KONCERT ZBORA BEČKIH UČITELJA, Gradska loža, 16. 7. 2015.

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Udruge Gradiščanskih Hrvata u četvrtak 16. srpnja 2015. u 20 sati u Gradskoj loži, Zadar održan je koncert A capella Zbora bečkih učitelja - Wiener Lehrer-A Capella-Chor


100 godina Bečkog učiteljskog a capella zbora

Bečki učiteljski a cappella zbor osnovan je 1912. godine. Postigao je mnogobrojne uspjehe i dobio visoka priznanja u zemlji i u inozemstvu. Zbor je više od četrdeset godina vodio prof.Knotzinger (od 1972. do 2013.), i tada je imao preko 70 članova.

Zahvaljujući svojoj brojnosti izvode velika zborski glazbena djela, kao i komornu glazbu.

Umjetnički voditelj od početka 2014. godine je gospodin mag. Maximilian-a OPLL.

Repertoar zbora se sastoji od a cappella glazbe do velikih djela glazbene i orkestralne literature. Izvode madrigale i motete renesanse, duhovna i svjetovna djela klasike, romantike i suvremenoga doba, kao i spiritualne aranžmane iz poznatih mjuzikala i narodnih pjesama cijeloga svijeta. Ciljanim uvježbavanjem glasova, zbor je postigao njemu svojstven prepoznatljiv uravnotežen zvuk i puninu interpretacije.
Zbor je 2009. godine odlikovan nagradom „Ferdinand Grossmann".
Redovito nastupa u poznatim dvoranama kao što su Velika glazbena dvorana i Bečka koncertna kuća. Osim koncerata u zemlji, redovito gostuje po velikim gradovima Europe i inozemstva; Amsterdam, Berlin, Bordeaux, Brussel, Budapest, Dresden, Dusseldorf, Dublin, Firenza, Krakow, Leipzig, London, New York, Olmutz, Paris, Prag, Strasburg, Riga i Rim, što je rezultiralo brojnim zajedničkim nastupima sa drugim zborovima.


Prof.mag.Günter KNOTZINGER, dirigent do kraja 2013.godine.
Rođen je u Beču. Na Bečkoj glazbenoj akademiji studirao je vođenje zbora u klasi prof. Hansa Gillesbergera i Reinholda Schmida, a glazbenu teoriju kod Ernsta Tittela.
Pohađao je dirigentsku klasu kod Hansa Swarovskog. Na Bečkom sveučilištu studirao je matematiku i predavao na „AHS" (od 5.-8. razreda), a učiteljsku diplomu stekao je na Pedagoškoj akademiji. Svoj je glazbeni život posvetio zborskoj glazbi. Vodio je brojne seminare i bio ocjenjivač (u žiriju) glazbenih natjecanja mladih. Njegove mnogobrojne kompozicije i glazbene obrade uživaju veliku popularnost.
Za svoj rad primio je važne nagrade; „Zlatna značka vođe zbora", „Srebrna i zlatna medalja" za zasluge u Republici Austriji, "Jaksch - plaketu" za posebne zasluge u glazbi grada Beča i Donje Austrije , „Zlatnu medalju grada Beča" i „Viteški križ papinskog reda sv. Grgura".


Maximilian Opll (1978):
Od svoje 6. godine života pohađa školu klavira. Prve pjesme komponirao je 1993. godine. Nastupa sa raznim orkestrima, ali i kao samostalni umjetnik.
Na Pedagoškoj akademiji „Strebersdorf" diplomira 2001. godine engleski jezik i glazbeni odgoj sa najvišom ocjenom.
Od tada radi kao učitelj engleskog i glazbenog odgoja u jednoj srednjoj školi u 14. bečkom okrugu.
Osnivač je školskog zbora „The Suburban Voices" (premijera njegovog mjuzikla „Predaleko" bila je u svibnju 2006. godine)
Sudjeluje u raznovrsnim projektima i različitim zborovima kao zborski pjevač (kao npr. „WLACH")
Voditelj je „Zbora mladih „ u Županiji Liesing (bečki okrug Liesing) od 2005. godine do kraja 2006. godine.
Glazbeni voditelj „Familijarnih pjevača" u Perchtoldsdorfu od 2006.-2010. godine.
Početkom 2007. godine osniva i vodi zbor „The Changing Tunes" u Perchtoldsdorfu.
Komponira duhovnu i svjetovnu zborsku glazbu.
Upisuje studij vokalne pedagogije na Bečkom konzervatoriju kod Martin-a Va´cha 2012. godine.
Od siječnja 2014. godine je umjetnički voditelj Bečkog učiteljskog a cappella zbora.
Dobitnik je mnogobrojnih visokih priznanja.


Ulaz besplatan!

 


Datum početka: 14.07.2015.
Završava: 14.07.2015.
Broj učitavanja stranice: 977901