KONFERENCIJA ZA MEDIJE U POVODU RETROSPEKTIVE GRAFIČKOG OPUSA MARCA CHAGALLA

U utorak, 7. ožujka 2017. godine u 13 sati u Kneževoj palači, Poljana Šime Budinića 3, Zadar održana je konferencija za medije u povodu retrospektive grafičkog opusa Marca Chagalla pod nazivom "Marc Chagall: S onu stranu boje". Suradnjom Rebel Kolektiva i Narodnog muzeja Zadar Chagallova retrospektiva će biti izložena u zadarskoj Kneževoj palači od 15. lipnja do 15. rujna 2017. godine.

Konferenciju je otvorila ravnateljica muzeja Renata Peroš zahvalivši medijima na iskazanom zanimanju te zadovoljstvo na suradnji s partnerima na izložbenom projektu, članovima tvrtke Rebel Kolektiv, Nataši Bošnjaković i Marku Črncu čijom zaslugom će Chagallovih 90 grafika ovo ljeto stići u zadarsku Kneževu palaču.

U ime Rebel Kolektiva prisutnim predstavnicima medija obratila se Nataša Bošnjaković ističući kako otvaranje vrata Kneževe palače nakon njezine obnove obilježava više no zasluženi uzlet u simboličnom imaginariju kako Zadrana tako i svih njegovih prijatelja. Bošnjaković je istaknula kako se simbolično, vrata Palače otvaraju upravo na 130. obljetnicu rođenja jednog od najvećih umjetnika 20 st. koji svojim životnim i kreativnim putem svjedoči vrlo sličnu sudbinu, predanost i snagu poput prilika u kojima je Palača povijesno nastajala, nestajala, ali ostala. Upravo zbog stanovite istovjetnosti, povijesne važnosti i povezujućih senzibiliteta, Zadar 2017. pamtiti će se u znaku sljubljenosti povijesti Kneževe palače i vizionarske egzotike čuvenog Marca Chagalla.

Izložba obuhvaća 90 grafičkih radova iz ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća gdje će kroz seriju litografija, bakroreza i drvoreza, javnost imati priliku uroniti u umjetnikov konstantan dijalog s vječnim.
Zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegove slike - Bellu Rosenfeld, zanesenost sveprisutnošću Božanskog, prijeka vjernost rusko-židovskim korijenima, nesretna očaranost motivima rodnog Vitebska ili pak apolitična osuđenost na egzodus pretakati će se odreda kroz predstavljene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Homerove Odiseje, Poeme, prozora Jeruzalema, Cirkusa, Pariza, Longova epa Dafnis i Hloja, uključujući još zavidan broj Chagallovih grafičkih ostvarenja. Ponirati u duboko, zabranjeno, neizrečeno i neopipljivo, mnogima mukotrpno, jer odveć bolno, i to činiti poetično, sa zahvalnošću, okom djeteta, a srcem ljubavnika, istinom prodorno i ustrajno, ali uvijek u bojama - to je Chagall.

Retrospektivni postav grafičkog opusa "S onu stranu boje" rezultat je odabira radova raznih europskih kolekcionara kojeg u Hrvatsku dovodi ovaj tim entuzijasta moderne umjetnosti. Kroz tromjesečno trajanje izložbe tijekom ljetnih mjeseci osim fascinantnog postava posjetitelji će imati čast prisustvovati i obilježavanju 130. rođendana nenadmašnog Marca Chagalla uz prigodan umjetnički program postavljen u atriju Kneževe palače.
Spoj umjetnikovog osebujnog životnog puta i strastvenog stvaralaštva; između ljubavi i revolucija, slobodarskog Pariza i oktobarske Rusije, oblikuje lik usamljenog vizionara, građanina svijeta, istovremene naivne neokaljanosti i hrabre začuđenosti- u personifikaciju univerzalnog stranca vječna šarma. Duboko religiozan i istinski domoljuban, njegov je rad vjerojatno najglasniji apel modernog doba za tolerancijom i poštivanjem Drugoga.

U povodu otvaranja ove vrijedne izložbe u Zadru na konferenciji je potpisana povelja o suradnji između Narodnog muzeja Zadar i tvrtke Rebel Kolektiv.

Na koncu je istaknuto kako će izložba biti dopunjena prigodnom gastronomskom ponudom koja će se moći degustirati u obližnjem restoranu „Pašta&Svašta" u kojem će se pripremati menu inspiriran Chagallovim umjetničkim djelima.

 

Više fotografija s pressice


Datum početka: 07.03.2017.
Završava: 10.04.2017.
Broj učitavanja stranice: 957549