KNJIGA I IŠKA KERAMIKA KAO PROTOKOLARNI DAR PREDSJEDNICI REPUBLIKE KOLINDI GRABAR - KITAROVIĆ

 

Prilikom boravka predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar - Kitarović u Zadru i Zadarskoj županiji od 5. do 8. travnja 2016., predsjednici je uručen protokolarni poklon u kojem je, između ostalog bila i knjiga u suizdanju Narodnog muzeja Zadar i autorice Ane Dobrović. Radi se o knjizi „SPOMENAR ZA DAR - PLOVIDBA KAMENIM BRODOM" kojom je ispričana bezvremenska ljubavna saga Idasse i Jadera, isprepletena zanimljivostima i poviješću Zadra.  Knjiga se može kupiti u Gradskoj loži, Zadar po cijeni od 100,00 kn.

Dio protokolarnog poklona činio je i primjerak iškog lončarstva tzv. fogun koji je služio kao ribarsko kuhalo.

Fogun i ostale proizvode izrađene od domaće gline kojoj se dodavao kalcit, kako bi proizvodi bili otporni na vatri, izrađivali su veloiški lončari, zvani lopižari. Iško lončarstvo je lončarstvo ručnog lončarskog kola koje karakterizira jednostavna tehnologija i specifičan način izrade posuda te oblici i ukrasi koji upućuju na davno porijeklo ovog lončarstva još od prapovijesnih vremena.

Lončari iz Velog Iža snabdjevali su lončarskom robom ne samo jadransko područje sjeverne Dalmacije već i čitavo područje od Raba do Boke Kotorske.
Od 2009. iško lončarstvo ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Suveniri po uzoru na iško lončarstvo mogu se kupiti u Etnološkom odjelu (Gradska straža).

 

 


Datum početka: 15.04.2016.
Završava: 23.04.2016.
Broj učitavanja stranice: 957353