov za sve pomorce i putnike.

Voditelj je animirao nekoliko gošći koje su bile na Narodnom trgu te su gotovo znalački otplesale s njim nekoliko plesova. Jedini hrabri muškarac koji se upustio u avanturu plesa bio je stariji Nizozemac koji je svojim početničkim entuzijazmom razveselio prisutne.
KUD Koledišće broji sedamdeset dva člana, a tu je i glazbeni sastav. Djeca se već od prvog razreda mogu uključiti u KUD. Tako su u KUD-u slijedeće grupe: jedna grupa se sastoji od djece prvog i drugog razreda, a druga grupa od učenika trećeg i četvrtog razreda. Treću grupu čine učenici viših razreda osnovne škole, a četvrtu srednjoškolci i omladina. Povremeno nastupaju i bračni parovi koji su prije aktivnije plesal.

KUD Koledišće odličan je primjer kontinuiranog rada, ljubavi i upornosti voditelja kojemu je folklor poziv.

 


Datum početka: 07.06.2017.
Završava: 08.06.2017.
Broj učitavanja stranice: 957362